Smrt s vůní pomeranče

Smrt s vůní pomeranče https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50039/smrt-s-vuni-pomerance-50039.jpg 3 11 6

Detektivní příběh se odehrává v Kalifornii v 60. letech 20. století a líčí první větší případ mladého policisty, který musí ve složitých podmínkách najít vraha oblíbené místní krásky. Po šestatřiceti letech pak zjistí, že všechno bylo tenkrát jinak.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Brána
Originální název:

California Girl , 2004


více info...

Přidat komentář

Stanas513
10.10.2019 4 z 5

Detektivní příběh se odehrává ve dvou rovinách. V šedesátých letech dochází k usvědčení a odsouzení vraha a v současnosti je všechno jinak. Příběh probouzí i nádech nostalgie popisem pomerančovníkových vonících hájů, které jsou protikladem k dnešním betonovým džunglím.

konicekbily
16.04.2019 3 z 5

Více než vlastní detektivní zápletka (možná to ani není ta pravá detektivka ) mne zaujalo popisování života v Kalifornii ve druhé polovině dvacátého století. Některé životní příběhy postav mne dovedl k zamyšlení, že vztahy mezi lidmi ani v Kalifornii nebyly jednoduché.


kalache
19.12.2018 3 z 5

...až tak oblíbená nebyla...

MíšaS.
18.07.2018 3 z 5

Příběh je pěkný, děj zajímavý, čte se to hezky.
Klasická kniha na odpočinek.

trudoš
12.11.2017 3 z 5

Perfektní zádumčivá atmosféra, zajímavý styl vyprávění a pro mě samotného sympatické rozdělení příběhu mezi tři hrdiny/bratry - pastora, detektiva a novináře. Tahle kombinace prostě nemůže dopadnout špatně.
A taky nedopadla. Přesto nedokážu autorovi odpustit, že si víc dal záležet na literární formě, než propracovanosti dějové linky. I když postavy to vědět samozřejmě nemohou, čtenáři je od první stránky jasné, že události před třiceti lety nedopadly právě podle představ paní spravedlnosti. Takže čeká, než se hnou ledy a boží mlýny pomelou, co mají. Jenže ono ejhle, T. Jefferson Parker si všechno podstatné ponechává na závěr a ani z toho neudělá moc velké překvapení. Smysl zápletky tak vlastně ani nespočívá v dopadení viníka, jako spíš v depresivní retrospektivě osudů, které byly s vraždou tak či onak spojeny. Postupné odkrývání tajností maloměstských obyvatel mě pak příliš nedojalo, především proto, že šlo o jedno klišé za druhým.
Ale ta atmosféra, styl a hrdinové - to se vážně povedlo.

jins1
12.02.2012

Zajímavé čtení,není jako klasická detektivka...ji