Smrt v Praze: atentát na Reinharda Heydricha

Smrt v Praze: atentát na Reinharda Heydricha https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247754/mid_smrt-v-praze-atentat-na-reinharda-h-sE0-247754.jpg 4 28 10

Zpracování atentátu na Heydricha z pera německého historika a spisovatele Hellmuta G. Haasise přináší některé nové skutečnosti v pohledu na tuto známou dramatickou dějinnou událost – jednak nový pohled na český odboj, jednak celou řadu málo známých podrobností atentátu. Haasis nejprve vytváří psychologický portrét Reinharda Heydricha, třetího muže v mocenské hierarchii nacistického Německa a strůjce tzv. konečného řešení židovské otázky. Kromě Heydrichovy výkonnosti a neústupné oddanosti nacistickým ideálům a touze je uskutečnit si všímá si i jeho rysů, které se mu při atentátu staly osudnými: jeho pohrdání životem, nedbání na vlastní bezpečnost i jisté záliby v představě hrdinské smrti. Centrem autorovy pozornosti je však český protinacistický odboj – především v okupovaném Protektorátu. Mapuje český nekomunistický odboj od počátku okupace až do Heydrichova příjezdu do Prahy v září 1941 a konstatuje, že „nebýt českého odboje, který vzbuzoval respekt, nemusel by Heydrich do Prahy nikdy přijít“. Všímá si i jistých rozporů a vzájemného neporozumění mezi přáními exilové vlády v Londýně a situací odboje v Protektorátu, kde panovaly obavy z represí po odstranění tak významného představitele nacistické vlády. Zcela jednoznačně jsou však hlavními hrdiny jeho knihy parašutisté z operace Anthropoid, jejich spolubojovníci z dalších výsadků, a především síť jejich ubytovatelů a pomocníků většinou z řad sokolského odboje. Sleduje osudy těchto mnohdy později pozapomenutých rodin i v době represí po atentátu – většina z nich za heydrichiády za pomoc parašutistům zaplatila životem. Haasisova kniha vrcholí líčením posledního boje parašutistů v chrámu sv. Cyrila a Metoděje s mnoha živými detaily a popisem obrazu atentátu v historii – od zamlžování jeho významu a mlčení za komunistické éry až po jeho důstojnou, i když pozdní připomínku v podobě památníku vybudovaného v místě smrti parašutistů v devadesátých letech. Díky autorově osobnímu zaujetí a napínavému podání událostí tak v knize barvitě ožívá tato akce protinacistického odboje evropského významu. V českém jazyce vydání druhé, v nakladatelství Prostor první. Stran 232 + 16 stran fotografické přílohy.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Tod in Prag , 2002


více info...

Přidat komentář

prof.chrobak
25.11.2020 5 z 5

O pražském atetátu jsem již v minulosti několik knih četl (Hamšík, Ströbiger), ale zatím vždy od českých autorů, proto jsem byl zvědav na Haasisovu knihu, jako na jednu z mála přeložených věcí z poměrně rozsáhlé německy psané biografie k tomuto tématu. Současně jsem měl trochu obavy, zda je kniha v něčem objevná a přínosná, nebo jestli půjde jen o kompilát již dříve publikovaných informací. Autor ani dílo mě nezklamali. Kniha je psána zcela objektivně a věcně. Události příprav, průběhu i následků atentátu popisuje metodicky v takovém rozsahu, aby vytvořil ucelený obraz situace v protektorátu, včetně nálad obyvatelstva, což dokumentuje i citacemi z dobového tisku. Poměrně velký prostor je věnován vykreslení osobnosti R. Heydricha a jeho psychologického profilu. Okolnosti uvedení Heydricha do funkce zastupujícího říšského protektora je uvedeno do souvislostí s aktuální politickou situací v Německu a vojenskou situací na frontách 2. světové války. Je samozřejmé, že jako člověk, zajímající se o tuto problematiku nejen četbou knih, ale i shlédnutím televizních pořadů (např. obsáhlého 44 dílného seriálu Heydrich - konečné řešení) jsem většinu základních faktů už znal, ale nečinilo mi problém si je při četbě této knihy připomenout, některé detaily uvést na pravou míru, a řadu nových detailů si do celkového obrazu doplnit. Například jsem nevěděl, že Heydrich byl od roku 1940 šéfem Interpolu a známou konferenci ve Wannsee v roce 1942 pořádal Heydrich právě v budově Interpolu, nebo že americká FBI na Heydrichovo přání Interpolu sdělovala, kdo je na jejich pátracích seznamech žid, třebaže jinak se náboženská příslušnost neregistrovala. A takových zajímavých faktů je v knize plno. Na rozdíl od některých publikací nebo filmů z období před rokem 1989 (např. Opus pro smrtihlava) zde není jednostranně vyzdvihován pouze komunistický odboj. Zajímavá je také pasáž knihy, kde autor rekapituluje různé mýty a dezinformace, které se nakupily během let v různých publikacích vydávaných jak u nás tak i v zahraničí, které zakořenily v obecném povědomí, a prostřednictvím faktů ale i logických argumentů autor tyto tradované nesmysly vyvrací. V závěru knihy se autor zabývá i důsledky událostí pro další dějinný vývoj, česko-německé vztahy, poukazuje na některé dějinné paradoxy a zvažuje otázku smyslu atentátu pro další budoucnost národa. Knihu doprovází něco přes dvě desítky dokumentárních fotografií a jmenný rejstřík. Při četbě této knihy jsem získal námět na další četbu, a sice knihu vzpomínek Simona Wisenthala, kde v kapitole "Zamořená justice" upozorňuje na děsivě silnou kontinuitu, která se projevila v německé spolkové policii a justici.

1amu
12.07.2020 3 z 5

V době inflace knih o atentátu na R.H. jsem sáhl po autorovi z Německa . Zajímal mě názor osoby, která mohla mít lepší přístup k archivním materiálům, a to zejména z gestapa.
Kniha se čte dobře, ale obsahuje (bohužel) i dost nepřesností. Vůbec poprvé je popsáno jak probíhaly výslechy klíčových osobností atentátu, respektive děsivé metody způsobu jak těmto lidem "rozvázat jazyk" .
Za nejlepší považuji poslední tři kapitoly knihy.
"... Co by se stalo, kdyby český odboj nechal řádit Heydricha dál ? Nic . Při vyvražďování by zůstalo. Avšak tím, že Heydrich zmizel, se získalo mnoho. Jeho policejní organizace, již neměly plánující hlavu, která všechny převyšovala, a která každý pokus o odchýlení už předem tušila a potírala. Atentát zasáhl nacisty v počátcích sestupné fáze, bylo to poprvé, co Hitlerova rétorika oněměla.
Jeden Čech a jeden Slovák prokázali, že si žádný nacista na nejvyšších postech už nemůže být jistý svým životem. A schytal to šéf SD, gestapa, pohotovostních oddílů, pořádkové policie - tyran všech svobodomyslných lidí..."


Endy17
16.02.2020 5 z 5

Málokterá literatura faktu se dá přečíst jedním dechem tak, jako Smrt v Praze. Přes znalost tématu a samozřejmě i rozuzlení bylo velmi těžké knihu odložit.

mosem
29.12.2018 4 z 5

Knih, které se zabývají atentátem na Reinharda Heydricha je na našem trhu hodně. Těch, které napsali němečtí autoři však mnoho nenajdeme. Kniha, kterou napsal německý historik a spisovatel Haasis poskytuje nové, jiné úhly pohledu jak na osobnost Heidricha, ale především na fungování československého odboje, jak na domácím území, tak i v exilu. Tyto pohledy jsou poněkud odlišné od mnohdy těch zjednodušených, černobílých pohledů, s jakými jsme se mohli setkávat dlouhá léta. Ano - Heydrich je nesporně zločinec a vrah, ale není zbabělec. Prezident Beneš si je vědom toho, co nastane po akci parašutistů - ale jeho potřeba, či snad touha, po zlepšení vlastní politické pozice je silnější. Angličané podceňují německé tajné služby, naši zpravodajci vysílají na území Protektorátu výsadkáře připravené jen do té míry, aby byli schopni provést svůj úkol - aniž by byla připravena jejich vlastní záchrana. Kniha to není odborná, a mnohé názory je možno považovat na subjektivní a sporné. Je to ale kniha, která může vést dál v poznávání dějinných kontextů před i po atentátu. V tom je její nesporná cena.

Vlk.kh
05.01.2018 4 z 5

Velmi dobře napsaná kniha, která nezklame nikoho se zájmem o protektorát jako takový, nebo přímo o kluky z výsadků na našem území a popravu R. Heydricha. Záměrně nepíši atentát, protože to je výraz, který spojuji s teroristickou činností. Zde se jednalo o odstranění, resp. popravu prachsprostého zločince.

martina2704
21.05.2017 4 z 5

Já jsem spokojená. Kniha v sobě spojuje Heydrichův životopis, průběh atentátu a přípravy na něj a nakonec i dobovou reflexi. Navíc se moc dobře čte.

Gracian1964
19.12.2016 5 z 5

Moja druhá kniha o atentáte, ktorým som takmer posadnutý...určite sa budem snažiť prečítať si všetky knihy o tejto téme, ku ktorým sa budem schopný dostať...a nie je ich málo....rozhodne by som chcel čítať Ivanova, hm....Som spokojný, len škoda, že kniha bola v elektronickom formáte, lebo v papierovom už nebola "k mání"...

dearkiki
17.06.2016 5 z 5

Knihu ráda doporučuji každému zájemci o podrobnosti o atentátu, nebo třeba o práci odboje. Nepřekonatelnou je pro mne sice kniha od Ivanova, kterou jsem četla loni a na kterou se i tento autor často odvolává, ale text je zde rozšířen např. o psychologický profil Heydricha, jeho působení v Praze, nebo třeba vyvracení mýtů, které se v průběhu doby o atentátu rozšířily.

karolina1733
19.03.2016 5 z 5

Moc dobrý čtení. Netušila jsem, že se mi bude tolik líbit, ale opravdu nezklamala.

evarec
24.07.2015 5 z 5

Zajímavé čtení, nejde jen o popis faktů, autor uvádí i spoustu zajímavostí a někdy až absurdních situací. Doporučuji!