Smrt u zavěšený skály

Smrt u zavěšený skály https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458680/bmid_smrt-u-zaveseny-skaly-GI9-458680.jpg 4 94 28

Když si tři kluci na pláži u Zavěšený skály slíbí, že o ní neřeknou živé duši, ani netuší, jaký sled událostí přísahou spustí. Jenže slib bez rozmyslu je nakonec může zničit. Mladé psycholožce Natálii se zhroutí život, když za nevyjasněných okolností přijde o manžela. Všichni věří, že jde o tragickou nehodu. Tajemný telefonát po letech ji však přiměje začít pátrat na vlastní pěst. Rozhodne se zjistit pravdu. Ale ne vždy je na ni člověk připraven. A pak všechno nabere až nečekaně rychlý spád. Jenže čas už nemůžete vrátit zpět… Dvě odlišné dějové linky. Dva různé příběhy. A přece mají něco společného. Zjistíte pravdu dřív, než dojdete na konec? A dali byste za svou teorii ruku do ohně? Smrt u Zavěšený skály je působivý, inteligentní thriller, vyprávěný promyšleným a napínavým stylem Gregga Dunnetta, který čtenáře donutí přemýšlet nad příběhem, jako by byl jeho součástí.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Katto
Originální název:

The Wave at Hanging Rock , 2016


více info...

Přidat komentář

m2056
30.08.2023 4 z 5

Příběh já zajímavé napsán trochu někdy si řeknete tahle strana tu psát nemusel ale není jich tak zbytečně moc asi tak 5 stran co bych vynechal.

Tamirai
15.04.2023 4 z 5

Dobrý príbeh, dobrá zápletka a fú koniec vám všetko pretočí. Myslíte si, že máte stopu, že máte pointu a ono je to všetko zase inak.

Príjemnou čerešničkou bola akási óda na more a surfovanie a mňa to bavilo, hoc som na surfe nikdy nebola.


Miriam
20.03.2023 4 z 5

Je pravda, že to byla kniha především o surfování a někomu to už může být dost protivné. Každopádně postavy byly vykresleny na výbornou, kniha byla čtivá, dvě dějové linky tomu taky pomáhaly. Nechybělo ke konci ani pár překvapení a kdyby autor neměl závěrečný doslov ke konci knihy (asi opravdu dostával spoustu dotazů k vysvětlení o konci), tak bych si to vyložila jinak a s takovou teorií bych nepřišla. Od autora si zase něco přečtu.

kalinkacz
27.12.2022 3 z 5

Kdyby se mě někdo zeptal, k jakému thrilleru bych Smrt u zavěšený skály přirovnala, tak řeknu, že opravdu netuším. Nic podobného jsem totiž ještě nečetla! První dvě třetiny knihy děj plyne pomalu bez nějakých větších zvratů... Pak ale přijde konec, který vám autor ještě v záměru dovysvětlí a vy pak jen sedíte a nechápete! Kdyby děj víc frčel už od začátku, tak bych knize asi neměla co vytknout. Za ten konec to čtení ale fakt stálo, tohle tu ještě nebylo!

gordon13
23.05.2022 3 z 5

No, nebylo to špatné čtení, ale velkou výtku mám k závěru a vlastně celé knize. Autor zkrátka vyprávěl příběh o surfování a ani náznakem čtenáře nenaváděl k rádoby šokujícímu konci. Proto ten závěr vůbec nevyzněl jako bomba, spíš musí naprostou většinu čtenářů uvést v úplný zmatek! Tudíž to pan autor na konci sám vysvětluje a to je za mě špatně! Jako nepovedený vtip!!

Hvězdinka
21.05.2022 3 z 5

Do poloviny se to vleklo, pak se to četlo dobře. No, závěr... Zvláštní... Po celou dobu čtení ani náznak, že by to mohlo být takto. Ale proč ne... Nebylo ani potřeba autorovo závěrečné dovysvětlení, ale věřím, že zmateným pomohlo.

Hella
12.03.2022 3 z 5

No to teda! Čekala jsem jiný konec, tenhle mě docela zamrzel. A myslím, že knize by prospěl menší počet stránek. Třeba popisy surfování mě jako zarytého suchozemce bavily jednou, max. dvakrát, pak už jsem ty sáhodlouhé pasáže přeskakovala. A na konci jsem měla pocit zklamání.

Avila
21.11.2021 2 z 5

Kniha neurazí ale ani nijak nenadchne... Ze začátku se mi popisy vln a okolí líbilo ale všeho moc škodí a nakonec to až unavovalo. V polovině knihy se v podstatě nic zásadního neděje jen samá "omáčka" takže za mě to opravdu thriller není no a ten konec....

perpe2a
24.10.2021 5 z 5

Super čtivé a také velmi zajímavý námět. Doporučuji.

Luci_in_books
21.10.2021 2 z 5

Bohužel obrovské zklamání. Za mě tato kniha nemá vůbec nic společného s psycho thrillerem.
Dle mého názoru se jedná spíše o dobrodružnou knihu s kriminální zápletkou. Autorovi se jistě nedá odepřít vyprávěčský a popisný talent, ale vzhledem k tomu, že se mělo jednat o psycho thriller, je kniha velmi rozvleklá. Místy byla kniha až zdlouhavě nudná vzhledem k tomu, co jsem od knihy očekávala. V tuto chvíli jsem v rozpacích, zda se pustím do další knihy autora.

sissque
19.10.2021 4 z 5

Musím přiznat, že kdyby neměla kniha tak výborné hodnocení a kdyby mi ji nedoporučoval kde kdo, nejspíš bych si po pár prvních stranách řekla, že to není nic pro mě.
Začátek mi přišel nevěrohodný a ani jsem nijak nesympatizovala s žádnou z postav.

Zhruba po první třetině jsem se do příběhu ale pořádně začetla a už mi nešlo se odtrhnout.
Více mě bavila linie věnovaná Jessemu, Johnovi a Darrenovi, ta s Natálií mě tolik neuchvátila.
Někde uprostřed se ale tyto dvě linie spojí a my začínáme zjišťovat, co – jak.

Miluji objevování nových míst.
Podle popisu jsem se do Zátoky U Zavěšený skály naprosto zamilovala a taky bych tam jistě trávila všechen možný čas.
Moře, klid, samota a surfování.
Ta vášeň, nadšení pro surfing tam bylo popsáno moc hezky.

Ke konci už mi přišel příběh zase trochu nereálný, ale to finále jsem si užila.
Vzhledem k tomu, že jsem si to přebrala přesně tak, jak to poté autor vysvětlil v doslovu, jsem spokojená.

Celkově knihu hodnotím jako velmi dobrou a byl to pro mě spíše takový odpočinek.
Děj si tam v podstatě jen tak plyne, není zde stálé napětí.
Komu vyhovuje více akce, asi mu lépe padne jiná kniha.
Jsem zvědavá na Smrtící útes, který už mám také doma, zda bude alespoň stejně tak dobrý.

Na závěr taková moje poznámka – to mi přišlo úsměvné.
Neporozuměla jsem záměru překladatele "počeštit" některá jména.
Natálie a oslovení Naty, Sára, své dítě oslovuje Daneček?!, … Proč ne jednoduše Natalie – Nat, Sarah, Danny, třeba (netuším, jak přesně byly psány v originále).
Je to taková banalita, ale mezi těmi typicky zahraničními jmény mi to přišlo jako pěst na oko.

jarmila7388
01.10.2021 4 z 5

Kniha dost dobrá do poslední stránky akorát jsem nepochopila kdo vlastně zabíjel a jestli Teda Jess zabil svého otce.

evaval
16.09.2021

Knížka se mi moc líbila a pomalejší tempo vyprávění nebylo vůbec na škodu. Kdo rád surfuje, užije si, kdo surfu neholduje, tak určitě taky. Příběh byl originální a já jsem si celou dobu myslela úplně špatně a to je na tom fajn. Závěr mě překvapil a musím říct, že doslov od autora je důležitý. Trošku jsem tápala v závěru (nestačila jsem se divit, cože se to děje a proč jsem na to nepřišla!), autor mi to pak objasnil. Určitě doporučuji

Knižní střípky
02.06.2021 4 z 5

Připravte se na pozvolné vyprávění, opravdu hodně pasáží se věnuje surfování, což mně kupodivu vůbec nevadilo (asi již tak moc potřebuji moře, že jsem si užila i tyto mnohdy sáhodlouhé popisy). Počítejte s tím, že zhruba 200 stran knihy je příprava na finále, které ovšem stojí za to. Oceňuji, že se autorovi povedlo mě zmást, to vždy hodnotím kladně. Budete-li trpěliví, budete odměněni, to mi věřte. A co se týče autorova tolik diskutovaného doslovu –já osobně si myslím, že nutný nebyl, docela mě překvapilo, že se autor rozhodl vysvětlovat čtenářům, proč napsal příběh tak, jak napsal. Já bych to tam mít nepotřebovala. Nicméně zas a opět jsem dostala originální příběh, který mě bavil, velice dobře se četl, ale na to už v podstatě začínám být u tohoto nakladatelství zvyklá.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

Ďumbierka
29.05.2021 5 z 5

Pokiaľ potrebujete v knihe napätie a akciu v každej druhej kapitole, vyberte si radšej inú knihu.

Ak však máte radi čítanie, ktoré vám plynie a máte pri ňom čas na vaše premýšľanie a rôzne teórie čo ako…bude sa vám táto kniha veľmi páčiť.

Ja som z nej nadšená.

Prvých cca 130 strán nám dej len tak plynie. Môžete si užívať rozprávanie Jesseho - mladého chlapca, ktorý sa žiaľ kvôli nehode musel presťahovať z milovanej a slnkom zaliatej Austrálie do Walesu v Británii.
Nie je veľmi nadšený, ale časom si nájde kamarátov a zistí, že sa tam dá aj survovať a surfovanie, to je jeho láska, vášeň.
Zároveň však v príbehu spoznávame aj jeho kamarátov a sledujete ako sa tu rodí zlo, autor vám to dávkuje stručne a jasne s nerobí žiadne obkľuky, vy ste len sledovateľ a čakáte, kedy príde zlom.

V druhej dejovej linke sledujeme mladú ženu, ktorá lríde za nejasných okolností o manžela. Je nezvestny, alebo už dokonca po smrti?
Nikto nevie, ani Natália a to ju zožiera. Budeme sa dostávať aj pod jej škrupinku antáro psychológia postáv, tá ma v knihe veľmi bavila.

Niekdy za polovicou sa nám príbehy stretnú, ako a prečo, nechajte sa prekvapiť, je to veľmi zaujímavé a opäť ma udivovalo, že autor nás sprevádza celým príbehom tak, ako to je.
Nekľučkuje, ale jednoducho to, čo ste si mysleli vám vlastne potvrdí a mňa to osobne prekvapilo.
Väčšinou autori mlžia, kľučkujú …tu to čakáte a je to inak

A koniec? Padla mi sánka. Ani ja sama som to nečakala a jdnoducho to prišlo až na tej strane, kde to chcel mať sám autor. Vynikajúce. Milujem koniec tejto knihy a zaručene vás donúti, aby ste si dej knihy prehrali ored očami znova.

Doslov autora čítajte až na konci, aby ste sa vyhli spoilerom, navyše nám tam autor ponúkne svoju verziu a myšlienkové pochody o konci knihy, stále je to však aj na nás, čitateľoch.

Skvelé čítanie. Ja milujem more a fascunuje ma surfovanie, tak mňa veľmi bavili aj tieto drobné popisky a detaily .

Za mňa roznohne áno a na letné čítanie na pláži, či pri vode - zn. IDEÁL .

L.Helena
07.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Většina knihy byla spíš sáhodlouhým vyprávěním o surfování, vlastnosti thrilleru měla sotva tak poslední třetina, a právě tehdy mě kniha konečně začala pořádně bavit.

Upozorňuji, že následující komentář obsahuje hodně spiolerů:
V prvé řadě nechápu slovo „smrt“ v českém názvu, originál zůstává daleko tajemnější a neprozrazuje tak to, co a kde se stane až hodně za polovinou knihy. Autor si musí být opravdu nejistý tím koncem, když měl potřebu k němu napsat dodatečné objasnění, mimochodem, já jsem ten závěr vnímala přesně tak, jak bylo v doslovu čtenářům vysvětleno. Snad kdyby se v průběhu rozsáhlého vyprávění o třech chlapcích (a zvláště pak podrobných popisů jejich surfování) zaměřil i na to, že by občas nadhodil nějaký detail, který by pak korespondoval se závěrečným zvratem, tak by kniha byla o moc zajímavější i pro tu většinu čtenářů, kteří surfování zase až tak bezmezně neholdují. I když připouštím, že skutečnost, kdy část vyprávění byla v první osobě, určitým náznakem k závěrečnému zvratu být mohla. (Protože co vyprávím já, jako postava knihy, nemusí být vždy pravda, oproti tomu co vypráví autor ve třetí osobě, to představuje zpravidla tu objektivní část příběhu.)

GYROTOURBILLON
15.04.2021 4 z 5

Tak nějak jak píše JustWomen. Ano , smrtící útes byl fantastický, úžasná obálka, nádherně popsaně mořské pobřeží , srozumitelnost.
Zde to vše bylo pozvolnější , poměrně až táhlé bez "šťávy" . Epilog jaksi silně překvapí, ale ... doslov autora se to snaží dovysvětlit , což by měl udělat samotný děj. No a ten obrat... ?? Přesto dám knize 4* + za výstižnou obálku a budu se těšit na další knihu GD.

JustWomen
04.04.2021 3 z 5

Začátek zajímavý, střed v pohodě, některé části nádherné, čtivé, úžasné popisy surfování a všeho kolem, ale konec to zabil...

Lenka0007
22.03.2021 4 z 5

Dvě dějové linky. První příběh je zprvu jen nevinným dobrodružstvím tří chlapců, druhý patří Natálii, která se vyrovnává se ztrátou manžela. Uprostřed se do sebe příběhy zajedou jako zip. Napínavé, čtivé, i když surfař určitě ocení více než já dlouhé pasáže o divokých vlnách. Konec pro mě předvídatelný, následuje epilog, závěr a ještě záměr, kde se autor snaží mnohé vysvětlit či obhájit, i když možná by nebylo na škodu, když by si čtenář interpretoval knihu po svém.

Danago
16.03.2021 4 z 5

Smrtící útes byla první kniha , kterou jsem od autora četla. Proto jsem se těšila i na tuto. Nebyla to stejná pecka, ale špatné to vůbec nebylo. Konec je velkým překvapením a popravdě, taky jsem úplně nevěděla, co si o tom mám myslet. Přemýšlela jsem, že jsem asi něco v knize přehlédla.
Doslov mně, ale všechno vysvětlil. Jak autor tak i já musím upozornit, doslov čtěte až úplně nakonec, obsahuje nejen vysvětlení , ale i spojlery. Autor vysvětlil , co zamýšlel a to se mu u mě opravdu dokonale povedlo.
Pro čtenáře, kteří milují vlny na moři a mentalitu nadšenců do surfování ty tato knížka rozhodně nadchne.

Štítky knihy

tajemství kamarádi krimi psychologické thrillery surfování

Autorovy další knížky

2020  89%Smrtící útes
2020  79%Smrt u zavěšený skály

Kniha Smrt u zavěšený skály je v

Právě čtených2x
Přečtených111x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce111x
Chystám se číst78x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x