Smrtící záře

Smrtící záře https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178922/smrtici-zare-178922.gif 4 168 49

Logan McRae série

< 2. díl >

V Aberdeenu panuje léto, slunce svítí, obloha je modrá a lidé umírají… Ve vykřičené čtvrti se najde umlácená prostitutka a tentýž večer na opačném konci města uhoří šest lidí ve squatu, který někdo zvenku polil benzinem a zatloukl dveře a okna. Vyšetřování se ujme detektiv seržant Logan McRae. Jeho hvězdnou kariéru však nedávno naboural zbabraný zásah, při němž zahynul mladý strážník. A ještě ke všemu přes veškerou Loganovu snahu brzy dojde k vraždě další prostitutky…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Dying Light , 2006


více info...

Přidat komentář

IHT
25.02.2024 5 z 5

Pekne, Stuarte, pekne!
Tahle knizka se Vam povedla o neco vice, nez ta prvni. Uz tu neotravujete ctenare neustalymi stesky na hnusne pocasi a povedlo se Vam udelat i zajimavou zapletku u "kufroveho" pripadu, respekt!
Vase postavy jsou sice porad dost cernobile a sablonovite, ale uz se Vam do nich zacinaji trosku dostavat barvy, uz obcas zacinaji vybocovat z pocatecnich stereotypu (napr. Steelova, Rennie ci Isobel).
Dekuji a jdu na dalsi dil ;)

heavy66
01.10.2023 4 z 5

Aberdeen je jen o maličko větší než Plzeň, ale vražd tu mají jak v Bagdádu. Zase prší a fouká vítr, všechno je hnusné, špinavé, smradlavé. Pokud nás autor vezme do přírody, tak jen proto, aby nám ukázal další zmlácenou a rozřezanou mrtvolu. Inspektoři Insch a Steelová si přehazují seržanta Logana jak pingpongový míček, takže slouží oběma a nonstop. Abnormálně depresivní četba, a napínavý závěr s uvěřitelnou pointou.


konicekbily
08.09.2023 5 z 5

Chaoticky pracující a podivuhodně špatně řízená policie ve Skotsku se musí při objasňování záhadných úmrtí prostitutek a případů žhářských útoků spolehnout inspekcí vyšetřovaného hlavního hrdinu Logana. V ponurém prostředí Aberdeenu to nemá jednoduché a to autorovi umožnilo rozvinout děj do šíře a zamotávat ho.

Johhanka79
31.03.2023 3 z 5

Nevím, dle hodnocení ostatních se jedná o klenot. Mě tahle knížka příliš nezaujala. Hlavní postavě se extrémně nic nedaří na každé straně. Přijde mi vše zbytečně přehnané jako každý díl nového Nesba... Pouze tři hvězdy.

Babo
07.03.2023 4 z 5

Z tohoto dílu mám dojem,že autor už má dost všech těch supermanů a rozhodl se vytvořit postavy ,které se víc blíží nedokonalosti,která je lidem vlastní. Možná to trošku přehnal,občas jsem měla dojem,že sleduju Pata a Mata,ale nakonec byly všechny případy zdárně vyřešeny . Nemohu ovšem napsat : bez ztráty kytičky,v tomto případě nějakého toho prstu.Jinak se kniha čte dobře,takže proč si ji nepřečíst.

ZuK1
19.12.2022 4 z 5

I druhý díl série je hodně morbidní. Logan je přeložen do týmu mamlasů pod vedením přisprostlé a neustále kouřící Steelové, která ho využívá a úkoluje jak se jen dá a Logan tak pořád jen doufá v návrat pod Insche, kterému příležitostne pomáhá s vyšetřováním jeho případu. První díl série se mi líbil víc, takže tentokrát bych ideálně hodnotila i 3,5*.

beata-betsy2310
24.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Priemerná krimi s dobrým potenciálom ale...
V druhej časti knižnej série od Stuarta MacBridea je seržant Logan McRae za trest prevelený za nezvládnutú policajnú raziu do tímu detektiv inšpektorky Steelovej - nazývaného Tím mamľasov. Logan Mc Rae so svojimi správnymi inštinktami robí všetko pre to aby sa z tímu Steelovej dostal. Dokáže uniknúť z pazúrov detektívky Steelovej vyriešením veľkého prípadu?
Šancí má hneď niekoľko, veď niekto v uliciach Aberdeenu prenasleduje a surovo zabíja prostitútky, podpaľač zatĺka okná i dvere a benzínom poliate obydlia zapáli aj s ich obyvateľmi, miestny novinár Miller sa stane obeťou vydierania a mučenia atď, atď... skrátka deje sa tu príliš veľa zločinov až mám pocit, že Aberdeen je najhnusnejšie miesto na zemi.
Z tejto časti mám zmiešané pocity, nevadí mi viac postáv v knihe ale tu mi prišli niektoré zbytočné, ženské postavy boli vykreslené negatívne, vyšší policajní dôstojníci boli nekompetentní. Hlavný hrdina seržant Logan McRae má byť ten dôvtipný ale extra k srdcu mi neprirástol, dokonca mám pocit, že som si zvlášť neobľúbila žiadnu z postáv a opäť som si na dávku napätia musela "počkať" až na záver knihy.
Celkovo bol dej dobrý, akurát by bolo dobré zredukovať množstvo nepodstatných blábolov, čo by dodalo príbehu dynamiku.

bosorka
22.08.2022 3 z 5

Spíš tak 3 a půl, ale hodnotím pouze třemi hvězdičkami ve srovnání se Žulovým městem, které mě chytlo víc. Logan je pořád sympaťák, celou knihou se vznáší všudypřítomný britský trefný humor, jen tak zlehka jako závan svěžího vzduchu, který proráží hutnou aberdeenskou atmosféru, plnou násilí a vražd. Logan toho má zase na triku dost, včetně protivné nové nadřízené Steelové, ke které byl přeřazen. Ale to je možná malinko kámen úrazu, jak MacBride rozjíždí těch případů moc, tak příběh zalidňuje natolik, že člověk musí občas přemýšlet, kdo je kdo. Jinak stále velmi slušná detektivka.

jprst
15.08.2022 5 z 5

I druhé setkání s detektivem Loganem a ostatními postavami policejního sboru v Aberdeenu hodnotím jako dobré a poutavé počtení.

janelka2
24.07.2021 3 z 5

Hodnotila bych tak na tři a půl hvězdy. Do třičtvrtě knihy mi přišlo, že se to tak nějak táhne a snad jsem si přála abych to co nejrychleji dočetla. Pak se kniha rozjela, takže dám šanci ještě dalšímu dílů. Ale znovu již knihu číst nebudu.

moudivlacek
11.04.2021 4 z 5

Detektiv Logan je přemístěn do týmu inspektorky Steelové, do "týmu mamlasů". On tam hodlá být co nejméně. Zároveň však chce dokázat své kvality, aby se mohl vrátit k "pořádné práci". Zatím však vyšetřuje smrt prostitutek a také se připlete k vyšetřování požáru, při kterém umírají lidé. Ve městě se objeví gorily Řezníka Malka. A vše najednou dostává jiný smysl. Gorily Řezníka - Kudla a Kripl dají Loganovi a jeho kolegům pořádně zabrat, navíc se Logan potácí mezi inspektory Inschem a Steelovouo a vnitřním vyšetřováním.
Děj má spád, neustále se něco řeší, žádná hluchá místa, morbidnosti i neštěstí dost, také ale pomoc kolegů a bystré mozky. Jsem zvědavá na další díl.

kokrokr
26.08.2020 3 z 5

Mírně vtipný popis policejního vyšetřování. Děj se trochu táhne, místy nudí a teprve v závěru příběh dostane trochu švih. Průměrná krimi na jedno přečtení.

Prateri
01.08.2020 5 z 5

Dobrá detektivka, dobrý detektiv, počasí v Aberdeenu je příjemnější, a zločinnost kvete. Bavilo mě to. Nadřízená seržanta Logana je teda zjev - i úsměv se jí podařilo u mne vyvolat. Pachatelé jsou drsní. Nezdá se vám, že ten Logan moc pije - dvě lahve vína k večeři a to hned několikrát?
V knihovně mají ještě další díly, mám pro ně namířeno.

Bee240
17.06.2020 4 z 5

Druhý díl ze série Logan McRae mám dočtený a jako u prvního dílu Žulové město se jedná o skvělou knihu plnou morbidních detailů a hrůzných vražd. Sice mi to přišlo ze začátku lehce zmatené jelikož se v knize řeší více případů najednou a Logan tam mezi tím pendluje jak hadr na holy, ale nakonec jsem v tom našla systém a četlo se mi to velmi dobře. Oproti prvnímu dílu mi to přišlo o malinko slabší, ale jen o milimetr. Kniha mě bavila a až do posledních kapitol jsem nevěděla kdo je zhář a kdo zabíjel prostitutky. Neměla jsem tušení kdo to měl vše na svědomí a odhalení mě velmi překvapilo. Tedy hlavně důvod toho všeho. Čtení jsem si užila a rozhodně si musím přečíst další díly z této série.

Olous1
15.09.2019 5 z 5

Opět perfektní počteníčko,autor nezklamal. Moc pěkně napsáno, stránky jsem nestačila otáčet :) a těším se na další díl knihy. Autorův styl psaní se mi moc líbí. Doporučuji.

Jiparis
29.08.2019 4 z 5

Dobra detektivka ze skotskeho prostredi se dobre cte a tema drog a korupce zarucuje spravne napeti.

ThomasRuhe
02.08.2019 3 z 5

Na MacBridea jsem dostal tip, knihu jsem poté zvolil v knihovně víceméně náhodně. Je to solidně napsaná detektivka ze skotského Aberdeenu. Policajti nejsou žádní géniové, řešení případů které vyšetřují si musí tvrdě vyšlapat. Nebylo to ohromující, ale četlo se to dobře, a tak jsem nakonec s výsledkem spokojený.

broskev28
20.05.2019 4 z 5

Vypůjčila jsem si z knihovny knihu, která je dobře napsaná a hustě prokládaná suchým skotským, povětšinou černým humorem, tudíž je to také kniha čtivá. A přesto velmi váhám, zdali se pustím do dalších dílů.
Život není procházka růžovým sadem, to už při svém věku vím velmi dobře, ale aberdeenská galerka je na mou útlocitnou dušičku příliš. Zvládám vcelku v pohodě inspektorku Steelovou, velmi oblibuju seržanta Logana, ale typy pachatelů, jejichž zločiny jsou na pořadu dne, jsou na mě příliš silné kafe. Krvavou lázeň jsem odložila v domnění, že díl nazvaný Smrtící záře bude pro mne snesitelnější. Nebyl. Když jsem dočetla scénu "musíme si promluvit aneb pohovor s novinářem", nenašla jsem sílu pokračovat.
Děkuju za trefné komentáře a přeju všem odolnějším čtenářům další zajímavé čtenářské zážitky, ale já končím. Přinejmenším do chvíle, než se zločinnost v Aberdeenu dostane na úroveň průměrných skotských statistik, a policie bude vyšetřovat vraždy z vášně, nenávisti nebo ze závisti. Psychicky nadmíru vyšinuté jedince jaksi nezvládám, moje chyba.

ivoiro
19.05.2019 5 z 5

Tato kniha mě hodně bavila. Jdu hledat další díl.

kap66
16.04.2019 5 z 5

Stuart MacBride perfektně propojuje několik aspektů: nadsázku (v četnosti a krutosti provedení zločinů – teda aspoň doufám, že je to nadsázka!), reálnost problémů velkého města, uvěřitelnou lidskost vyšetřovatelů, humor a Steelovou. Ta totiž tvoří dost podstatnou součást a zaslouží rozebrat sama o sobě: splňuje snad všechny předpojatosti, které mohou mít někteří primitivové o typu mužatky, jako je ona: opačná orientace, vyjadřování tak vulgární, že by dělalo čest i leckteré hlavě státu, hlasitost slovních i mimoslovních projevů, kvůli kterým máte chuť jí dát ránu (nebo darovat espumisan). Až se divím, že se dotčené ženy už nešikují a nedemonstrují proti tak schematickému obrazu ženy v uniformě. Já se v každém případě i díky ní skvěle bavila a přidávám se na opačnou stranu – do jejího fanklubu. A tímto druhým dílem už i definitivně do fanklubu Stuarta MacBridea.

Štítky knihy

skotská literatura

Autorovy další knížky

Stuart MacBride
skotská, 1969
2009  87%Žulové město
2012  88%Zjizvená tvář
2013  90%Krvavá lázeň
2013  84%Smrtící záře
2013  88%Slepé oko

Kniha Smrtící záře je v

Právě čtených1x
Přečtených226x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených15x
Knihotéce187x
Chystám se číst58x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x