Smrť sa volá Engelchen

Smrť sa volá Engelchen https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59935/smrt-sa-vola-engelchen-59935.jpg 5 498 80

Sugestivní příběh partyzánského oddílu v beskydských horách je zároveň dramatickým příběhem zániku kopaničářské vesnice Ploština za 2. světové války. Román se odvíjí jako pásmo vzpomínek jednoho z raněných partyzánů, který se těžce vyrovnává se skutečností, že jejich poslední boj zavinil smrt jejich hostitelů. Problém viny, s nímž se partyzáni musejí vypořádat, se rozrůstá v otázku cílů a prostředků, jimiž je cíle dosaženo. Kniha vychází z osobního autorského prožitku a je nesena snahou o pravdivé zachycení partyzánských bojů na pomezí Moravy, a současně je i varující vzpomínkou na bezejmenné hrdiny, kteří partyzánům pomáhali a často nesli tíži nacistické msty.... celý text

Žánr:
Válečné , Literatura slovenská

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Smrť sa volá Engelchen , 1959


více info...

Eicherik
Eicherik
10.12.2023 5 z 5

Velice čtivý a velmi dobře vystavěný válečný román. Mňačko nikterak nezastírá, že v popisované partyzánské jednotce, a zřejmě i v mnohých dalších, byl sovětský velitel a sovětští poradci, kteří již v té době věděli, že Československo bude vazalem Sovětského svazu a i pomocí partyzánů chtěli mít budoucí državu pod kontrolou. V knize nejsou popisovány žádné mimořádně kruté činy mstících se partyzánů. Tady autora podezřívám, že si některé skutky nechal pro sebe. Jinak nemám nic dalšího, co bych knize vytknul. Je zde krásně popsané prostředí Beskyd, organizace partyzánů, boje v horách i atmosféra končící války. Mihne se zde i Otto Skorzeny, který tady má důležitou úlohu. Kniha stojí za přečtení, jen musí mít čtenář na paměti, že autor byl v době jejího vzniku stále ještě přesvědčený komunista.
Citace: Ne, Engelchene, ještě nás nemáš, ještě jsi nás nedostal!

Tatopulos
Tatopulos
31.05.2023 4 z 5

Tento psychologický román mám spojený se stejně kvalitním filmem z roku 1963 od Kadára, Klose se skvělým Janem Kačerem. Zajímavé je srovnat děj knihy a filmu, když se Vám nechce spát, je to dobrá laskomina. Ploština, beznaděj, apokalypsa, mauser, konec


jasminecka
jasminecka
31.05.2023 4 z 5

Knihu jsem mela doma nekolik let, nalakal me nazev, ale vlastne se mi do ni vubec nechtelo - myslela jsem, ze to bude dalsi koncentracnicky pribeh, kterych mam prectenych tak akorat. Kdyz jsem se dozvedela, ze kniha pojednava o partyzanech na Plostine, bylo jasno. O tehle kapitole nasi historie jsem toho vedela malo.
Kniha je fakt ctive napsana, napinava, vtahla me. Vzhledem k tomu, kdy ji Mnacko psal, jsem se obavala ideovych cancu, ale bylo jich tam vlastne mene, nez jsem cekala...

Ristridin
Ristridin
03.05.2023 5 z 5

Nemám co říct, jeden z nejlepších románů o druhé světové válce a o málo častém tématu partyzánských bojů. Ty byly vedeny pro správnou věc, ale mnohdy za jakou cenu a kam to pak všechny účastníky vedlo Osvobození od nacistů komunisty je stále paradox.

andrii24
andrii24
07.02.2023 5 z 5

Zanechal po sobě sirný gen, kterým neguje člověka. Zemřelo nebe. V ohni plápolá. Mysl unáší jediný možný ortel.

Kabuky
Kabuky
05.02.2023 5 z 5

Nádherný román.

nevermore3
nevermore3
17.11.2022 4 z 5

Smrt si říká Engelchen je nejsvětovější slovenská publikace. Poutavý příběh partyzánské skupiny je však psán z pozice reformního komunisty. Často to v románu prosvítá a mě to občas rozčiluje. "Proč by socialistická žena neměla být pěkná a hezky ustrojená?" Nicméně vyjma tohoto, je dílo nenapadnutelné.

Annkag
Annkag
14.08.2022 3 z 5

Postavy tohto románu jsou v slovenských či českých obcích všudepřítomné a stále živé.

heavy66
heavy66
23.06.2022 5 z 5

Ne, ještě nás nemáš, Engelchen, ještě jsi nás nedostal. Ještě ne!“

Ladislav Mňačko nebyl ve skutečnosti Voloďou, ale členem partyzánského oddílu ano, protože štvanici beskydskými lesy, a nelítostný boj na život a na smrt, které popsal v knize, se nedají vymyslet, musel je prožít.
A vyvraždění Ploštiny, dlouhá desetiletí ve stínu Lidic a Ležáků, na to se nedá zapomenout. Fatální omyl partyzánů, který stál životy desítek civilistů, je vrcholem knihy, příběhem viny, trestu a odpuštění.

„Mámo, odpusť, mámo!“
„Ať vám, chlapci, odpustí pámbu na nebesích!“

A přesto nejsou partyzáni o nic méně hrdinové, jen lidé slabí a chybující za okolností, kdy se za správné rozhodnutí platila cena nejvyšší.
Engelchen patří k nejlepším válečným románům československé literatury. Vyniká i mezi filmy. Jan Kačer jako Voloďa, Martin Růžek alias doktor Brázda a Olga Adamčíková v roli mámy Raškové.

JanKonsalik
JanKonsalik
05.06.2022 5 z 5

Absolutní špička v této smutné oblasti. Poutavá, naturalistická, skvělá kniha.

jprst
jprst
04.06.2022 5 z 5

Čtivá kniha s atraktivním námětem o době, na kterou by se nemělo zapomínat. jejím dost podstatným plusem je autorův realistický pohled, který není černobílý (dobří a zlí) a dokáže rozkrývat motivaci jednotlivých postav. Jako povinnou školní četbu v dobách již dávno minulých jsem to považoval spíše za otravu, ale s postupem věku to označuji za příběh k hlubokému zamyšlení.

Mindy
Mindy
18.05.2022 5 z 5

Nedávno jsme procházeli kolem památníku Ploština a na informačních tabulích byly odkazy na tuto knihu. Objevila jsem ji v knihovně u manželových rodičů, tak jsem se do ní hned pustila, dokud ve mně doznívá atmosféra z tohoto místa. Nečetlo se mi to dobře, protože jsem věděla, k čemu se celou dobu schyluje. Jsou zde popsány otřesné pravdivé události, které se skutečně staly. Bohudík jsem válku nezažila, a proto neviním, nesoudím. A Ladislav Mňačko mě velmi příjemně překvapil tím, jak poutavě píše.

Limonadovyjoe
Limonadovyjoe
24.04.2022 3 z 5

Příběh vypráví dvacetičtyřletý Voloďa z nemocničního lůžka, kde se léčí z těžkého zranění po poslední partyzánské akci.
Vypráví o partyzánech, jejich zákonech, záškodnické činnosti, o beskydských horách, kopaninách, o Ploštině. Vesnici, která poskytla úkryt a teplo domova celé partyzánské skupině, a která za to na konci války zaplatila. Vypráví o svědomí partyzánů, o pomstě, vůli žít..

I přes podrobně zpracovaný střípek válečných dějin u nás, i přes autobiografický pohled autora, který sám byl členem této partyzánské skupiny, musím dát nižší hodnocení. I přesto, že válečnou tématiku mám ráda, tady mi osud partyzánů byl zcela lhostejný. Narozdíl od osudu Ploštiny. Neumím se zbavit dojmu, stejně jako z jiných knih, že rčení po nás (partyzánech) potopa, tady platí dvojnásob.
Příběh se mi špatně četl, místy i nudil a knihu jsem neodložila jen silou vůle.
2,5/5

marky2558
marky2558
11.04.2022 4 z 5

Za mě skvělé literární dílo. Dotýká se mě více, protože pocházím kousek od Ploštiny. Vazba je tedy i lehce citová.

flare
flare
06.01.2022 4 z 5

Tyhle knizky, z teto nelehke doby jsou vzdycky tezce stravitelne..ovsem stoji za to se do ni pustit.

Sarkablahova1
Sarkablahova1
10.12.2021 5 z 5

Vynikající kniha.

archivářka115
archivářka115
04.11.2021 5 z 5

I když nemám ráda válečné romány, tak jsem se do tohoto příběhu rychle začetla. O těchto popisovaných událostech jsem nikdy neslyšela. Alespoň jsem si rozšířila mezery ve vzdělání.

JankoStirbey
JankoStirbey
03.09.2021 5 z 5

Ak by som mal odporučiť nejakú knihu o partizánoch, bola by to práve táto.

Zuna1990
Zuna1990
07.08.2021 5 z 5

Udalosti opisované na Ploštine, ešte navyše s autobiografickými prvkami samotného Mňačka, je klenotom slovenskej literatúry. Život partizánov, stret s nemeckým dôstojníkom, vypálenie Ploštiny, romantické príbehy na pozadí, Nikolajova nehoda, partizánske súdy, rozhodovanie o živote a smrti na základe zlyhaní, vplyv všetkých udalostí na psychiku samotných mužov, ktoré vyústia aj do samovraždy. Toto všetko bolo naozaj strhujúce. Aj filmové spracovanie z roku 1960 s Ivanom Mistríkom v úlohe Voloďu (to z roku 1963 som zatiaľ nevidela) hodnotím na 5/5, ako aj knihu.

Hellboy
Hellboy
01.08.2021 5 z 5

24/2021 První Mňačkova kniha - i díky ní se z něj stal vůbec nejpřekládanější slovenský autor. O událostech, které kniha popisuje, jsem nikdy neslyšel. O Ploštině jsme se neučili ani v literatuře, ani v dějepise. Až zpětně jsem se dočetl, že kniha je nejen založená na skutečných historických událostech, ale hlavně, že je autobiografická, že Mňačko působil jako partyzán na Ploštině, že mnoho z popisovaných detailů je historicky velmi přesných, včetně některých jmen (Baťa, Machů). Během čtení jsem se podivoval, jak přesně, uvěřitelně je popsán život partyzánů, a teď teprve to dává smysl. Mňačko skutečně jen popsal svou vlastní životní zkušenost. A že jde skutečně o pozoruhodné věci - partyzánská taktika, popis činnosti, přemýšlení, přijímání nových členů, partyzánské soudy - stále znovu a znovu mě šokovalo, jak snadno se rozhodovalo o životě a smrti, jak malou cenu má lidský život. Dnešní optikou zcela nepochopitelné chování. Ale válečnou optikou to nemohlo být jinak. Jakmile někdo selže - stačí jen trochu, musí zemřít. __ Zpočátku chvíli trvalo, než jsem se do knihy začetl. Dějová linie odehrávající se v nemocnici s hezkou a naivní sestřičkou Eliškou a dobráckým doktorem Brázdou, kteří se snaží titulního hrdinu Voloďu (tvle co to je za jméno:) postavit zpátky na nohy, mě moc nebrala. Moc sladkobolné, strašně, strašně moc patetické. Ale jen co se Voloďa zabere do vzpomínek a na čtenáře vyskočí krutá realita partyzánského života, tak je to jízda. Smutné, kruté, napínavé, děsivé, občas také patetické, občas s (v dnešní době směšnými) pro-komunistickými žerty, ale hlavně věrohodné vykreslení šílené doby, kterou si nikdo z nás neumí ani představit.