Veselá vdova

Veselá vdova https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52147/vesela-vdova-52147.jpg 4 140 17

Sňatky z rozumu série

< 4. díl >

Čtvrtá kniha pentalogie Sňatky z rozumu. Historie Nedobylů a Bornů pozbývá ve čtvrtém dílu již nadobro charakteru gründerství, který dodával zakladatelům obou rodů určité sociální opodstatnění. Ke slovu se dostává druhá generace, která nepoznala tvrdé životní podmínky svých otců, nesdílí ani jejich ideály a jen lehkomyslně tyje z ovoce jejich práce. Osou tohoto románu je příběh Nedobylovy vdovy a jejích dospívajících dětí - rodiny důsledně nevšímavé ke světu národnostních a sociálních třenic, jimiž je zmítána rakousko-uherská monarchie v 90. letech a v prvním desetiletí dvacátého věku. Blahobytný rodinný poklid naruší nešťastný konec prvorozeného Metoděje, jenž se shlukem náhod stává jednou z obětí omladinářského procesu. Ani z druhého syna, do jehož osudu je promítnut vzrušující životopis Emy Destinnové, ani z mladších dvou chlapců a dcery nepodaří se matce vypěstovat osobnosti, jak si po smrti svého přízemního a praktického manžela předsevzala. Rovněž Jan Born, gründerský vrstevník starého Nedobyla, nenachází u svých dědiců vlastnosti nezbytné k úspěšnému obchodnímu podnikání. Důstojně stárnoucí Hana Bornová a veselá Nedobylova vdova stmelují své rody rozumovými sňatky dětí, přitom bezděky přejímají donucovací metody vlastních rodičů, proti nimž kdysi zoufale hájily právo na svobodnou volbu životního partnera.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , BB art
více info...

Přidat komentář

Nofar197
předevčírem 4 z 5

Po Nedobylove smrti zjišťuje vdova Marie, již připravená na těžký život v chudobe, jež byla po boku starého lakomce Nedobyla zvykla, že věci se mají poněkud jinak : Stává se bohatou vdovou, může složit ruce do klína a sledovat, jak se z mladého Metoděje stává vyzrálý koncertní mistr, z Theodora malíř, z Viktora vojenský velitel, ale zároveň také snít o spříznění své rodiny
s Hanou Bornovou, kterou vždy tolik obdivovala........
Bohužel Metoděj místo hleděni si svých houslí ve snaze získat srdce pozdější pěvecké v hvězdy Emmy Destinnove, se zaplete to tzv. omladinskeho procesu, Theodor postupně ztrácí svůj životní směr, Babyla zaziva stejně nepříjemnosti jako kdysi její babička a tchyně....... Na straně druhé Francouzka Helene pod zjištěním obchodní neschopnosti Ivana Borna odjíždí zpátky do Paříže a odmítá dát souhlas k rozvodu.. .. .......

Tatopulos
21.04.2023 2 z 5

Nejslabší díl z celé pentalogie. Naštěstí je tu ještě skvělý pátý díl


milan.valden
08.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Čtvrtý díl Neffovy pentalogie Veselá vdova (1961) navazuje bezprostředně na Zlou krev a děj začíná krátce po smrti Martina Nedobyla, v létě 1893. Veselou vdovou z názvu je vdova po Martinovi Marie Nedobylová, která se teď může plně věnovat péči o svých pět dětí, čtyři syny a dceru, a užívat si peníze a majetek, který po škudlivém, chamtivém a nenáviděném manželovi zdědila. Jenže idylka netrvá dlouho, když se její nejstarší syn, osmnáctiletý Metoděj, nadaný houslista, zamiluje do patnáctileté Emy Kittlové a zaplete se s vykonstruovaným tajným spolkem Omladina... Ema Kittlová není nikdo jiný než budoucí slavná operní pěvkyně Ema Destinnová a její osudy se v románu prolínají i s osudy druhého Mariina syna Theodora, který se kromě malování také věnuje zpěvu... V tomto stále velmi kvalitním a skvěle napsaném díle se také naplní život obchodníka Jana Borna a nakonec se sňatkem oba rody spojí...
Mé nadšení z Neffovy ságy nepolevuje, naopak se mi tento díl líbí možná i o trochu víc než předchozí, asi hlavně kvůli postavě Emy Kittlové...
Mimochodem, seriál Zlá krev (1986), natočený podle 3. a části 4. dílu Neffovy pentalogie, končil smrtí Metoděje Nedobyla a procesem s Omladinou.

Babo
07.02.2022 5 z 5

Opět za pět.

lucie2169
03.10.2021 5 z 5

Ve čtvrtém pokračování Neffovy ságy se cesty některých postav protínají s počátky životní dráhy Emy Kittlové, pozdější slavné české operní zpěvačky Emy Destinnové, a jejich osudy významně poznamenává proces s Omladinou (této kapitole z českých dějin je vlastně věnována celá první polovina knihy). Do života hrdinů nadále zasahuje sílící dělnické hnutí, později i Badeniho reforma, respektive její sekundární dopad na život v Praze v podobě silných národnostních střetů. Historické pozadí nabývá na důležitosti, oproti předchozím svazkům je vlastní příběh méně akcentován. Přesto, anebo právě proto, považuji tento díl za neméně zajímavý, událostem v Praze na přelomu století zpravidla nebývá věnována až taková pozornost, možná tedy pro někoho budou nové. Pro mě opět cenný zdroj informací o nejzajímavějším období našich dějin.

Tatopulos
20.11.2020 2 z 5

Nejslabší z celé pentalogie, nejpodařenější jsou v knize myšlenky než postavy. Román na mě působil jakoby byl narychlo spíchnutý, žádná psychologicky silná postava, žádný podrobný životopis jako v předchozích románech- Martin Nedobyl, Jan Born, Vojta Náprstek. Postava Kiesela mi začala být protivná, ale když odešel nezbylo nic jen povídání pro povídání. Šnajberk, Babila, Helebrant, proces s Omladinou, Ema Destinnová, život v Rakousku-Uhersku 90.let a v novém století, drobné trable Bornů, žádný velký konflikt se tentokrát neodehrál.

Kuža007
16.03.2020 5 z 5

Skvělá je celá série Sňatky z rozumu. Neff umí krásně zachytit historickou atmosféru doby. V příběhu se posunujeme dál. Úžasný je i skvělý stejnojmenný seriál Zlá krev.

Jája92
07.10.2019 3 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou, bohužel jsem nečetla předchozí díly, i to je nejspíš důvod, proč mě kniha příliš nezaujala.

Pavelpi
01.01.2019 5 z 5

Druhá generace Bornů a Nedobylů už nebyla to,co její otcové.Měli úplně jiné zájmy a starosti než jejich otcové.Ale i pokračování této ságy je opravdu velice dobré.

bookcase
21.07.2018 5 z 5

Tady už to šlo trochu víc do politiky, ale nevadí, svoje jsem si "vyzobala", zvlášť jsem si užila konec, který pěkně vygradoval, a teď vzhůru na poslední díl.

RamonVarga
05.05.2018 4 z 5

Trošku slabší než předchozí díly.

Pokrzywa
14.07.2017 2 z 5

Asi nejslabší z celé pentalogie, touhle knížkou jsem se fakt musel prokousat a občas jsem bez rozpaků přeskakoval celé odstavce nezáživného textu. Škoda.

Disk
24.06.2017

Tentokrát se ke slovu dostává druhá generace, která se svým otcům a matkám nijak nevyvedla. Musím uznat, že ani zde nejde o žádnou nastavovanou kaši, Vladimír Neff naopak přichází s novými a parádně vyprofilovanými postavami.

JeKa
22.07.2013 5 z 5

Opět skvělý díl. Vždycky ráda zjišťuju, co všechno je v téhle sáze podle skutečnosti. Je toho až neskutečně dost! :-)

Godzila.007
30.11.2012 5 z 5

No, pravda, proces s Omladinou a události kolem něj jsou docela táhlé, ale teď už jsem pokročila dál, k následujícím událostem a osudům dalších potomků Bornů a Nedobylů, které v TV seriálech už nebyly. Tak se těším, jak to vše dopadne.

Oli1104
17.10.2012 3 z 5

Veselou vdovu uz ctu snad mesic. Po Snatcich z rozumu, Cisarskych fialkach, Zle krvi je to pro mne jakesi nezazivne, natahnute, rozhodne horsi nez ty prvni tri dily.

WEIL
12.08.2011 4 z 5

Po smrti svého muže, podnikatele Nedobyla je jeho žena veselá. Důvodem je ten fakt, že její muž, ačkoli patřil ve své době mezi nejbohatší lidi v Praze, tak jí dával na chod domácnosti naprosté minimum, ba si musela i půjčovat. Born ji ale neměl tak rád, jak svou první ženu, která byla proti Marii chytřejší, podnikavější, a Marii si vzal jen z praktických důvodů.