Sňatky z rozumu

Sňatky z rozumu https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29857/snatky-z-rozumu-29857.jpg 5 272 50

Sňatky z rozumu série

1. díl >

Vstupní svazek autorovy pětidílné rodové ságy Bornů a Nedobylů je znamenitým reliéfem Prahy padesátých let devatenáctého století, Prahy ztuha střežené Vídní, jejíž světáckost výrazně kontrastuje s ospalostí českého provinčního města, vegetujícího ještě v závětří středověkých hradeb, které teprve nedávno prolomila největší událost té doby – železnice. Praha, vyřazena z účasti na politickém dění, ožívá vlivem technického pokroku a rozvojem průmyslu hospodářsky. Domácí živel, podporován šířícím se patriotismem, zvyká si na riziko podnikání a úspěšně soutěží s německou konkurencí. Typ reprezentanta této nové vedoucí společenské vrstvy modeluje nám tu autor do dvou profilů: vzájemně spřízněni výhodnými sňatky, jimiž zakládají svůj provozní kapitál, vyvíjejí se Martin Nedobyl a Jan Born ve dvě odlišné kapitalistické individuality. Zatímco nezřízená hrabivost deformuje Nedobyla v peněžní žok bez vyšších zájmů, uhlazený a společenský panslavista Born oddává se všestranné vlastenecké činnosti, pro niž se posléze ocitá na čas i mezi politickými vězni pod Novoměstskou věží. Události prvního dílu, bohaté situacemi velké dramatické intenzity (vylíčení průběhu bitvy u Hradce Králové patří k vrcholným stránkám knihy), vyúsťují železniční katastrofou na plzeňské trati roku 1868. ... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , BB art
více info...

Přidat komentář

5tužka
06.11.2023 5 z 5

Mám nového oblíbeného českého spisovatele! Tak krásná čeština! Navíc pro mě nové historické události českých zemí...Skvělé, chci víc.

tavvva
11.09.2023 4 z 5

Opět přečteno až po zhlédnutí TV seriálů a i v tomto případě si seriály s knihou slušně konkurují :)


Hledam94
24.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Miluji oba seriály vzniklé podle pentalogie a dobral jsem se konečně i ke knihám. Souhlasím s řadou komentářů a sám bych přidal dva postřehy.

Vždy jsem měl pro Martina Nedobyla docela slabost, pro jeho praktičnost a tah na branku. Překvapilo mě, ale i jak přezíravý a tvrdý byl vůči rodičům, když je neplánoval zajistit na stáří. A zasáhnout musela paní Valentina.

Překvapilo mě, jak rozporně se autor dívá na Pecoldovu účast na Žižkaperku. S ohledem na rok napsnání (1957) musím tento autorův přístup velmi ocenit.

Zasloužených pět hvězd a těším se na další díly.

Nofar197
16.03.2023 4 z 5

Jan Born, Martin Nedobyl. Zběhlý student a uhlazený panslavista, jejichž cesty se nakonec střetávají. Po krátkém působení v rakouské armádě se Martin Nedobyl stává hlavou spediční firmy, kterou založil jeho otec, zatímco Born zaklada v Praze poblíž Prašné brány svůj velkoobchod. Poté se žení s dcerou majitelky obchodních prostor Lizou a pokouší se v Praze založit společenský salon. Tam se setkávají Nedobyl a Lizina nevlastní matka Valentina. Stejně jako oba muži jsou jejich manželky jako den a noc. Praktická a na zemi pevně stojící Valentina je skutečně dokonalým protipólem své romanticky založené a věčně nespokojené Lízy. Zatímco Born rozmary své ženy přehlíží a věnuje se vlastenecké činnosti, Valentina díky své povaze i pevne vůli drží Nedobylovy záporné stránky na uzdě, stává se i jeho obchodní společnici a jejich manželství je šťastné a naplněné. Ale poté, co obě ženy zahynou při železničním neštěstí, nachází Nedobylova povaha cestu na povrch. Mymi oblíbenými postavami byla Valentina v podání Slavky Budinove a redaktor Hafner, kterého skvěle ztvárnil pan Lukavský.

milan.valden
08.02.2023 5 z 5

Úžasné je, že i po těch stovkách a stovkách přečtených knih se pořád těším na každou další. Ale na některé přece jen o trochu víc, což je i tento případ. Sňatky z rozumu Vladimíra Neffa (1909–1983), první díl pentalogie, jsem kdysi četl na gymnáziu a k tomu i díl druhý Císařské fialky, čili před třiceti lety, dál jsem se ale nedostal a na celou pentalogii jsem se už dlouho chystal. Miluji seriál z roku 1968 natočený podle prvních dvou dílů (a o trochu méně druhý seriál Zlá krev z roku 1986 podle dalších dvou dílů) a na celou pětidílnou ságu rodu Bornů a Nedobylů (takovou českou obdobu slavné Galsworthyho Ságy rodu Forsytů) se tedy těším o to víc.
Neff se při psaní románů inspiroval osudy vlastních předků. Jednotlivé díly vycházely postupně takto: Sňatky z rozumu (1957), Císařské fialky (1958), Zlá krev (1959), Veselá vdova (1961), Královský vozataj (1963). Mají (ve vydání z roku 1969, které mám doma) celkem 1600 stran a děj se odehrává od 50. let 19. století až po druhou světovou válku.

zdenaR
11.01.2023 4 z 5

Klasika, jedna z mých oblíbených knih, ke které se občas vracím. Mám ráda televizní i rozhlasové zpracování.

Radium
05.11.2022 5 z 5

Sama trochu píšu a když jsem hledal mistra, od kterého bych se chtěla naučit psát postavy, Vladimír Neff a jeho Sňatky z rozumu a další dály byli jasná volba.

niki-chan
14.04.2022 5 z 5

Naprosto skvělé vylíčení osudů rodin Nedobylů, Bornů i ostatních, které do děje vstupovaly pouze místy. Velmi se mi líbily historické události, na jejichž pozadí se děj odehrává, stejně jako popis tehdejší situace v Praze, ať už společenské či jazykové.
Už se těším, až otevřu další díl. Seriál byl také velmi pěkný, ale kniha nabízí mnohem více pohledů do jednotlivých aktérů.

Babo
04.01.2022 5 z 5

V poslední době mám problém najít knihu,která by mě fakt bavila. Říkala jsem si,tak nějakou ságu , to by se mi líbilo. A tak jsem narazila na Sňatky z rozumu.
Pamatuji si,že kdysi dávno vysílala televize seriál,který jsem ale neviděla. Jen jsem věděla,že se děj odehrává někdy v 19. století.
No a když jsem zjistila,že kniha má tak vysoké hodnocení,nebylo co řešit.
Je pravda,že asi 80stránek jsem trochu váhala , jestli pokračovat,ale potom už nebylo co řešit.
A nakonec je to za plných 5* .
Proplétající se osudy dvou rodin na pozadí bouřlivé historie 19. století mě fakt baví .

Margherita_N
12.10.2021 5 z 5

(SPOILER) Konečně jsem se dostala k rodinné kronice Bornů a Nedobylů, kterou mi sem tam někdo doporučoval už pěkných pár let. Líbí se mi, jak příběh dvou rodin rámují skutečné historické události a příběh růstu a rozmachu Prahy. První díl začíná u vojáka Nedobyla, který si postěžuje v dopise rodičům na výhody svého nadřízeného a málem za to zaplatí životem, nakonec se dostane domů "pouze" s horečkou. S převzetím rodinné formanské živnosti to kvůli stavbě dráhy z Prahy do Plzně nevyjde, a tak se Martin Nedobyl začne opatrně vyptávat otce, kolik že to má našetřeno, a pak už ho vyloženě manipulovat, aby mu peníze svěřil, že za ně nakoupí pozemky za branami Prahy, a až ty padnou, úžasně na tom vydělá. Ve chvíli, kdy mu otec fakt svěřil své celoživotní úspory, mi bylo starého pána hrozně líto, jakej to musel bejt stres, navíc když se ukazuje, že ani Martin si svojí spekulací není tak úplně jistej. Do Prahy přichází ve stejné době jako Nedobyl taky prokurista Born a zanedlouho se setkají ve vlastenecké společnosti. Nedobyl si vezme za ženu vdovu Valentinu Tollarovou a Born její nevlastní dceru Lízu. Born si nakonec otevře slovanský krámek na rohu Příkopů u Prašné brány, protože Perlová ulice se mu zdá v už tak nevýrazné malé Praze až moc zapadlá (nechápu, že to je nedávná realita - 60. léta 19. století). Nedobyl si mezitím otevírá 1. české zasílatelství na Senovážném náměstí a stává se z něj boháč. Born doma pořádá pravidelné salony, jeho manželka se nudí, syna Míšu strká chůvě a ta ho učí místo češtiny mluvit německy. Blíží se válka s Pruskem a dochází k bitvě u Hradce Králové. Lidé ve strachu utíkají z Prahy na Plzeň, kde se Líza spouští s básníkem Oskarem, který se už předtím motal u nich doma na salonu. Z Rakouska se stává Rakousko-Uhersko, což Slovanům zrovna nepřeje. Češi se bouří, Born veřejně řeční. U Náprstka se schází Americký klub žen a mluví o emancipaci, Náprstek dámám představuje elektrický šicí stroj a Born se ho rozhodne prodávat u sebe v obchodě. Borna nakonec zatknou za jeho národnostní aktivity, Líze to moc nevadí a její zálibou je teď vyvolávání duchů. Když se Born vrátí domů, najde deníček svojí manželky, kde se vypsala ze svého románku s Oskarem. Ten ji samozřejmě opustil, takže Líza běží pro pomoc za maminkou, na kterou si do té doby nijak často nevzpomněla. Jedou vlakem zpátky do Prahy, jenže ten má nehodu a obě umírají.

Neff umí úžasně vyprávět, hodnotím nejvyšším počtem hvězd a těším se na další díl.

lucie2169
08.08.2021 5 z 5

Již od dětství moje srdeční záležitost, celou pentalogii považuji za vrcholné dílo české literatury. Konkrétně „Sňatky“ navíc vynikají skvělým popisem atmosféry Prahy ve 2. polovině 19. století a detailním vylíčením osudného prusko – rakouského střetnutí, včetně nezbytných informací stran politického kontextu. Zařadila bych coby samostatnou kapitolu do učebnic dějepisu.

amejzlík
26.07.2021 3 z 5

Příběh rodiny Bornovy a Nedobylovy se mi líbil. Jak žili Češi za Rakouska-Uherska jsem znala z dějepisu a bavily mě osudy hlavních postav a příběh jako takový. Vadilo mi vlastenectví Jana Borna. Myslím si, že se takovým velmocím jako je Německo, Francie, či Anglie vzhledem k událostem následujícím po II. světové válce rovnat nikdy nebudeme. Politické hovory o tom, jaký má Česko potenciál mě nudily a nezajímaly. Rovněž promluvy o rozmachu socialismu byly nezáživné.

Evina.Cetba
16.06.2021 5 z 5

Srdeční záležitost. Patří do mých nej. Kdo by tuhle pětidílnou sérii neznal, kdo by jí nemiloval?

mira399
15.06.2021 4 z 5

Moc se mi líbilo popisování staré Prahy, která prakticky končila za Jindřišskou věží :-) Postavy, no co dodat, k srdci mi nepřirostl nikdo,ale to se stává a knize to na čtivosti neubralo. Určitě se výhledově pustím do dalších dílů.

Andi
28.04.2021 5 z 5

To jsou mi novinky. Nešlo jen o shodu jmen, Ondřej Neff je synátorem pána, co napsal tento skvost. A shodou náhod jsem na oba narazila v krátkém sledu za sebou, aniž bych o tom věděla. ... Velmi čtivé, mistr jazyka českého, ironický humor, skvělý příběh, byla radost to číst. Jedna z nejlepších knih z pera českého autora vůbec.

alimraj1
22.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Pokaždé, když tuto knihu čtu, je mi na konci do breku. Postava Valentiny si takový osud rozhodně nezasloužila...

Jinak knihu mám moc ráda. Čtenáře vždy přesvědčivě zasvětí do dob 19. století, do dob, kdy vše probíhalo úplně jinak, ale přesto stejně jako dnes.

I v dnešních dobách totiž chodí po světě idealisté jako Jan Born, revolučně založení Pecoldové, rozporuplní Nedobylové, věčně nespokojené Lízy nebo silné a nezapomenutelné ženy v podobě Valentiny. Chce se nad tím jenom trochu zamyslet...

jadran
17.03.2021 5 z 5

Mám od dětství rád Ságu rodu Forsytů. Neff svoji "ságu" napsal až po roce 1957, přesto se musím přiznat, že se nemohu zbavit myšlenky, že mu tohle dílo sloužilo, když ne jako vzor, tak aspoň jako vodítko. A to přesto, že vlastně píše beletrizovanou historii vlastní rodiny. Doba je předvedena do hloubky, která je až překvapivá, bez zbytečné a polopatické popisnosti. Skvěle je podaná bitva u Hradce Králové, zde je ukázáno, jak se podobné událostem dotknou lidí "kolem", ne jenom vojenských osob. Na rozdíl od Borna je pro mě Nedobyl ne příliš kladnou postavou a je otázka, komu by ublížilo, kdyby si kvůli němu nadporučík Háfner nezkazil vojenskou karieru.

boxas
13.02.2021 5 z 5

19. století. Doba velkého vlastenectví a velikých plánů.
Jan Born, majitel prvního opravdu českého (Ja, ja, echt tschechische!) obchodu v Praze, a Martin Nedobyl (S železnicí nemohou formani soupeřit, ale kdo rozveze zboží z nádraží?) - dva mladí muži, kteří se rozhodli svoje plány a sny uskutečnit. Jejich osudy pokračují i v následujících dílech této široké historické fresky a my společně s nimi sledujeme, jak se změnila nejen Praha, ale i celá země, a jak se utvářel novodobý český národ. Sebevědomý a ekonomicky silný. Alespoň v této rodinné historii Vladimíra Neffa tomu tak je.

georginaa
10.01.2021 5 z 5

Nádherné dílo poukázané na češství. Boj o přežití pražského lidu, povznesení českého jazyka. Neff krásně popisuje osudy lidí, jenž si udržují životní jistotu života. Též se mi líbilo natočení této série , dnes již s národními umělci.

Tatopulos
04.09.2020 5 z 5

...Bolemír Noc pohrdavě krčil rameny nad tou nezdolnou trpělivostí lidského mravence a shledával ji nízkou a nesmyslnou, tak jako je nízký a nesmyslný celý tento svět.
Básník byl odměněn zdvořilým potleskem.