Na hrotu času

Na hrotu času https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85887/snedy-muz-na-hrotu-c-85887.jpg 4 29 3

Snědý muž série

< 3. díl >

Fitz se ocitá na nebezpečné cestě plné nástrah, pronásledovaný a pronásledující. Ve své snaze zachránit prince Dutifula, dědice farseerovského trůnu, se spolu s lordem Goldenem dostává do konfliktu se samozvanými Piebaldy, kteří zneužívají magii Moudrosti k sobeckým účelům a mají s mladým princem velmi nekalé plány. Musí vynaložit všechny své schopnosti, magické i fyzické, aby prince vyrval z jejich spárů, jinak Šesti vévodstvím opět hrozí válka. FitzChivalry čelí vyhrocené situaci, v níž bude do krajnosti prověřena jeho věrnost vůči královně, zvířecímu příteli Nighteyesovi a těm, jimž stejně jako jemu koluje v žilách Stará krev.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Fool , 2001


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
09.04.2021 2 z 5

Vydechlost z předchozích dvou dílů pokračuje. Margaret již dávno došly nápady a zřejmě ji i přestalo bavit tuhle sérii psát, ale vypadá to, že po úspěchu Farseera ji za pokračování někdo nabídl solidní prachy, tak to překousla a plna sebezapření něco spatlala. Takhle to na mne alespoň působí.

S bolestí sevřeným srdcem čtu roztahané úseky úvah a popisů, natahující jednoduchou zápletku : "Pronásledujeme následníka trůnu, abychom ho zachránili z područí únosců a vysvětlili mu, že oni to s ním nemyslí dobře, kdežto my ano". Tohle totiž dřív byl mezi neutuchajícím gejzírem nápadů materiál tak na tři stránky, ovšem zde to vydrží na celou knihu.

Postavy trochu ztrácejí své kouzlo, zápletky nemají ten říz, nápadů je zde o 90% méně než v sérii Farseer, je to utahanější a nové postavy zůstaly někde na půli cesty a nebo kompletně zapomenuté a nevyužité. Ano - beru to tak, že možná se objeví v dalším díle, ale zde hodnotím tenhle stávající.

Samozřejmě to není úplný průšvih - Margaret psát pořád umí, jenom v tomhle utlumeném stavu nám dávkuje všechno to, co z ní činilo tak skvělou spisovatelku, pouze po kapkách a již ne prostřednictvím nezastavitelného uragánu.

Asi bych se na další díly vykašlal, ale moje věrnost, zvědavost a vlastnost dokončit každou práci mě nutí pokračovat. Proto doufám, že další díly budu aspoň o krapet lepší než tohle.

broskev28
25.09.2019 5 z 5

Ani třetí kniha téhle série vám nedá vydechnout: tříčlenná výprava (pardon, tři lidé + věrný vlk Nighteyes) se vydává hledat prince Dutifula a ukazuje se, že je na správné stopě. Jenže překvapení - povětšinou nepříjemná - neberou konce: na dvoře lady Bressingy sice naleznou princovy stopy, ale brzy zjistí, že dobře organizovaná skupina tzv. Piebaldů i s princem cestuje za konkrétním cílem a vzdaluje se jim. Při pronásledování se jim sice podaří jednoho člena skupiny zajmout, jenže ten posléze uprchne, navíc ve spolupráci s lovčí. Přesto Tom dokáže v nesnadném terénu unést prince, jenže ne nadlouho.
Kupodivu i v kraji Buckkeep se nacházejí podivné monumenty z černého kamene, díky nimž se oba Farseerové přemístí na mořský břeh. Tom zde nalezne zajímavé předměty (několik si dokonce odnese s sebou), právě zde se pokusí objasnit princi, že se stal obětí podvodníků. Zanedlouho se oba musí přenést zpět, ale díky pohotovému zásahu lovčí ve spolupráci s lordem Goldenem už jim nehrozí smrtelné nebezpečí. To však neplatí o Tomově protějšku, s nímž je svázán Moudrostí.
Trojice se vrací na královský dvůr, cíle bylo dosaženo a princ Dutiful je připraven k zásnubám s ostrovanskou šlechtičnou. Fitz zůstává na Buckkeepu - slíbil následníkovi, že jej seznámí s principy Moudrosti i Umění; nezůstal totiž nikdo jiný. Vztah mezi Fitzem a jeho učitelem Chadem se dostává na vyšší úroveň. A Fitzův svěřenec Hap může být i nadále obyčejným a bezstarostným chlapcem.
"Už zase sám. To není spravedlivé. To vážně není spravedlivé. Máš tu nejsmutnější píseň ze všech lidí, co jsem kdy poznala."
P.S. I tuto sérii mám na čtečce a opět je tu kvantum nepříjemných chyb, překlepů a nesmyslů. Mezi nejhorší ovšem jistojistě patří princ Regál - hrůza! Ovšem na druhou stranu: nebýt textu ve čtečce, ke klasické papírové knize bych se nikdy nedostala, takže si nestěžuju.


Knihomlok2015
06.11.2018 5 z 5

Nedostává se mi slov nebo obráceně je toho tolik, co bych vám chtěla říct, že snad bude stačit jen jediné doporučení - přečtete si to - o hodně byste mohli totiž přijít. (alespoň já to tak měla, protože tohle je láska na celý život)

Autorovy další knížky

Margaret Lindholm
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  89%Dračí domov

Kniha Na hrotu času je v

Přečtených53x
Doporučených2x
Knihotéce50x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x