Smrtka

Smrtka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499276/bmid_smrtka-Mgz-499276.png 4 3248 801

Smrtka / Žatva smrti série

1. díl >

První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Scythe , 2016


více info...

Přidat komentář
lapetitedeny
lapetitedeny
22.03.2024 5 z 5

Říct, že mě Smrtka bavila, by bylo silný podhodnocení. Už po prvním díle totiž naprosto chápu, proč tahle série vyvolává v lidech takový nadšení.

Když jsem začínala číst, tak jsem vlastně vůbec nevěděla, o čem to je. Jako jasně, věděla jsem, že je to o smrtkách, co mají různě barevný róby... A to bylo tak nějak všechno. Netušila jsem, jestli se to odehrává v našem světě nebo v nějakém fiktivním, v přítomnosti, v budoucnosti, nic. Neptejte se mě, jak je to u takhle populární série možný, sama nevím.

Každopádně jsem za to nakonec ráda, protože o to víc mě ta budoucnost, jakou ji Neal Shusterman vykreslil, zasáhla. Postavy, zápletka, způsob vyprávění – všechno dobrý. Ale ten svět, stav společnosti? Tomu se nic nevyrovná.

Autor si hraje s myšlenkou, co se s lidstvem stane po tom, co už pro něj na světě nezůstává nic, co by ještě neobjevilo, nic, co by nedokázalo vyřešit. Po tom, co dosáhné nesmrtelnosti a představa věčného života už dávno není jen zbožnou představou, ale každodenní realitou. Jde do detailů, všechno má dobře promyšlené a postupně ukazuje, že ani zdánlivá utopie nemusí být tak úplně růžová... A je to zatraceně boží!

Knížka vás navíc rychle pohltí. Užijete si každou stranu a budete nedočkavě čekat na každou novou informaci, každé odhalení. Příběhy jako tenhle mi připomínají, proč jsem dřív tak žrala dystopie – a upřímně se vůbec nebudu zlobit, pokud se jednou dočkáme jejich comebacku.

charlizee
charlizee
19.03.2024 5 z 5

Jestli mě nějaká knížka v poslední době naplňovala až dětským nadšením a radostí, tak to byla tahle. Nebyla snad stránka, abych se netetelila blahem.
Neal Shusterman napsal vynalézavý příběh, který se sice schovává za nálepku „young adult,“ přitom ale motiv nesmrtelnosti zpracovává mnohem důsledněji než mnohá sci-fi pro dospěláky.
Skrze dystopický příběh se prolínají deníkové záznamy smrtek – lidí, kteří byli vybráni pro udržování rozumné populační křivky v době, kdy se neumírá, neexistuje nemocnost, ba kdy se dokonce ani sami nemůžete zabít. Deníky mají v příběhu funkci jakýchsi filozofických úvah, které čtenáře vedou k zamyšlení se nad novým uspořádáním světa, významem a důsledky jeho nastavení, zároveň na něj ale nekladou moralizující zátěž.


Ristridin
Ristridin
18.03.2024 5 z 5

Jaká existuje lepší recenze, než že jsem tuhle knížku slupnul jak malinu za pouhý jeden den (cca 380 stran)?
Velmi zajímavý koncept o možné budoucnosti, kdy lidé již dosáhli vlastně všeho na poli vědění, mají nad sebou dozor v podobě dokonalé a bezpečné umělé inteligence (bude se náš vývoj ubírat podobným směrem??) a hlavně a především dokázali ošálit smrt a stali se tak zdánlivě nesmrtelnými. To přináší ale přirozeně růst populace, a tak jsou vybráni lidé "nadřazení", tzv. smrtky, které stojí nad zákony a náhodně vybraným lidem odebírají životy dle předepsaných pravidel, v předepsaném množství. Už to je samo o sobě hustý a autor to dokázal opravdu poutavě a mrazivě popsat. Líbilo se mi uvažování nad konceptem nesmrtelnosti a dosažení všeho, co lidstvo potřebuje - vlastně se nemá nyní za čím hnát a často dochází ke stagnaci a ztrácení smyslu života (něco, co bylo už tolikrát nastíněno ve fantasy u elfů).
Místy působilo něco ohledně tohoto budoucího světa trochu nedomyšleně, ale nelze vše podat na ani ne 400 stranách.
Deníkové zápisy slavných a důležitých smrtek na začátku kapitol sloužily jako velmi chytrý doplněk světa a propojení s příběhem. Též v nich byly úvahy o morálce, samotných zákonech, smrti, lidech. Ale až tak před půlkou knihy mi došlo, že C. s. je Ctihodná smrtka, pořád jsem za tím čekal nějaké jméno... :)
K příběhu nic nenapíšu, jen že mě bavil a přede mnou jsou ještě další 3 knihy o Smrtkách a už teď dovedu odhadnout, že tuhle sérii si oblíbím.

Lamanai
Lamanai
11.03.2024 5 z 5

Překvapivě vynalézavé, někdy nekompromisní, velmi čtivé, více o lidech než o nevšednostech a nových technologiích, přemítavé, nápadité, znepokojivé. Skvěle načtená audiokniha. A ten zvuk brousku o čepel kosy při přechodech vynikající!

KnihoMolka-_-
KnihoMolka-_-
02.02.2024 5 z 5

Nemyslela jsem si, že se mi ta kniha bude líbit. Ze začátku jsem se nemohla přenést přes kosení, ale potom jsem se začetla a bylo to nádherný, postavy jsem si oblíbila prakticky hned, nejvíc Ctihodného smrtku Faradaye a Citru. Zajímavý, netradiční nápad se skvělým zpracováním. Moc se mi líbily filozofické zápisky do deníku smrtek. Včera v jedenáct večer jsem to dočetla a dneska se pustím do dalšího dílu<3:-D

Sixtinka144
Sixtinka144
31.01.2024 5 z 5

Vzhledem k tomu, že nedávno vyšla další kniha k úžasné sérii Smrtka, musela jsem si ji znovu přečíst a oživit vzpomínky, jak moc úžasná tato série je. Miluju ten svět, který je skvěle propracovaný a napsaný. Kniha se četla poměrně rychle, je to moc hezky ozvláštněné zápisky z deníků smrtek, které jsou vždy na začátku každé kapitoly. Líbí se mi, jak se pohledy kapitol různě střídají a prolínají, protože se nenudíte a vidíte i ostatním smrtkám "do hlavy". Je to prostě skvělá dystopie a je to určitě jeden z těch příběhů, které by opravdu stálo zfilmovat. Za mě jedno velké ano a pokud jste ještě nečetli, určitě byste to měli napravit.

baklazan19
baklazan19
29.01.2024 2 z 5

Možná jsem měl moc velká očekávání, ale tato kniha se mi vůbec nelíbila. Bylo to příšerně nudné a cech smrtek mi připadal úplně nedomyšlený. Celé to bylo takové zvláštní a chvílemi hloupé. Moderní svět a umění smrtek mě nenadchlo, další díly číst pravděpodobně nikdy nebudu.

TCDNG
TCDNG
24.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Hodně dobře napsané. U dystopie se může stát, že v ní chybí "proč". Co se stalo, že se ve světě dějí takové věci. Ale tady to všechno je a díky tomu příběh dává smysl. "Záporák" byl dobrý, uvěřitelný a nepřehnaný. Některé zvraty se daly čekat. Ale po dlouhé době bylo příjemné narazit na příběh, kde není umělá inteligence (nebo stoje obecně) zlá.

Docela mě překvapilo, jak byl v některých chvílích málo vyobrazen výcvik na smrtky. Tedy samotné zabíjení. Naopak bylo popisováno hodně zamyšlení se postav nad údělem a povinnostmi smrtek.

Velké plus je i nepřítomnost prvků Deus ex machina. (Asi teda až na jeden dva momenty, ale bylo do příběhu vpraveno tak hladce, že by si toho člověk nevšiml.) Postavy si jinak musí vystačit samy.

Knížku jsem přímo zhltnul a úplně s ní vybočil ze svého typického žánru, takže jsem možná při hodnocení trošku přidal. Zatím si myslím, že je to solidních 4,5 *.

nakavusterezou
nakavusterezou
20.01.2024 3 z 5

Za mě průměrný příběh. Zajímavý svět a jeho systém, to ano, ale už jsem četla lepší sfi-ci.

nela3812
nela3812
17.01.2024 4 z 5

Příběh mě oslovil prakticky od začátku, ačkoliv musím přiznat že zhruba první třetina knihy postrádá tempo a děj se zdál v jednu chvíli zacyklený opakujícími se situacemi. Příběh má však neskutečné množství kladů, které vás jednoduše vtáhnou do děje a nepustí.

Nejsem fanouškem dokonalých světů, kde vše funguje jako na drátkách a každý může cokoliv. Byla jsem proto trochu skeptická a měla obavy, zda se v tomto světě budu cítit jako doma. Svět je děsivý, znepokojivý a na první pohled dokonalý, ale postupem času odhrnujeme oponu zdánlivé dokonalosti a zjišťujeme, že ve všem lze najít mezeru a vždy lze vytvořit kličku v zákonu. Tento svět není dokonalý, ale krutý a nemilosrdný, Intriky mám ráda a těším se, že v příštích dílech odhalíme mnohem víc. Nyní jsme teprve na začátku, ale už nyní jsem jako na jehlách, jak se to celé vyvine.

Postav je tu požehnaně a přiznám se, že jsem v nich měla extrémní zmatek. Kniha je však dostatečně dlouhá na to, aby si čtenář prostě zvykl a jména se mu sama od sebe přestanou plést. Dost mi v tomto ohledu pomohla i rozdílná barva róby u jednotlivých smrtek. Když mi nic neříkalo jméno, barva mě vždy navedla správným směrem. Není nouze o různorodé charaktery, ačkoliv se všichni obyvatelé světa zdají chladnější a příliš neprojevují emoce. Což na druhou stranu do světa dokonale zapadá, ale ráda bych tam viděla o kapku víc emocí - některým scénám by to dodalo "šťávu".

Příběh, který čtenáře donutí přemýšlet o smrti, nesmrtelnosti, náboženství, etice, zákonech... Je zde mnoho propojených témat, která nabádají k pozastavení a zamyšlení. Proto vám knihu doporučím - originální svět, charakterově výrazné postavy a o zvraty nouze taky nebude. Hodně se zde seznamujeme se světem, ale je to čtenáři podáváno postupně a nemusíte tak mít obavy, že se hned na prvních stránkách ztratíte v záplavě informací.

Jděte do toho, nebudete litovat!

PS: pokud váháte, doporučuji audioknihu - ta vás strhne okamžitě. Interpreti jsou prostě dokonalý a příběhu naprosto sedli!

Hodnocení: 4/5

manasx
manasx
10.01.2024 4 z 5

Kniha mě velmi bavila ačkoliv je určena mládeži (pro děti to úplně není myslím). Představa světa jak ho autor vykreslil je na jednu stranu znepokojivá, na druhou stranu se lépe chápe řemeslo Smrtek i to jak mnoha různými způsoby se k udělování smrti dá přistupovat. Zajímavé, rychle plynoucí čtení.

zuzule787
zuzule787
07.01.2024 4 z 5

Vůbec jsem nevěděla, co od této knihy čekat. Začátek se mi vlekl, ale možná to nebyla až tak vina knihy, že jsem se nedokázala začíst, protože mi dlouho trvalo než jsem se srovnala s myšlenkou kosení - pro mě vraždění, ať už ho vykonávala smrtka starého nebo nového vyznání. Hrozně se mi to příčilo a proto si myslím, že tato kniha moc není pro děti a nebo možná právě je. Třeba mladí nebudou až tak citlivě koukat na etickou otázku nesmrtelnosti a kosení. Postupně jsem se s tím ale srovnala a začala jsem knihu vnímat víc jako souboj těch " dobrých a zlých" a pak už se mi četlo lépe.. Takže ve finále musím říct, že ano, je to dobré, popsaný svět je originální, místy velmi krutý, ale opravdu zajímavý a já jdu pokračovat s dalším dílem..

luciella10
luciella10
31.12.2023 5 z 5

Nečekala jsem nic a dostala toho hodně. Kniha, která rozhodně nezapadá do YA. Myšlenky a přesah, který tato kniha má překvapil, hodně příjemně. Dva učedníci smrtky, starý a nový přístup ke kosení lidí a morálka, co je a není v souladu s etikou. Těším se na další díl.

Majkrofon
Majkrofon
19.12.2023 5 z 5

Kosec ako celok je pre mňa príjemne prekvapenie. Svižná knižka, ktorá využíva svoj potenciál a zaujímavý dej vo svete, kde smrť existuje len v podobe kosenia. Musím uznať, že som si to užil a som zvedavy, čo nás čaká v ďalších častiach. Ešte by sa dalo polemizovať, či to je kniha pre deti a mládež, pretože je miestami dosť krutá.

gnatalka
gnatalka
15.12.2023 5 z 5

Tak tohle bylo skvělý! Mám vždycky radost, když narazím na nějakou dobrou YA sci-fi sérii a Smrtka se mezi ně určitě zařadí. Originální koncept, zajímavý svět, sympatické (jak hlavní tak vedlejší) postavy, nečekané zvraty, prostě super od začátku do konce. Líbilo se mi i proložení úryvky z deníků s plno otázkami na zamyšlení. Jdu sáhnout po dalším díle :)

Imaginárium
Imaginárium
12.12.2023 4 z 5

Ľudstvo dospelo do štádia absolútnej informovanosti, porazilo choroby a dosiahlo nesmrteľnosť. Tým prevzalo kontrolu nad smrťou a spôsob, ako je potrebné redukovať populáciu je v rukách vybraných, ktoré sa volajú Smrtky. Oni rozhodujú o tom, kto bude žiť a kto bude pokosený.

Desivý príbeh, ktorý ma donútil sa zamyslieť nad budúcnosťou a tisícami možností, kam ľudstvo smeruje. Svet je brilantne vybudovaný a premyslený, pri pozornom čítaní ponúka množstvo tém, pri ktorých mi zastával rozum. Určite sa teším na pokračovanie.

Audrina
Audrina
12.12.2023 5 z 5

V rámci svého žánru mě to bavilo moc, námět je poměrně neotřelý a hodně jsem ocenila to, že romantické lince nebylo věnováno tolik prostoru. Určitě sáhnu po pokračování

Poice
Poice
11.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Naprosto mě to uchvátilo, nemám to jako knihu, ale audioknihu, kde je důležitý přednes a ten byl také suprový...
Líbí se mi nestranná UI Nimbus, líbí se mi rozložení lidí - Nimbovi zástupci, klasičtí lidé, nezvedenci a Ctihodné Smrtky... Hlavní pravidlo pro to stát se Smrtkou, je to, že se nechceš stát, je to logické, protože pak by tě "kosení" bavilo a v usmrcování lidí přeci nesmí být zábava, je to práce, povinnost, poslání...
Skvěle napsané (skvěle namluvené), jakmile jsem se zaposlouchala a dostala se do děje, tak jsem to nemohla vypnout...
Tohle by byl za mě dobrý svět, neříkám ideální, ale dobrý, svým způsobem spravedlivý, ale asi bych nechtěla žít věčně :D a nechtěla bych být Smrtkou, sice si můžou vzít prakticky všechno a zadarmo, jsou v úctě, ale plnit kvóty kosení bych asi nezvládla...
Intriky a zápletky jsou taky dobré, ukazuje to, že i Ctihodné Smrtky nejsou "čisté duše" a opravdu nesnáším Gorarda :D Vzhledem k tomu, že mám za sebou celou trilogii už, tak vím jak to vše dopadne... a je to opravdu skvělé, už jsem se k této trilogii vrátila 3x a myslím si, že do budoucna to udělám ještě několikrát.
Zajímavý svět (náš svět), zajímavé postavy, skvělý děj - prakticky nic se tam nezmiňuje bez nějakého důvodu, všechno do sebe krásně pak zapadne.

Helixik
Helixik
23.11.2023 2 z 5

Námět "originální", nicméně pro mne naprosto nepochopitelný. Proč pro boha v moderní budoucnosti, musí být přelidnění řešeno takovýmto způsobem? Vždyť by to šlo řešit naprosto bezproblémově - neoživováním po nehodě, či povolit jen omezený počet otočení listu. Většinu knihy jsem vyloženě morálně trpěl a bojoval s odložením. Pokračování vůbec zkoušet nebudu...

Kni-holka
Kni-holka
21.11.2023 5 z 5

Pro mě byl příběh dost děsivý. Ne kvůli obsahu, ale kvůli poselství. Protože ani v době, kdy porazíme smrt a vložíme svůj život do mozku stroje, tak přesto jsme lidé a někteří v sobě nosí semínko zla a zkaženosti, které se časem probudí a proroste společností, kterou bude postupně otravovat. Chtěli byste žít ve světě, kde lidé ovládnou smrt?

Doporučuji si knihu přečíst? ROZHODNĚ! Stanete totiž na křižovatce svého svědomí. Vydáte se po cestě staré gardy a učení Ctihodné smrtky Faradaye, nebo se pustíte novým směrem, kdy zabíjení pro vás bude zábavou a zabíjet budete po stovkách jako kult Ctihodné smrtky Goddarda?