Smrt přichází na prohlídku
Vraždy v Österlenu série
1. díl >
Úvodní díl nové švédské detektivní série v nestárnoucím a stále oblíbeném stylu klasické krimi Agathy Christie. Realitní agentka a populární moderátorka Jessie Andersonová je nalezena mrtvá v jednom z předváděných domů. Věhlasný stockholmský inspektor Peter Vinston, který tu pobývá kvůli své dceři, je okamžitě vtažen do vyšetřování. Společně s místní policistkou Tove Espingovou zjišťují, že Jessie mohl mít důvod zabít téměř každý, kdo s ní a s tou vilou měl co do činění. Některá z idylických zahrad, rozkvetlých luk či písečných zátok skrývá vraha...... celý text
Originální název: Döden går på visning, 2021
Interpreti: Libor Hruška
Komentáře knihy Smrt přichází na prohlídku
Knížka Smrt přichází na prohlídku je skvěle napsaná detektivka, která má naprosto vše, co od tohoto žánru čekáte. Je tak akorát nepředvídatelná a má plno zajímavých postav a podezřelých, ve kterých se neztrácím ani já se svou špatnou pamětí na jména. Žádná postava tam nebyla navíc (a to včetně otravného kocoura!). Oceňuji, že byly dotažené dějové linky jak řešeného případu, tak i všech dalších lidí.
Kapitoly byly akorát tak dlouhé a psané z pohledu třetí osoby. Autoři toho využili skvěle. Jako čtenář se na příběh díváte nejen očima vyšetřovatelů, ale i očima jiných postav.
Suma sumárum, tuto knížku naprosto DOPORUČUJU.
PS. Porovnání s Aghatou Christie si to zaslouží, je to napsané velmi podobně a navíc skvěle.
Skvělá knížka. Oddychová, vtipná detektivka bez zbytečné snahy, aby všude tekla krev. Určitě si přečtu další díl.
Knížku jsem si vybrala poté, co jsem od stejného autora (jednoho ze dvou) četla Zločin na Capri, který se mi líbil. Tato kniha je rovněž příjemná, promyšlená oddychovka, mnohem víc klasická detektivka než zmíněný Zločin na Capri, ale i zde se děj odvíjí bez litrů krve a nadbytečně popisovaného násilí, naopak se pracuje s příjemnou venkovskou atmosférou a sympatickými postavami. Podobně jako u Christie a podobných autorů hledáme vraha mezi omezeným počtem osob, které všechny mohly mít na smrti oběti zájem. Pachatele jsem odhalila dříve než detektivové, nicméně v motivu jsem se zmýlila.
Tuhle knížku jsem měla v hledáčku dlouho, ale vzhledem k trošku naivní obálce nebyly mé snahy ji získat nijak zvlášť urputné a nevkládala jsem do ní žádné velké čtenářské naděje. A jak už to tak bývá, knížky, které beru do ruky bez velkých očekávání, bývají nejlepší!
Velice zajímavá a svižná detektivka, odehrávající se na atraktivním švédském venkově, těžila z příjemně zamotaného příběhu a sympatických postav opravdu všeho druhu, navíc z ní čišela určitá starosvětskost, charakterizovaná díly Agathy Christie. Příběh mě chytl hned od začátku, detektiv Vinston ve svém trojřadém obleku byl sympoš a já mu fandila. Závěrečné rozuzlení mělo vše, co si u takové knížky představuji a naplnilo moje očekávání. Na druhý díl jsem se vrhla hned po dočtení prvního a doufám, že autoři s touhle sérii nejsou ještě definitivně u konce.
Milá, svižná detektivka, kde netečou litry krve. K tomu Švédsko, troška přírody, troška vztahů … a záhada, které chcete přijít na kloub. Líbilo moc.
Severská detektivka, ale pozor - z jihu! Z jižního Švédska, takže tak trochu ve stylu Anglie, Agathy, Poirota. Však on ten Peter Vinston působí jako anglický džentlmen z poloviny dvacátého století. A tak při četbě sledujeme klidné, pomalé, trpělivé pátrání, s počtem stejnopohlavních párů převyšujícím běžnou zkušenost prostého Středoevropana, s nezvyklou přecitlivělostí většiny postav, s velmi častým pocitem vyšetřovatelů, že teda „tady něco nehraje“, a samozřejmě se závěrečným shromážděním všech zainteresovaných, kde Peter typicky poirotovsky vše odhalí a vysvětlí.
80 % (969 hodnocení s průměrem 85 %).
Čtivé, lehké, nekomplikované.
Nicméně mám pocit, že postava hlavního pachatele mi není neznámá. Líbila se mi postava vyšetřovatelky Tove, taková obyčejná holka od vedle a jaká šikovná!
Taková příjemná podzimní oddechovka.
Detektivka jak má být. Vražda a vyšetřování, kdy postupně s vyšetřujícími získáváme indicie. Do toho příjemný soukromý život detektivů a krásný popis prostředí.
Takové detektivky moc nevyhledávám, ale musím uznat, že si mě tato získala.
Příběh má poklidnější a plynulejší tempo, nechybí sympatický hlavní hrdina a především, co mě hodně zaujalo, byl popis krásného prostředí. (A samozřejmě Pluto, ten byl nejlepší)
Knížka je čtivá, nenáročná a má hezkou obálku, která dokáže zaujmout.
Klasická detektivka ve stylu Agathy Christie, která vás jednou chytí a už nepustí. Hrozně jsem si tenhle styl detektivek oblíbila a moc si užívám celé vyšetřování a prostředí samotného příběhu. Mám moc ráda, jak má čtenář spousty různých vodítek, ale pouze to jedno jediné nás dovede do samotného cíle. Sama jsem měla hned několik teorií, ale samotnou zápletku jsem samozřejmě vůbec neuhodla. Moc se těším na další pokračování, protože tohle je moje krevní skupina. Je super, že dobrá detektivka se dá napsat i bez litrů krve a miliony mrtvol…
Milá, oddechová detektivka. Prim tady hraje idyla skandinávského venkova. Líbily se mi kontrastní povahy jednotlivých postav, které se navzájem dokonale doplňovaly. Jednou si třeba přečtu i druhý díl, ale obávám se, že si za pár týdnů nebudu příběh této knihy pamatovat. Jednoduše jsem na něm nenašla nic tak moc speciálního.
Klasická příjemná detektivka, žádní psychopati, ani brutální krváky. Kniha je čtivá, děj se odvíjí docela zajímavě a navíc hlavní hrdina je sympaťák.
To byla hezká, pohodová, čtivá detektivka na léto. Žádné brutální vraždění, postavy milé, sympatické. Odpočinková četba.
Klasická detektivka, na severskou krimi srozumitelné postavy. Pěkná plynulá zápletka a odhalení vraha přesně ve stylu Agathy Christie.
Kniha mě zaujala svou klasickou detektivní atmosférou a sympatickými postavami. Děj se odvíjel krok za krokem, bez zbytečných slepých uliček, což oceňuji, protože nemám ráda, když se příběh zbytečně tříští.
Rozuzlení mě dokázalo překvapit, i když zpětně dávalo smysl – což považuji za velké plus. Nebyl to šok pro efekt, ale logický závěr dobře vystavěného příběhu.
Celkově hodnotím knihu jako lepší průměr. Není to sice detektivka, která by mě úplně nadchla, ale čtení mě bavilo a rozhodně bych ji doporučila fanouškům žánru, kteří mají rádi poctivě vystavěnou zápletku a klidnější tempo.

88 %
78 %
40 %
Skvěle napsaná detektivka. Má spád, nechybí humor a geniální nápad se seznamem postav, který se nachází na úvodních stránkách jsem nakonec ani nepotřeboval.
Jako čtení do letadla to byla ideální volba.