Smrtící vzdělání

Smrtící vzdělání https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476616/bmid_smrtici-vzdelani-1v0-476616.jpg 4 307 79

Scholomance série

1. díl >

Škola magie jako žádná jiná Do téhle čarodějné střední byste chodit nechtěli: místo profesorů zde vyučuje drsnými metodami sama škola a na každém kroku číhá zlý tvor, takže jediná vteřina nepozornosti vás může stát život. A tam se ti dva potkají: Galadriel, kterou škola systematicky připravuje na dráhu nejděsivější černé čarodějky světa, jak to prorokovala její prababička, a Orion, syn jedné z nejvlivnějších kouzelnických rodin, školní hrdina a ochránce slabých. Jenže ona se ze všech sil snaží, aby se proroctví nenaplnilo, a on jí ani trochu nevěří. Dokážou ti dva změnit dávné řády školy — nebo aspoň vlastní život?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

A Deadly Education , 2020


více info...

Přidat komentář

DK197
22.04.2024 3 z 5

E-KNIHA: Já se přiznám bez mučení, že kniha pro mě byla mírným zklamáním. Autorka má totiž velmi zvláštní tendenci psát o fiktivních světech (brutálně originálních a zajímavých), jejichž fungování a postavy v něm vám moc nepředstaví. Jen tak lehce a zbytek si domýšlíte mezi řádky. Což může působit zajímavě. Jenže tady máme například spoustu potvor, co chtějí hlavní hrdiny zabít. Ale u některých z nich máme pouze jméno. Někde tedy i vágní popis. Fantazie by byla, ale co to víc promyslet? Celý ten svět mi vůbec přijde vratký a nepromyšlený, a mnohdy příliš abstraktní. A aby toho nebylo málo, postavy mi byly vlastně ukradené. Konec možná napínavý byl. Protože se tam mělo odehrát něco nemožného. Jenže jak to celé autorka zpracovala, působilo hrozně jednoduše. A neměly by mimochodem díly v sérii gradovat? Pokud tady byl konec takový, jaký byl, co víc by ještě mělo přijít? A nejblbější na tom je, že mě to minimálně prozatím nezajímá. ... Takhle to vypadá, že je ta knížka vážně hodně blbá a měla bych jí dát méně než tři hvězdičky. Ale já z ní měla obecně spíš pocit, že je příběh nedokonale rozpracovaný a cítila jsem, že mě nebaví možná i proto, že v tomhle případě opravdu nejsem cílová skupina. Kdo ví. Za mě slabé 3 a znám série, které mě zajímají víc.

ValiPages
16.04.2024 3 z 5

No, plánovala jsem jí dát spíše tři hvězdičky, ale ten konec to vylepšil. Tuhle knížku jsem kupovala, když jsem vlastně jen věděla, že je o nějaké škole a že jsou tam čarodějové. Bylo pro mě docela těžké si zvyknout na to, že prostě jde hlavní hrdinka a najednou na ni zaútočí nějaká příšera. Věc, která mi úplně nejvíc vadila na téhle knížce, byla El. Nebo spíš ne, že by mi doslova vadila, líbilo se mi, že nebyla dokonalá, ale na druhou stranu si myslím, že to autorka trochu přehnala. Chápu, že když někdo žije v takových podmínkách a nemá tak silné nervy, tak se občas trochu rozlobí, ale tohle bylo až moc. El se reálně rozlobila na každé druhé stránce, hlavně kvůli nesmyslům. Ale jinak se mi knížka líbila. Celou situaci vylepšoval samozřejmě Orion.:)
Časem si určitě přečtu i ostatní díly.
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mou recenzi, klikněte prosím na like, ne z důvodu, že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mou recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji. :)


knizni.taurus
16.04.2024 5 z 5

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s nakladatelstvím HOST a moc jim děkuju za zaslání :)

Ha! Už dlouho jsem nečetla fantasy knihu, ve které mi hlavní hrdinka vždycky vysvětlí o co se jedná a tak nemáte pocit, že jste ve vodě, kam vás někdo hodil a vy ještě nezvládáte plavat. :D

Galadriel jsem si zamilovala. Její sarkasmus, humor a to, že je spíš typ grumpy cat. Mám ráda knihy psané ich formou, to je prostý fakt. Tady jsem to vyprávění milovala ještě o dost víc. Neskutečně mi sedlo, jak nás Galadriel prováděla celou školou a samotným ročníkem. Jak mi vysvětlovala principy a pravidla školy, co se musí dělat, co se nesmí dělat (nebo jako můžete, ale draze za to zaplatíte). Hele mě ta holka prostě přirostla k srdci.

Je tady hodně kladen důraz na ten magický svět, takže těm kdo neholdují tomu, že je romantická linka to hlavní, si tady přijdou na své. Děj je poměrně jednodušší v tom, že jste ve škole a prostě se snažíte, abyste neumřeli na každém kroku.

Jediné co, dlouho trvá než se začtete. Ale jakmile si zvyknete na styl psaní, tak byste to ani jinak nechtěli. Druhá věc, je tady hodně informací, fakt přehršel, takže počítám, že já jako študák bych umřela hned v prváku. :D

Je to originální, docela akční, zajímavé a se skvělými postavami (tady čekám, že se víc odváže Orion, ten byl takový zakřiknutý hrdina) i spoustou příšer. Svět byl vymyšlený na výbornou, a já se těším co naše hrdiny čeká v dalším ročníku.

Miluju a jdu číst druhý díl.

PrincaListicka
03.04.2024 3 z 5

*Posloucháno ve formě audioknihy od vydavatelství OneHotBook*

Hlavní hrdinkou našeho příběhu je Galadriel, zvaná El, Higginsová, která se narodila do rodiny významné čarodějky. Asi si říkáte, že je to zase další školní celebrita, ale opak je pravdou. Galadriel je předurčeno velké proroctví. Má se stát tou nejmocnější králo...tedy čarodějkou přinášející smrt a zkázu. (Přiznám se, že jsem podle jména už tak trošku tušil.) Ačkoliv je provázena temnotou, čelí svému osudu se sarkasmem a ostrovtipem. Jednoduše řečeno je umanutá a rozhodnutá nenechat si nic diktovat, protože je silná a nezávislá...

OneHotBook je pro mne již více než ověřeným audioknižním vydavatelstvím, a proto mne vůbec nepřekvapuje výběr interpreta, tedy interpretky, kterou je Veronika Lazorčáková. Úlohy režisérky se chopila Zuznana Pitterová. Jak skvělá kombinace. Veronika Lazorčáková má dokonalý hlas pro sarkastickou, tvrdohlavou a umanutou puberťačku. Vzdor, zoufalství, radost, strach, smutek a rozhodnost. To vše a mnohem víc bude do vašich uší znít slovy V. Lazorčákové. Tak dobrá je. Nepřeháním ani v nejmenším. Nevěříte? Věřte.

V první řadě je však Smrtící vzdělání young adult se vším, co k danému žánru patří, a je potřeba s tím k četbě/poslechu přistupovat. Hlavní hrdinka se snaží vystupovat jako silná a nezávislá mladá žena za pomoci sarkasmu a drzosti, nicméně na mne působí přesně naopak. Jako slabá, zranitelná dívka, jejíž silnou stránkou je právě onen sarkasmus.

Prostředí školy mne rovněž moc nepřesvědčilo. Sama budova si dělá co si zamane, monstra na každém rohu a vrtačka, která se vás pokusí provrtat a šroubovák probodnout? Kde jsou vůbec lektoři? A kdo píše kondolence všem rodinám mrtvých studentů? Ona celá budova na mne působí jako koncept, který potřebuje spoustu času, aby mohl „dozrát“. Knihy, které samy odletí nebo jinak zmizí z vaší knihovny a následně se objeví nové jsou pak pomyslnou poslední kapkou.

Příběh na mne působí velice průměrně, až mírně podprůměrně, to se ovšem nedá říci o intepretaci, která sice vše nezachránila, ale mohl jsem audioknihu doposlouchat alespoň s jistou dávkou optimismu.

Kudík
06.03.2024 5 z 5

Zatím se jedná o mojí druhou knihu od NN, ale autorku si již řadím mezi své oblíbence, protože již "Ve stínu Hvozdu" se mi zamlouval její styl, fantazie a dokonale nedokonalá hrdinka.
Galadriel byla také svá. Mám ráda sarkastické, občas ironické a hlavně svým způsobem atypicky vyčnívající hrdiny, což El naplňovala vrchovatě. Byla tak skvěle odmítavá a nepřátelská, hlavně vůči Orionu Lakeovi a privilegovaným z různých enkláv, ale přesto zásadová, protože i přes své schopnosti se nestala malefikou. Při Orionových hrdinských činech, kde byla (ne)účastnicí i El, jsem se skvěle bavila, hlavně v knihovně a při likvidaci malého hejna hltoňů, když se stali čerstvými čtvrťáky. Ještě přesně nevím, co si mám o něm myslet, ale jsem zvědavá na pokračovaní a vývoj jeho postavy a jejich (ne)přátelství. Líbí se mi vizualizace ložnic El a Chloe, i když v prvním případě je to spíše cela. Osobně bych uvítala i zobrazení některých příšer, přestože mi fantazie jela na vysoký výkon.

zatoulane_knihy
25.02.2024 4 z 5

Mám otázku, co by jste řekli na to, že by jste chodili do školy kde nejsou učitelé. To zní super ne? Učí vás vlastně jenom škola. Však to je v pohodě ne? No ano, pokud vám nevadí, že vás nedodělané úkoly z dílny sežerou, nebo vám ublíží. Pokud nestihnete v čas dojít do třídy, tak vás něco napadne. Jelikož školu nemůžete 4 roky opustit, tak vás všechny příšery chtějí zabít kvůli energii, kterou máte. Jo a abych nezapomněla, ani ve sprše mít klid nebudete, natož v jídelně plné spolužáků. Vždycky a všude vás může něco napadnout. Jo a to nemluvím o ostatních spolužácích, kterým by nevadilo kdyby jste zmizeli.. El je za mě úžasná hlavní hrdinka. No musím přiznat, že tak do půlky knihy jsem ji nechápala a moc mi neseděla, ale časem mi připomněla Max Russovou ze seriálu KOUZELNÍCI Z WAVERLY. pokud i vy máte tuto postavu rádi, tak rozhodně vám tady hlavní hrdinka sedne. Co mi trošku vadí, že tu není moc konverzace. Většinu času čteme popis nebo myšlenky. Ale, když narazíme na nějakou konverzaci je to prostě pecka. Větší času jsem se smála, jakou má El vyřídilku.. Ještě moc nechápu postavu Oriona. Doufám, že druhý díl nám přinese víc odpovědí!! Opravdu dlouho mi trvalo rozdýchat tento závěr knihy.. Když teď zpětně přemýšlím o té knížce a tom nudném a únavném začátku knihy, tak už to chápu. Autorka tohle všechno musela, takhle udělat, abychom pochopili následné situace.. 4 z 5

ZůzaSomolka
21.02.2024 5 z 5

Tahle kniha je droga. Chytla mě hned první větou a od té doby to chtělo sebeovládání, abych knihu vůbec odložila a nepřečetla ji najednou, asi jako u hlavní hrdinky, aby nepoužívala magii ničivým způsobem. Je to jedna z knih, které by si zasloužily 6. bonusovou hvězdičku v hodnocení. Ani chvíli se člověk nenudí, akce následuje za akcí, má to neuvěřitelný spád, žádná zbytečná výplň. Ale vlastně na to, jak je to nemilosrdné prostředí, tak to není nijak drastické, zas tolik lidí neumře. A i když je tam spousta nových termínů, fungování věcí apod., tak je to všechno příjemně dávkované postupně.

ElikaS
19.02.2024 5 z 5

Musím říct, že mě knížka bavila. Celý magický svět byl pojat originálně a neotřele. Chviličku mi trvalo si na něj zvyknout, ale pak už mě to moc bavilo. Galadriel i Orion se mi líbili a bavili mě. Příjemná fantasy, těším se na pokračování.

Njangu
31.01.2024 4 z 5

To je hodně zajímavá kouzelnická škola. Zpočátku bylo trochu moc vysvětlování a popisování, ale pro pochopení příběhu je to potřeba. Po překonání začátku je to super. A co teprve ten konec......
Hodně jiné než všechny kouzelnické školy. Těším se na další díl.

Ailee
27.01.2024 4 z 5

Děj knihy nebyl sám o sobě kdovíjaké terno, ale díky prapodivnému a neotřelému prostředí zvláštním způsobem vynikl. El je postava s neuvěřitelnou energií, třebaže si vždy pro sebe vybírá tu nejhorší a nejtěžší cestu. I Orion je zvláštní podivín. Ale chodit na takovou školu a přežít ji asi nikdo normální nemůže. Kniha rozhodně zaujme svou neobvyklostí.

parvitas
21.01.2024 5 z 5

Škola, kde to žije, pardon, kde sa umiera. Nadanie na mágiu je jedna vec, ale schopnosť prežiť útoky príšer, je vec druhá. A práve to sa v tejto neobvyklej škole mladí učia. A ak sa im to nepodarí, následky sú fatálne, čosi ich zožerie zaživa. Vysvetľujúce časti o škole, ktorá žiakov vyučuje (a trestá) sama, bez učiteľov, boli za behu, kedy sa hlavná hrdinka snažila nestať niečou potravou. El, hlavnej hrdinke, sarkastickej ousiderke, prorokovali stať sa najväčším temným mágom, no ona sa úspešne svojmu osudu vyhýba. Akcia striedala akciu a ja som sa ani minútu nenudila. Napriek všetkému rýchlu dianiu bola táto kniha akýmsi úvodom do celej série, takže kto nemá rád chaos a vhodenie priamo do centra deja, nech sa do nej ani nepúšťa. Vysvetľovanie je len tak mimochodom, pravidlá v študentských ročníkoch sú nemenné a skúšky smrtiace. Vlastne, ktokoľvek si nedáva absolútny pozor hoci aj v jedálni, vo vlastnej izbe alebo chodí niekam do študovní, alebo kúpeľne sám, sa zahráva so životom (a démoni s ním).
Určite si prečítam aj pokračovanie.

Atekram
14.01.2024 5 z 5

Do Smrtícího vzdělání jsem se nemohla vůbec začíst, takže jsem ji na dva roky odložila. Hned od začátku na nás hlavní hrdinka hrne desítky na první pohled nesourodých informací, neznámých slov, jmen atd. Takže jsem získala dojem, že to bude nějaká šílená blbost. Protože jsem ale četla předchozí knihy od Novik, nechtělo se mi věřit, že je můj dojem správný. A taky že ne. Potom, co jsem se překonala a dostala se přes prvních asi 50 stran, jsem najednou zjistila, že mě příběh úplně vcucnul a nemůžu přestat číst. Scholomancie je skvělá, napínavá a naprosto originální série. Tempo je rychlé, informací hodně, není to lehké čtení a hlavní hrdinové jsou naprosto sví. Doporučuju ale všemi deseti!

Dandulka
10.12.2023 5 z 5

Jelikož jsem už četla druhý díl, byl pro mě tenhle vlastně jen taková oddechovka, ale i tak jsem se ráda začetla. Teď ještě přečíst další díl. Těším se.

Laerry
23.11.2023 5 z 5

Velmi příjemné překvapení v podobě jedné z nejlepších YA fantasy, které jsem za poslední dobu četla (a že jich už pár stovek bylo). Originální nápad na omílané téma čarodějnické školy, stejně tak jedinečný styl výuky, k tomu výborné charaktery a ironický humor vytváří šťavnatý koktejl dramatu, který mi naprosto vyhovuje. Naomi Novak mě naprosto uchvátila svým stylem vyprávění, které vás chytne hned od první stránky a nepustí vás, dokud nebudete usínat únavou. Po dočtení jsem si musela obstarat i její další tituly a v mém názoru mě jen utvrdily.

Vampucha
04.08.2023 3 z 5

Dost mi trvalo se začíst a hlavně pochopit tento magický svět, který se prolíná s naším světem. Není to oddychovka a je potřeba se na čtení soustředit.

Z pohledu hlavní hrdinky Galadriel se dostáváme do Scholomancie, školy pro čaroděje. Tahle škola je kdesi v prostoru a nic v ní nefunguje, tak jak si představujete. Je to dost nebezpečné místo a jen ti co jsou opravdu nadaní nebo mají dobré spojence dokážou projít čtyřmi lety studia a na konci také závěrečnou zkouškou.

Galadriel bylo prorokováno, že z ní bude nejděsivější černá čarodějka a způsobí zkázu lidstva. Škola ji na tuto dráhu vehementně připravuje, o to těžší studium pro Galadriel je, protože se této budoucnosti brání.
Od malička v sobě má něco co, co od ní ostatní lidi odpuzuje a tak je i ve škole samotář a trochu outsider.
Pak je tu oblíbený Orion, který pochází z jedné z nejvlivnějších kouzelnických rodin. A je to tak trochu hrdina školy. Zachraňuje spolužáky před zlými tvory, kteří na ně číhají na každém kroku. Je oblíbený a kamarádit s ním chce každý. Tedy každý, kromě Galadriel.

Když jsem se dostala přes začátek a pochopila jsem, jak tento svět funguje, začala být knížka velmi čtivá a Galadriel a Oriona jsem si oblíbila. Ona si s nikým nebere servítky a on není namyšlený hezounek. Příběh dostane spád a vy prostě chcete vědět jak to dopadne.
Není to žádné romantické čtení, Galadriel není naivní pipina, místy je to dost drsné až nechutné, to jsem rozhodně uvítala :D
Líbilo se mi, jak autorka vymyslela fungování školy a to propojení magie se skutečným světem. Postupně se přidávají i další postavy a každá má díky svým schopnostem něco do sebe a skvěle do příběhu zapadnou.

Co mi asi vadilo, že nás autorka zavedla rovnou na konec třetího ročníku, ale místy to vypadalo, jako kdyby to byl první ročník. Více nechci prozrazovat a dávat spoiler, udělejte si názor sami. Mně to z určitého úhlu pohledu přišlo prostě zvláštní.
Celkově to bylo jinak super a rozhodně hodně originální.

broskev28
03.08.2023 4 z 5

Smrtící vzdělání mě oslovilo mnohem více nežli Hvozd, který jsem četla nedávno. Možná i díky překladu Veroniky Volhejnové, její příšerky (ano, vím, jsou to smrtonosné příšery) mají tak skvělé názvy, že jsem se vždycky těšila, kdy se zase objeví nějaký nový (po)tvor.
Samotný nápad mi připadá skvělý, i když jsem spoustu věcí vůbec nepobrala - doteď nechápu např. "skutkovou podstatu" malie, ale to neřeším. Nevadí mi ani zdánlivě nudná obálka a brožovaná kniha, oboje mi trochu evokovalo (vysoko)školská skripta; navíc ve druhém dílu bude právě obálka, resp. předsádka velmi účelně využita. Mnohem víc mě zklamal závěr: nečetla jsem už někde něco podobného? Ale přesto dám 2.dílu šanci . . .

maruschka
19.07.2023 5 z 5

Miluju. Pro mě absolutní trefa do černého. Galadriel je naprosto skvělá (anti)hrdinka, Orion je ňuňu (a panebože - není dokonale nádherný!!! :) ). Ta paralela Scholomancie - náš současný svět je místy malinko okatější, než by se mi líbilo, ale nakonec to vlastně dává smysl, takže proč ne. PS: Už se mi dlouho nestalo, abych se nad hororem (horůrkem?) nahlas pochechtávala.

havrad
18.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Přiznávám, že ze začátku čtení jsem byla docela rozpačitá. Čtenář je vhozen do děje bez vysvětlování, co mu předcházelo a jak to v daném světě funguje. To je na jednu stranu matoucí, ale na druhou taky sympatické, protože si po čase věci sednou a čtenář sám z odvíjejícího se příběhu zjišťuje např. proč je malie špatná, zatímco mana je fajn...

Myšlenka školy, která sama učí žáky magii, hlavně tím, že se na ně prakticky denně sápou příšery, které je chtějí sežrat, je geniální. Bohužel to taky nese úskalí v podobě jednotvárných zápletek - něco chce někoho zabít a školní hrdina Orion ho z toho vyseká. O hlavní postavy jsem se během čtení moc nestrachovala, ale to je u YA docela běžné.

Mnohem zajímavější bylo sledovat intriky a nově vznikající aliance (kterým by vyprávění pomocí "vševědoucího vypravěče" pomohlo víc), stejně jako bylo super sledovat hlavní hrdinku, jak se snaží nesklouznout k dráze opravdu mocné malefiky, která jí byla přisouzena. A že by si tím opravdu hodně usnadnila život...

Každopádně to byl docela fajn zážitek. Jsem zvědavá, jakým směrem se bude ubírat druhý díl.

maria3444
29.06.2023 4 z 5

Smrtíci vzděláni

~ můj hněv je špatný host, příijde bez varování a zůstane dlouho ~

Púšťať sa do knihy s tým, že o nej skoro nič neviete, len pár základných informácií je neopísateľne skvelý pocit. Pretože keď napríklad čítate knihu, o ktorej ste vedeli len, že je s atmosférou dark academia a nepriatelia k láske a začnete viac spoznávať ten svet navôkol je to niečo magické. Pretože nikto vám nevytvoril falošné nádeje alebo očakávania, že to môže byť dokonalé. Bolo to čisto na vás a vašom postavení sa ku knihe.

Autorka sa pekne vyhrala s celým svetom Solomancie kde by som sa ja osobne nechcela ocitnúť, lebo povedzme si pravdu, asi by som vydržala len 30 minút. Zo začiatku som bola hodená priamo do centra diania a hodnú chvíľu mi trvalo, kým som si postavy zaradila do určitých skupín a začala sa orientovať vo fungovaní celej školy.

El alebo celým menom Galadriel je svojská a hlavne vyvrheľ spoločnosti. Je poslednou možnosťou pre všetkých a zíde sa im len v momente, keď má niečo na výmenu. Za hnevom skrýva všetko, čo nechce aby druhý videli. A je toho teda veľa. Na El mi vadilo prevažne len neustále opisovanie drobností a nepodstatných častí, bez ktorých by sa čitateľ zaobišiel a nemusel by stráviť tri strany nudným opisom ako funguje určitá vec v celom systéme.

Jej protiklad Orion je dokonalý, obľúbený a hlavne hrdina, ktorý všetkých zachraňuje pred stvoreniami v Solomancii. No aj on však ukrýval plno tajomstiev a ešte plno ich neodhodil.

Posledných pár strán v tejto knihe ubiehalo neskutočne rýchlo a ani neviem ako a čítala som poslednú stranu, po ktorej nutne potrebujem pokračovanie.

Za knihu veľmi ďakujem @hostbrno #spolupraca

mynonka
04.06.2023 4 z 5

A to jsem si myslela, že na fantasy už jsem stará. Těším se na další díl!