Smrt u jezera

Smrt u jezera https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62261/bmid_smrt-u-jezera-lvW-62261.jpg 4 29 5

První příběh z televizního seriálu Třicet případů majora Zemana. Mladý Jan Zeman se v květnu 1945 vrací vlakem z koncentračního tábora domů. Spolu s ním jedou i jeho přátelé z lágru, Kalina a doktor Veselý. Všichni tři se těší na budování nové republiky, kde budou platit nové zákony, Zeman se navíc nemůže dočkat setkání s rodiči. Během oslav konce války je však jeho otec zastřelen a četníci případ odkládají jako nevyřešitelný. Zeman tedy začne pátrat sám a vraha najde. Kalina je s jeho prací spokojen a nabízí mu přihlášku do SNB... V knize je 16 stran s čb fotografiemi ze seriálu.... celý text

rafan65
rafan65
24.09.2022 5 z 5

Pokud porovnáme knižní předlohu a filmové zpracování, tak dojdeme k závěru že se hodně liší. Autor seriálu vytvořil paskvil který toho z knihou moc společného nemá. Není se čemu divit, seriál poplatný době měl být hlavně propagace skvělé práce příslušníků národní bezpečnosti.

Canniosh
Canniosh
28.11.2021 4 z 5

Jakožto velký fanoušek seriálu 30 případů majora Zemana se určitě neubráním určitému srovnávání knihy a seriálu. Všechny části jsem shlédnul nespočetněkrát, a hlavně díly z první desítky patří mezi mé nejoblíbenější; tento první díl jsem viděl určitě v počtu mnoho desítek. A proto byl pro mě málem svátek, když jsem se dopracoval k této knížce. Již od úvodních stránek je zřejmé, že byť se seriálový díl této předlohy držel, tak že kniha obsahuje daleko více podrobností, detailů a souvislostí. Skvělé je čtení myšlenek, nápadů a idejí jednotlivých účastníků děje, toto žádné filmové plátno nemůže zaznamenat, a právě toto významně odlišuje knihu od filmu. A nutno podotknout, že velmi pozitivně. V ději se objevují postavy i v trochu jiném světle než v seriálu, škoda například Věrky, která je na plátně zachycena zcela jinak, přičemž kniha je k ní daleko více ohleduplná. To, že se čtenář dokáže s postavami sžít a sdílet jejich příběhy a osudy, to je velmi příjemné, škoda je pak toho, že některé postavy se v ději jen mihnou a dál se s nimi nepracuje, děj nijak neovlivňují. Za mě je první seriálový díl určitě velmi kvalitní, ale příjemně mě překvapilo, že knížka je ještě o stupeň výš. Už se nemůžu dočkat dalšího knižního "dílu", Vyznavači ohně...


RoBertino27
RoBertino27
11.10.2020 4 z 5

Tato "detektivka" tak trochu doplatila na provázání s tehdy ještě zdaleka ne majorem Zemanem, přitom si nemyslím, že by jedna či druhá varianta nebyla opravdu dobrá. Prvnímu dílu do té doby nejrozsáhlejšímu seriálu v ČSSR nelze upřít určitou schématičnost, kniha rozvíjí ještě některá mírně nejasná témata. Měl jsem tu výhodu, že jsem nejdřív viděl a poté četl a spokojenost po stránce řemeslné, obsahové i té koukatelné/čtivé zaručena.

MarekThurner
MarekThurner
18.11.2018 3 z 5

Major Zeman v první akci.

Pavelpi
Pavelpi
28.04.2015 5 z 5

V době,kdy jsem přečetl knihu,jsem už znal filmové zpracování.Přece jen jsem dal víc bodů knize,protože si jí můžu v klidu užívat a přitom si promítat v paměti i film.Navíc si myslím,že Jan Zeman v knize vystupuje přirozeně,ale ve filmu díky herci Brabcovi jedná strojeně.Tak jak on se například vítal s mamkou po návratu z koncentráku,nevím nevím.