Smutný cyprus

Smutný cyprus https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452642/bmid_smutny-cyprus-xKg-452642.jpeg 5 506 58

Hercule Poirot série

< 20. díl >

Vo vynikajúcej detektívke z roku 1940 Agatha Christie prvý raz zaviedla Hercula Poirota do súdnej siene a poverila ho, aby svojím svedectvom zachránil život žene obvinenej z dvojitej vraždy. Pavučina lží, ktorú pritom bude musieť legendárny detektív rozmotať, je však mimoriadne spletitá… Pred súdom stojí atraktívna mladá žena Elinor Carlislová. Je obvinená z vraždy svojej sokyne v láske Mary Gerrardovej a podozrievajú ju, že otrávila aj svoju tetu Lauru Welmanovú, po ktorej zdedila obrovský majetok. Všetky dôkazy a okolnosti svedčia proti Elinor a zdá sa, že len ona mala na obe vraždy motív aj príležitosť. Slučka okolo jej krku sa čoraz väčšmi sťahuje… Verejnosť Elinor Carlislovú už vopred odsúdila a v nepriateľsky naladenej súdnej sieni iba jediný muž verí, že je nevinná – vidiecky lekár Peter Lord. Platonicky zaľúbený doktor Lord v zúfalstve požiada o pomoc Hercula Poirota. Aj slávny detektív má spočiatku vážne pochybnosti o nevine obžalovanej, ibaže dôkazy proti nej sú až príliš presvedčivé. A tak poslúchne svoj povestný neomylný inštinkt a rozhodne sa vypátrať pravdu. Bude však musieť použiť všetok dôvtip, aby mladá žena neskončila na šibenici…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Sad Cypress , 1940


více info...

Přidat komentář

martiline
29.02.2024 5 z 5

Přečteno za pouhý jediný den. Ta krásná spletitost postav a rozuzlení od Agathy Christie je prostě nenahraditelná.

Emik87
18.02.2024 4 z 5

Skvělý případ v rámci netypického prostředí soudního procesu.


SSTknihy
08.10.2023 4 z 5

Opět skvělá detektivka, kde hraje důležitou roli i ten nejmenší detail. Příběh chamtivé touhy po penězích, ukradeného dědictví a velkého zklamání v lásce. Je tu všechno, na co jsme u Agathy Christie zvyklí, včetně bravurního Hercula Poirota. I když o něm v souvislosti s touto knihou autorka napsala: „Temný cypřiš by mohla být dobrá kniha, ale uškodilo jí to, že se v ní objevil Poirot.“ No, dovolím si lehce nesouhlasit :-)

misaC
16.08.2023 5 z 5

Zajímavý případ. Vyřešení vraždy během soudního procesu je typické spíše pro Gardnera, ale i zde potěšilo.

janina66
26.05.2023 5 z 5

Skvělá detektivka. Velmi zapeklitý případ, jako vždy hodně podezřelých. Pachatele nikdy neodhadnu.

pydla
07.04.2023 5 z 5

Temný cypřiš je detektivka, která se čte dobře, rychle, a nenechá vás na pochybách, že jde o dobrou knihu. Sama Agatha o této knize hovořila jako o velmi dobré, kdyby do ni nevstoupil Poirot. Ačkoli se autorce Poirot protivil a v pozdějších dílech to i dala poznat, tak v této detektivce Poirot ukáže i svou milou tvář.
Zápletka i motiv skvělé, pachatel ... doporučuji.

vojteska70
10.03.2023 5 z 5

Zajímavá a pěkná

Aligator805
25.02.2023 5 z 5

Opět skvělé čtení. Velmi zajímavý případ, kde je na první pohled jasné kdo vraždu spáchal. To by ovšem nesměl přijít na scénu Hercule Poirot a jeho malé šedé mozkové buňky.

bosorka@
07.01.2023 5 z 5

Moje oblíbená od autorky. Také tu dejem a jmenem hl. postavy odkazuje na D. Sayersovou, Podivné namluvy lorda Petra. Zajímavé je, že pres všechna tahle pouzivana romantická klišé, jsou obě autorky tak kvalitní a čtené.

jana1976
22.11.2022 5 z 5

Jako vždy bez chyby a na jedničku s * !!!!

jprst
28.10.2022 4 z 5

Další povedená autorčina detektivka, neřadím ji sice mezi její nejlepší, ale i tak nápaditá zápletka a postava Hercule Poirota z toho dělá příjemné a hlavně poutavé čtení.

AnselmaAlois
03.10.2022 5 z 5

Po delší době jsem se vrátila k mé oblíbené autorce a myslím, že mi ta pauza prospěla. Dokázala jsem lépe ocenit Aghátiny (vlastně Poirotovy!) úžasné logické vývody a i když se právě Poirot objevil na scéně dost pozdě, všem vzal dech, jako vždycky. Kniha je nabitá emocemi, nenávistí, žárlivostí, lží...a právě podle lži nakonec Hercule Poirot odhalí pravdu!

Čmeláček
15.09.2022 5 z 5

Vynikající kniha od královny detektivek, která by dnes oslavila svoje narozeniny :). Velmi zajímavý případ, který jsem přečetl jedním dechem.

Le Chat
20.08.2022 5 z 5

Za mne jedna z TOP3 "Poirotovek". Tuto opravdu povedenou detektivku rozhodně doporučuji!

Lolila
03.08.2022 4 z 5

V tejto časti na Hercula Poirota veľmi nenarazíte, predstavuje skôr vedľajšiu postavu. Zápletka opäť zaujímavá a tentokrát sa mi podarilo "odhaliť" páchateľa:-). Príjemné, oddychové čítanie, ako vždy.

Margherita_N
29.06.2022 5 z 5

Agathovská, ale trochu jiná. Je hezký mít někoho, kdo vám věří, když je celý svět proti vám, a udělá všechno, aby dokázal vaši nevinu. Takže zavolá Poirota. Jinak je tu zase vražda staré bohaté tety, spousta potenciálních dědiců, závěť… Dobré jako vždy.

zipporah
01.05.2022 3 z 5

"Nezáleží na čej strane sme, človek vždy musí brať do úvahy fakty!" Hercule Poirot

Hani77
18.04.2022 5 z 5

Opět skvělé počtení plné záhad, které Poirot musel rozluštit. Sice jsem vraha odhalila až ke konci, ale nebylo to až tak překvapivé jako v jiných dílech. Doporučuji přečíst.

Ivan F
14.02.2022 4 z 5

Tak trochu inak napísaná detektívka z pera Christie, z ktorej som mal pocit, akoby tam Hercule bol na príťaž. Agatha so svojím typickým strohým (niekedy až stenografickým) štýlom mi v minulosti spôsobila pár vrások, ale práveže, ak sa čitateľ poriadne začíta a robí si poznámky, čo, kto, kedy, ako, prečo, načo, s kým/s čím atď., tak zvyčajne nájde páchateľa, k čomu tento štýl úplne sedí - a mňa to odhaľovanie baví.

Čo sa týka samotného príbehu, tak bol lepším priemerom v Agathinej tvorbe, hoci napísaný bol lepšie, než iné jej práce. No a záverečné Poirotove vysvetlenie tu bolo pomerne oklieštené, hoc všetky kúsky nakoniec do seba pekne a bez drhnutia zapadli.

Rade
04.02.2022 4 z 5

„Bohužel nemá dobrý vkus a dává přednost povýšeneckému oslovi s velkým nosem, co se tváří jako melancholický kůň.“

Nadhled, lehký humor, žádné děsuplné drastické a lekací scény, jak známe z dnešních thrillerů. Proto čtu Agathu ráda. Dřív mi poněkud jednoduché psaní a jednoduché vztahy v jejích detektivkách trochu vadily, dnes je právě proto vyhledávám. Zavraždění jsou většinou stařenky nebo stařečkové, co mají život za sebou (co na tom, že v autorčiných představách to byli šedesátníci…), občas nějaký veskrze nesympatický člověk, prostě žádné drámo… Autorka nepíše své příběhy proto, aby nás děsila, ale aby bavila; její knížky jsou báječná hra, jako by na nás pomrkávala, tak schválně, kdo bude tentokrát vrah, ale pozor, hodně jsem to zamotala…
Tady ovšem Aghatha přece jen trošku přitvrdila, neprozrazuji, zajímavý a netypický je i soudní proces.
Film s Poirotem-Suchetem jsem kdysi viděla, takže jsem přeci jen tak trochu tušila, jaký bude konec, ale jen tušila… Konce detektivek se snažím rychle zapomenout, má to své výhody. Ale nevadilo, i tak jsem si to užila.
Čtyři plus.