Smrť v jej rukách

Smrť v jej rukách https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475832/bmid_smrt-v-jej-rukach-sIc-475832.jpg 4 11 2

Môže jedna mŕtvola súvisieť s podstatou literatúry? Na prechádzke so psom nájde Vesta v lese pod kameňom rukou napísaný odkaz: „Volala sa Magda. Nikto nikdy nezistí, kto ju zabil. Nebol som to ja. Tu je jej mŕtve telo.“ Nijaké telo naokolo nevidieť. Je otrasená. V meste je nová, prišla sem po smrti manžela a nikoho nepozná. Riešenie záhady sa pre ňu stáva novým koníčkom. Bez toho, aby sa mala o čo oprieť, vytvára zoznam podozrivých a skúma možné motívy zločinu. Vestine domnienky o smrti ženy začínajú postupne nadobúdať reálne kontúry a tajomná hmla nad prípadom sa rozplýva, až kým na povrch nevyplávajú temné súvislosti s jej vlastnou minulosťou. Román Smrť v jej rukách je brilantnou zmesou napätia a čierneho humoru. Pri jeho pozornom čítaní môžeme prísť na to, že príbehy, ktoré sme sa naučili rozprávať o vlastných životoch, nemusia byť úplne pravdivé.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Literárna bašta
Originální název:

Death in Her Hands , 2020


více info...

Přidat komentář

adorjas
06.09.2022 4 z 5

Ci pána beka! Taká divná psychojazda. Už len ten začiatok: Volala sa Magda, nikdy nikto nezistí kto ju zabil. Ja som to nebol. Tu leží jej telo.

Akože, "What an entreé!" a potom s nami Otessa rozohráva hru. Kto je kto, čo je čo, čo je sen, čo realita, nakoniec začneme veriť Vestiným paranojám, ale sú to vôbec paranoje. Čo ten pes???

Super! Som už pár dní po dočítaní a si hovorím, že dobrá kniha má znepokojiť. A táto ma znepokojila. Ale rozhodne to nebude pre každého!

Po Odpočinkovom roku a po tomto, môžem asi s kľudom vyhlásiť, že Otessa je moja autorka!

tweed
09.08.2021 3 z 5

Dva a půl zaokrouhleno nahoru, protože Moshfegh miluju #protekce
Vesta, hlavní hrdinka této knihy, bydlí se psem na samotě u jezera (podobnost s Evčou v důchodu je čistě náhodná). Dle audio stopáže jsme spolu měly trávit 7 hodin a 51 minut, reálně to tipuji tak na 42 nedobrovolných hodin, protože jsem nonstop ztrácela pozornost a musela se vracet. Vesta při venčení psa najde lístek s nápisem "Jmenovala se Magda a NIKDO NIKDY nezjistí, kdo ji zabil. Já to nebyl! Zde leží její tělo." a ona, přebornice v sebeklamu, se rozhodne, že se stane nikdy nikým a záhadu vyřeší. Široko daleko žádné tělo není, ale to ji nezastaví, protože Vestě stačí chvíle zamyšlení a má poměrně jasnou představu o tom, kým Magda byla a jaký život žila. Ano, hádáte správně - většinu příběhu prožijeme ve Vestině hlavě, která v Magdě často vidí paralely se svým vlastním životem a přiznejme si, že samotný koncept je super. Všechno to propojování reality s minulostí a imaginárnem je skvěle pojaté, ALE (stodvacet vykřičníků) mě zkrátka Vesta až tak moc nezajímala a ani mě nezajímalo, proč v lese ležel nějaký lístek bez mrtvoly. Když jsem byla na procházce a nechala Vestu, ať mi vykládá, co dalšího si zase o Magdě vymyslela, přistihla jsem se, že už několik minut přemýšlím nad tím, copak asi tak dělal zajíc, který mi právě přeběhl přes cestu, celý den a kde má kámoše, s kterými jsem ho viděla včera a proč se jim ....... MOMENT VESTO, CO TO ZASE VYKLÁDÁŠ? POČKEJ, MUSÍM TĚ OPĚT VRÁTIT. No a tak to bylo pořád! Možná ještě nejsem mentálně ready číst o osamělých ženách v důchodu, je pravděpodobné, že v 70 tomu dám hvězdiček pět.
Kvalita knihy je tak na 3.5 hvězdičky, enjoyment zase na 1.5 (páč jsem se párkrát i pobavila a byly i chvíle, kdy jsem Vestě fandila, ať v lese najde alespoň Magdinu bulvu!). Zaokrouhluji nahoru na tři, protože jak říkám - miluju Moshfegh a tuto knihu budu taky jednou milovat. See you v důchodu /pokud dožiji, mé koleno se na to ale moc netváří/.


Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Ottessa Moshfegh
americká, 1981
2021  67%Můj odpočinkový rok
2021  71%Smrť v jej rukách

Kniha Smrť v jej rukách je v

Přečtených12x
Knihotéce9x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x