Smrtící útes

Smrtící útes https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427466/bmid_smrtici-utes-7kz-427466.jpg 4 181 62

Jedenáctiletý Billy Wheatley je zvláštní kluk, tak trochu samotář, introvert a vědátor. Žije se svým otcem uprostřed Atlantiku, na osamělém útesu, v domě obklopeném přírodou. Zdánlivou idylku naruší osudná noc, kdy se během oslavy ztratí mladá turistka. Policie po dívce marně pátrá a Billy se rozhodne do vyšetřování zapojit. Aniž to tuší, rozehraje nebezpečnou hru, která ovlivní životy všech okolo. Co se stalo se zmizelou dívkou? A kým je doopravdy Billy sám? Rozuzlení případu bude velkým překvapením nejen pro Billyho. Znepokojující psychologický thriller, který vás stáhne pod vodu a nepustí, dokud nedojdete na konec. A tak znovu vyrážím a kráčím přitom místy, k nimž při přílivu dosahuje voda. To je pro chůzi nejlepší, protože písek je tu pokaždé tvrdý a povrch pláže rovný. A navíc, jako bonus, tu můžete najít věci vyplavené mořem. Ale dnes hlavu neskláním, držím ji zpříma, a jak se blížím k cíli, snažím se rozeznat detaily. Když jsem zhruba v půli cesty, vidím, jak se po pláži k tělu pomalu blíží policejní vůz. Nafouknu tváře a zklamaně vydechnu. Vím, co si asi myslíte. Není úplně normální, aby jedenáctiletý kluk toužil po tom, zkoumat mrtvé tělo vyplavené na pláž. Jak už jsem ale říkal, nejsem jako většina jedenáctiletých. Chci říct, že někteří mí spolužáci by se s ním určitě chtěli vyfotit, udělat si selfie nebo tak něco. Já nic z toho dělat nechci. Já se o tělo zajímám proto, že ho chci studovat. Jako pravý vědec.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Katto
Originální název:

The Things you find in Rockpools , 2018


více info...

Přidat komentář

Pavlína2019
20.04.2024 5 z 5

Super, jsem spokojená. Kniha se mi moc líbila. Byla napínavá a zajímavě napsaná. Také možná proto, že je psaná z pohledu dítěte, a to zvláštního. Trochu se nabízí, že nedopadne tak, jak je nám nabízeno. Zcela vyjímečně jsem na částečný závěr přišla. Určitě si přečtu autorovu další knihu a tuto doporučuji.

Vixiene
06.08.2023 4 z 5

Zezačátku jsem byla trochu zklamaná z toho, že kniha je vyprávěná z pohledu jedenáctiletého chlapce, ale křivdila jsem vcelku zbytečně.

Od jisté části není kniha vyprávěna jen z pohledu chlapce, ale i z pohledu detektivů a tyto části mě bavily mnohem méně. Zdejší detektivové na mě působili dosti neschopně, abych se přiznala :D Naopak Billy mi na jedenáctiletého kluka přišel někdy až moc vyspělý a jeho chování mi vůči věku moc nesedělo (byť byl prezentován jako prakticky génius), takových scének tam ale nebylo moc.

Velké plus knize přidalo prostředí - oceán, divoké vlny, jeskyně - to já prostě můžu a z popisků jsem si připadala, jako bych byla na místě. Co se také nemůže autorovi upřít je to, že má poutavý styl psaní a řádky jen ubíhají. A to vydání je nádherné, nakladatelství Katto se opravdu povedlo.

Kniha vás postupně vede vyšetřováním zmizení turistky Olivie a je vystavěna na pár "nečekaných" zvratech. Když čtete knihu pozorně, některé věci vám dojdou kus předtím, než se dostanete k rozřešení (což ale nutně nemusí být mínus).

Když to shrnu, tak až na pár nelogičností jsem si thriller náramně užila a určitě si přečtu i autorovu Smrt u zavěšené skály.


Tamirai
15.04.2023 5 z 5

Gregg Dunnett píše výborne. Odporúčam. Opäť sa ukazuje, že dobrý thriller potrebuje zaujímavú zápletku, zaujímavú postavy a ich charaktery a dobre vyskladanú psychologickú zápletku. Nie je treba krv a nechutnosti. Takéto knižky, kde má všetko svoj čas a máme čas aj na to, aby sme spoznali postavy a ich príbeh, si vždy prečítam rada.

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Smrtící útes byl už mou druhou knihou od Gregga Dunnetta a opět to bylo fajn.
Autor píše velmi čtivě a byť první poloviny nejsou tak plné akce, tak druhé poloviny za to stojí! Není tu takový zvrat jako ve Smrti u zavěšený skály, ale pokud hledáte fajn a napínavý psychothriller na víkend, tak by vám tato kniha mohla sednout.

lucakuca
26.10.2022 5 z 5

No to je dobrá kniha! Nečekaný poklad!
Četla jsem jak drak!
Důstojná detektivka s malým vědátorem v čele.

Ďumbierka
24.07.2022 5 z 5

Vynikajúca kniha!
Bavila od začiatku do konca a Gregg Dunnett sa stáva mojou srdcovou záležitosťou.

Jeho knihy ma bavia, sú originálne a postavy pri čítaní ožívajú. Sú uveriteľné a niektoré si obľúbite a iné nie a niektoré vám na konci vyrazia dych.

Pomalší rozbeh tejto knihe svedčal, pretože sme mali ako čitatelia možnosť spoznať hrdinov knihy, hlavne malého 11-ročného Billyho, ktorý nám väčšinu príbehu prerozpráva.

Je to zaujímavý malý chlapec a mňa to pozorovanie jeho očami nesmierne bavilo.

V deji sa samozrejme pátra po nezvestnej dievčine a keďže polícia nemá nič, ani len telo, tak vďaka popudu kamarátky sa púšťa Billy do svojho pátrania. A čo všeličo odhalí? No , budú to zaujímavé veci a samozjreme okrem tých prídu na rad aj inel odhalenia, tajnosti a výborné zvraty :)

Veľká spokojnosť a značka ku knihe?
Ideálne čítanie na leto!

rekon
12.07.2022 5 z 5

Velmi povedená kniha, ideální na letní večery. Je to úplně jiný styl, kdo čeká spousty krve, má smůlu (nápis na obálce mysteriózní thriller je jak z jiného světa). Příběh je zasazen do pěkného prostředí a vyprávění pohledem malého chlapce mě nevadilo, ba právě naopak.

Prateri
22.06.2022 4 z 5

Pohled malého kluka na dramatické události v jeho okolí - a čte se to dobře. Malý vědátor, na jedenáct let velmi nadaný, se tajně zapojí do pátrání, které mu přinese nejednu horkou chvíli. Dojde i na dávná tajemství. Podle mne lepší čtivý průměr, čtyři zasloužené hvězdičky.

Pavlina50
01.02.2022 5 z 5

V rozporu s popiskem na obálce knihy si myslím, že do psychologického mysteriózního thrilleru má tato kniha dost daleko. A znepokojivě, jak je uvedeno v anotaci, už na mě nepůsobila vůbec. Ale tu absenci „mysteriózna“, které mě sice spolehlivě na knihy vždy naláká, jsem nějak překousla a nakonec se z toho vyklubalo docela prima čtení. Nebudu tady kritizovat nelogičnosti a nesmysly, které se sem tam v knize objevily, plynulost čtení a očekávání rozuzlení mě totiž vlastně vůbec nenarušovaly. Příběh autor zasadil do fiktivního prostředí – na smyšlený ostrov a z největší části je vyprávěn z pohledu jedenáctiletého Billyho - malého Colomba a vědátora, který se v dětské naivitě připlete do vyšetřování zmizení mladé dívky. A vůbec netuší, jaký dopad toto „dobrodružství“ bude mít na jeho život i poznání vlastní minulosti. Kniha je psána velice jednoduše, plně odpovídá věkové a mentální úrovni vypravěče, jeho specifickému pohledu na svět, což příjemně nahrává autenticitě příběhu. A možná díky tomuto stylu psaní jsem i tento příběh posuzovala nějak jinak, shovívavěji k některým jeho nelogičnostem. Rozuzlení celého příběhu nakonec dávalo smysl, a to i přes tu trochu nepovedenou závěrečnou klíčovou scénu, kterou autor možná mohl trochu víc promyslet. Ale celkový dojem byl fajn, čtení mělo spád s velkým přispěním krátkých kapitol a kniha se tak i přes svých cca 400 stran dala přečíst na jeden zátah.

Pepina19
11.01.2022 4 z 5

Můj názor se ztotožňuje s Mandlevest viz. níže.

Elapheg
18.11.2021 4 z 5

Kniha to byla dobrá, ale znepokojivý psychologický thriller ani náhodou! Souhlasím zde s uživatelkou Mandlevest. V první polovině knihy se seznamujeme s Billym, jeho otcem a ostatními ostrovními obyvateli. Ale první polovina knihy byla místy až nudná. Druhá polovina tam je to už znatelně lepší a čtenář pochopí, jakým směrem asi pan autor příběh povede, což není vůbec špatně. Konec je velmi povedený, za ten dávám čtvrtou hvězdičku. Je to dobrá kniha s dobrou zápletkou, která je ovšem rozvíjena hlavně v druhé půli knihy. Pokud se rozhodnete tuto knihu číst, obrňte se trpělivostí, protože autor rozvíjí příběh velmi pomalu. Příběh je naprosto bez brutalit, místy připomíná román. Na druhou stranu jsem se místy až nasmál. V knize je dost ironie a některé scény působí dost vtipně. Byla to taková odpočinková četba, i když jsem od knihy čekal něco víc, bylo to příjemné zpestření.

zuzana2599
23.10.2021 4 z 5

Smrtící útes je zajímavý a nevšední psychologický thriller, který z velké části vypráví jedenáctiletý chlapec Billy. Billy žije pouze s otcem na ostrově uprostřed Atlantiku, v domě na útesu. Když se na ostrově ztratí mladá dívka - turistka, Billy po ní začne pátrat a spustí tak lavinu plnou nebezpečí a strachu. Co skrývá Billyho otec ? Kdo vlastně je Billy ?
Kniha se mi líbila. Mám ráda příběhy, které se odehrávají na ostrovech, miluji blízkost moře a pobřeží a když se k tomu přidá dávka napětí, správná atmosféra, pak příběh nemá chybu. No a Smrtící útes byl téměř bez chyby !

Mandlevest
08.09.2021 4 z 5

K přečtení této detektivky/thrilleru mě nalákalo především velmi vysoké hodnocení, ale já se k maximálnímu hodnocení nepřidám. Začátek byl pro mě dosti pomalý, ač originálně pojatý osobou vypravěče,malého chlapce, neprobouzelo to ve mně tu správnou dávku zvědavosti, co z toho bude. Děj potom nabral sice trochu více na obrátkách, ale můj dojem z knihy nějak zvlášť nevylepšil. Za mě to tedy mysteriózní thriller nebyl ani náhodou, spíše psychologická detektivka s celkem jednoduchou zápletkou z nevšedního prostředí. A za tu atmosféru, kterou se tam místy podařilo autorovi dostat, hodnotím knihu celkově jako lepší průměr.

Marekh
28.08.2021 5 z 5

Jedná se o psychologický thriller vyprávěný z větší části jedenáctiletým klukem BILLYM. Je samotář, introvert, jeho snem je studovat mořskou biologii. Se svým otcem žije uprostřed Atlantiku, na osamělém útesu. Jednoho dne se ztratí mladá turistka a Billy se rozhodne zapojit do vyšetřování.. Knihu hodnotím na 90 %.

Ideální kniha na léto. Kniha se četla dobře, krátké kapitoly, děj se odehrává na fiktivním ostrově Lornea, který leží na východním pobřeží USA. Autor vytvořil přibližnou mapku ostrova, což je fajn. Kniha mě svou atmosférou vtáhla k moři, k pláži, k slunci.. Musím říci, že jsem určité události odhadl, ale závěr byl překvapivý. Posledních 40 stran jsem četl jedním dechem a byl jsem plný napětí, jak to celé skončí.

Kniha byla celkově čtivá a vůbec mi nevadilo, že je příběh vyprávěn jedenáctiletým chlapcem. Bylo to napsáno takovým způsobem, že mě to nenudilo a líbily se mi experimenty, kterými se Billy věnoval. Líbilo se mi, když se Billy obracel na čtenáře a myslím si, že tímto počinem si vytvořil ještě větší vztah se svým čtenářem. Pochopitelně do příběhu vstoupí také detektivové, kteří mi byli sympatičtí.

adjah
23.08.2021 4 z 5

Jedenáctiletý Billy Wheatley žije s otcem na ostrově uprostřed Atlantiku.
Ale na konci léta se na ostrově ztratí turistka - mladá dívka a Billy se rozhodne, že na vlastní pěst pomůže policii, která nezjistila nic. Netuší, co vše díky tomu vypluje na povrch.
Na začátku mě kniha hned nepohltila, jak se mi často stává. Jestli to bylo kvůli vyprávění dítětem nevím. Ale postupně se to povedlo a já knihu bez problémů, spíše s nadšením dočetla. Ke konci jsem měla tušení o části příběhu, které se mi i potrvdilo, ale samotný konec celého příběhu byl pro mě překvapením. Což mám u knih opravdu ráda.
Líbí se mi, že i obal knihy je stejný jako jsou desky. To se u dosti knih nedělá. Dle mého by byla kniha skvělá i jako film.
Knihu doporučuji všem, co mají rádi psychothrillery.

Knižní střípky
22.08.2021 4 z 5

O Billym by má babička řekla, že to je pěkný rozumbrada a měla by pravdu. Je to svým způsobem velice zajímavý chlapec, je však vidět, že se na něm podepsalo poněkud netradiční rodinné zázemí, dost často mi ho bylo líto. Při čtení této knihy jsem si zase uvědomila, jak je přínosné čas od času vnímat svět dospělých a problémy s ním spojené očima dítěte. SMRTÍCÍ ÚTES má stejně jako předchozí autorova kniha SMRT U ZAVĚŠENÝ SKÁLY skvělou atmosféru, úplně cítíte slanou chuť moře ve vzduchu a vidíte surfaře prohánět se ve vlnách. A i zde se autorovi povedlo mě zmást.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

certik003
20.08.2021

Začátek mě docela vyděsil, protože vypravěčem byl malý kluk a autor velmi věrohodně vyprávěl tak, jak by to dělal malý kluk, což sice bylo čtivé, ale občas otravné Holt nejsem malý kluk. Když se však přidalo vyprávění z pohledu detektivů, začal děj nabírat spád. Je pravda, že některé věci byly dost předvídatelné, některé zavádějící, aby nakonec byly úplně jinak, bylo tam pár nelogických věcí. Konec byl překombinovaný, navíc něco hodně nereálné, ale celkově byla knížka hodně čtivá, takže jí ty zápory odpouštím.
31/2

Potvurka735
16.08.2021 3 z 5

kniha se mi líbila, byla čtivá, ale za thriller bych jí až tak nepovažovala. Jednoduchý čtivý příběh a rozuzlení během pár stránek. Myslím, že se kniha mohla i lépe rozpracovat. Asi bych jí dalším úpolně nedoporučila, pokud chtějí číst napínavý příběh od začátku do konce. Připadá mi, že těchto knih velice přibývá.

Belanna
02.08.2021 5 z 5

Povedený thriller, plný napětí a zvratů. Vše podtrhuje prostředí malého ostrova a vyprávění z pohledu malého, ale bystrého chlapce. Chvílemi jsem si opravdu připadala jako na vlnách, které autor spolu s plážemi a útesy dokáže mistrně vykreslit.

Astonius
16.07.2021 3 z 5

(SPOILER) Možná je to spíš na dvě hvězdičky, ale ty první dvě třetiny mě dost bavily, tak tomu něco přidám. Jak už to tak bývá, poslední třetina obsahující rozuzlení vše totálně zabila. Vše bylo předvídatelné a na sílu vymyšlené jen proto, aby to dobře dopadlo. Konečné události v jeskyni, kdy zraněná policistka podplouvala s omdlelým chlapem zatopenou částí, s malým klukem před sebou, proti mořskému proudu, byly opravdu supermanovské. Musím říct, že jsem ještě očekávala, že se uvolní ta hromada kamení zakrývající mrtvé tělo, která pořád měsíce a měsíce držela na místě i za přílivu, kdy byla jeskyně plně potopená a naši hrdinové při proplouvání pohlédnou do očních důlků tlející Olivie... :-) Přehnaně vysoké hodnocení nechápu, možná jde o čtivost, ta byla vysoká, nenáročný sloh plný překvapivých momentů - ale s pokulhávající logikou....

Štítky knihy

vypráví dítě

Autorovy další knížky

2020  89%Smrtící útes
2020  79%Smrt u zavěšený skály

Kniha Smrtící útes je v

Právě čtených3x
Přečtených219x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených16x
Knihotéce146x
Chystám se číst141x
Chci si koupit36x
dalších seznamech2x