Smrt před branami

Smrt před branami https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402907/bmid_smrt-pred-branami-0IY-402907.jpeg 4 361 80

Jiskra v popelu série

< 3. díl >

V Imperiu i za jeho hranicemi se schyluje k válce. Helena Aquilla, císařův Krkavec, čelí útokům ze všech stran. Císař Markus, pronásledovaný minulostí, ztrácí příčetnost a nemilosrdná velitelka vojenské akademie využívá jeho šílenství, aby posílila vlastní moc. Helena se snaží najít způsob, jak zastavit blížící se temnotu. V sázce se totiž ocitá nejen život její sestry, ale i všech obyvatel Impéria. Laia z lidu Učenců ví, že osud světa nezávisí na pletichách válečnického dvora, ale na tom, zda se podaří zastavit Temnonoše. Ve snaze ho svrhnout naráží na nečekané hrozby ze strany těch, na jejichž pomoc spoléhala. Elias Veturius se na území mezi životem a smrtí vzdá svobody, aby mohl sloužit jako Strážce duší. Tím se však zaslíbí pradávné moci, která se nezastaví před ničím, jen aby si zajistila Eliasovu oddanost — dokonce i za cenu ztráty jeho lidství.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

A Reaper at the Gates , 2018


více info...

pige
pige
01.03.2024 4 z 5

Díl, ve kterém začaly zapadat jednotlivé dílky do sebe.

Ano, děj je místy hodně popisný, v tomto díle mě dost iritovaly zbytečné a krvavé boje, nicméně půdu pro další, závěrečný díl si autorka připravila skvěle.

Tento díl patřil Heleně, ne Krkavci, a Temnonošovi.
Ustoupila milostná dějová linie, hodně se bojovalo, přesto si hlavní postavy zachovaly lidskost.
(Nějak těžko se mi píše hodnocení, když předpokládám, že se všechno ukáže v závěrečném dílu aneb O co té Kertis jde a kdo to vůbec je?!)

Bryel
Bryel
21.01.2024 5 z 5

"Za hamižnost a násilí se platí. Ne vždycky víme, kdo zaplatí. Ale ať už je to k dobrému, či zlému, někdo zaplatit musí."

Tak jako slunce pálí na obálce této knihy, stejně tak se tento příběh propalil do mě.
Ačkoliv připouštím, že třetí kniha je o něco slabší než ty předchozí. Především první polovina byla zdlouhavá.
Co musím vyzdvihnout na sérii jako celku, jsou postavy, které jsou propracované a hlavně černobílé. I největší záporáci mají alespoň náznak nějaké světlejší stránky. A vývoj všech třech hlavních hrdinů je v této knize úžasný. Nejvíc mě dostala linka Krkavce, ne, vlastně Strážce duší, ne, prostě jsou skvělé vsechny.
Vůbec netuším, kam tenhle zmatek spěje, a o to víc se na finále těším.
Byla jsem rozhodnutá hodnotit trošku níž, ale za tak fenomenální závěr dávám nejvyšší hodnocení.


Shaxx
Shaxx
24.12.2023 4 z 5

Stejně jako dvojka byl i třetí díl zbytečně natahovaný a nemůžu se zbavit myšlenky, že by z toho byla pěkná trilogie, čtyři díly mi přijdou až moc. Nicméně jako vždy se hlavní hrdinové ocitají ve stále horších a horších situacích, když už si myslím, že je autorka poslala na úplné dno, ukáže se, že může být ještě hůř. Konec byl sice očekávaný, ale i tak pořádný cliffhanger a jsem ráda, že tuhle sérii čtu v době, kdy je kompletně přeložená a můžu se vrhnout na finální díl :)

shadowhunter06
shadowhunter06
02.08.2023 4 z 5

Třetí díl byl za mě, ač to nerada přiznávám, menším zklamáním. Kapitoly z pohledu Eliase jsem měla nutkání přeskočit, Místo čekání mi přišlo jako absolutně nezáživná výplň jinak fantastické dějové linky. Musím říct, že ačkoliv mi v druhé knize skoro až překážely kapitoly z pohledu Heleny, ve třetím díle byly jednoznačně mými nejoblíbenějšími. Těším se na samotné finále celé série!

Kepstova
Kepstova
15.06.2023 5 z 5

Další úžasný čas ve společnosti téhle série. Podle některých recenzí jsem se bála ale opět to bylo skvělé. Postavy se dále vyvíjí, rostou a nikdo nezůstává pozadu. Kapitoly které patřily Heleně jsem hltala. V knize bylo hodně zvratů, odhalování pravdy a hezky to všechno začalo zapadat a dávat smysl. Posledních 100 stran bylo nacpaných akcí a vše bylo zakončeno s grácií. Těším se až se mi dostane do ruky poslední díl. Klidně by jich mohlo být víc.

SimonaM86
SimonaM86
01.05.2023 5 z 5

Zase tleskám, moc se mi to líbilo, Krkavec- Helena a její dobrota i přesto, že je zlověstnou maskou, Elias - Strážce duší a jeho smutek nad ztrátou svého lidství, Laia ze Serry, která se snaží zabránit všem krutostem, které se dopustili na jejím lidu Učenců. Za mě kniha měla dynamiku, spád, vývoj a mnohá rozuzlení. Tento díl nezaostával za ostatními.

HoneyH
HoneyH
11.04.2023 5 z 5

Nevím jak ostatní čtenáři, ale já mám z těch knih pořád pocit, že se ten děj tak nějak vleče (nemyslím to ve zlém), a zároveň je vážně nabitý, což mě stále dostává, irituje, ale i pohání, abych četla dál. Možná je to tím, jak je kniha napsaná: tři postavy se střídají ve vyprávění, což vytváří dynamiku, protože na konci každé kapitoly visí otazník a vzniká očekávání, co přijde; zároveň se mi ovšem zdá, že se dlouho nic neděje a než se k něčemu někdo odebere nebo než se stane něco velkého, tak to fakt trvá. Nicméně se těším na to velké finále.

Ivka14
Ivka14
25.03.2023 4 z 5

S těžkým srdcem a zarmoucenou duší musím ohodnotit tuto knihu čímkoli méně než 5 hvězdičkami, protože tato série byla až do tohoto naprosto perfektní.

Postavy rostou a vyvíjí se. Ale také cítím, že je důležité, aby postava měla naději a měla na cestě úspěch, nějaké světlo na konci tunelu, které povzbudí čtenáře, aby pokračoval ve čtení. Takže když několik postav neustále bojuje a selhává na každém kroku, téměř 500 stran je to tak odrazující a otravné.

Psaní je stále špičkové, děj je akční a rychlý a postavy jsou zajímavé. Takže nepochybuji o tom, proč tolik lidí miluje tuto knihu, ale já osobně se nemohu dostat přes nedostatek naděje a neustálou přítomnost frustrace v tomto příběhu.

Proto s těžkým srdcem dávám knize 3.5 hvězdičky.

Matri
Matri
16.03.2023 5 z 5

Na úvod sa priznám, že v prvých dvoch častiach som fakt nemusela Helenu. No v tejto tretej časti si moje sympatie jednoznačne získala.
Okrem toho bola táto časť za mňa ale o chĺpoček slabšia, ale stále veľmi dobrá, preto mi nedá nedať 5 hviezdičiek, hoci je to skôr 4,5.
Už sa teším na záverečnú časť, a konečné rozuzlenie osudov Laie, Eliasa a Heleny.

Ailee
Ailee
02.02.2023 3 z 5

Tuto knihu jsem četla dva roky. První díl byl skvělý. Druhý... ani nevím. Takový neúplný, neuspokojivý. Na třetí jsem si tehdy musela počkat. Pročetla jsem se půlkou a knihu odložila, jak moc mě nebavila. Už ani nevím proč. Když jsem se k ní nyní vrátila, rozčilovalo mě zdlouhavé popisování a opakování. A Eliasovy pasáže. Hlavní problém ale asi byl v množství postav, v nichž se člověk ztrácel a nedokázal si tak ke všem udělat vztah. A přesto mě posledních sto stran natolik uchvátilo, že bych nejraději okamžitě popadla další díl. Ano, tento díl musí čtenář přetrpět, ale tuším, že to bude stát za to.

Petras_ka
Petras_ka
24.09.2022 2 z 5

Tretí diel bol pre mňa sklamaním.
Dej sa neskutočne vliekol. Dúfala som, že po 100 stranách sa to rozbehne, no nič také sa nedialo. Zvraty, ktoré sa v knihe objavili, tým stratili efekt prekvapenia. Záver to našťastie zachránil.
Z hlavných troch hrdinov som mala pocit, že vôbec netušia, čo majú robiť a oveľa viac premýšľajú ako konajú. Hlavne môj najobľúbenejší Elias - boli kapitoly, kde sa v podstate nič neudialo. Ťažko sa mi zmieruje s tým, kam ho osud zaviedol.

Prvý a druhý diel sa mi veľmi páčil. Z prvého som bola priam nadšená, tak dúfam, že záverečný diel bude opäť perfektný.

voody99
voody99
09.09.2022 4 z 5

Na začátku jsem si říkala zda čtu stejnou sérii. Po dvou dílech kdy jsem si Laiu a Eliase vážně oblíbila mi teď jejich linky s 98% lezli spíš na nervy. Ovšem Helena to je úplně něco jiného, předtím mi celkem vadila ano, přiznávám teď jí zbožňuji. Ona ach wow tenhle díl měl být jen její a kniha by byla dokonalá.
Uvidíme co přinese další kniha

Fidibus
Fidibus
08.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Bohužel mi přijde, že kouzlo 1. dílu zmizelo. Tady jde opět, jako ve 2. díle, o putování a hledání se, zároveň o boj s Temnonošem. Přišlo mi to zdlouhavé a tím, jak se střídá vyprávění postav i chaotické.
Laia bojuje s Temnonošem, zachraňuje Učence a zároveň stále miluje. Do toho se dozvídá víc o matce a musí se s tím vypořádat. Elias miluje, ale musí se podřídit svému poslání, zvlášť bez Ševy. Helena se snaží chránit sestru a pak i synovce a zároveň víceméně neúspěšně bojuje s velitelkou, proti které s Temnonošem nemá šanci. Díl končí velkou bitvou, císař umírá a Krkavec s Laiou utečou, když je zachrání Kuchta. Temnonoš ovládne Hvězdu a osvobodí džíny.
Poslední díl čeká, snad to bude smysluplné.

FlexiMZ
FlexiMZ
24.07.2022 4 z 5

DRUHÉ ČTENÍ

Dlouho jsem přemýšlela, jestli ponechat tomuto dílu to pětihvězdičkové hodnocení, které jsem mu po prvním čtení dala, a nebo snížit na čtyři.

První polovinu knihy jsem si jakž takž pamatovala. Přibližně jsem věděla o co v ní šlo a taky jsem se celou první polovinu snažila přijít na to, proč se mi ta kniha tenkrát tolik líbila, když teď se tak moc vleče.

Začátek se jevil jako napínavý, ale nedělo se v něm prakticky nic. Občas mě štvaly všechny tři hlavní postavy, z jejichž pohledů je příběh vyprávěný a to pak nastávalo hodně velké přemáhání číst dál. Několikrát jsem si přála mít to už dočtené, abych se mohla pustit do posledního dílu.

Druhou polovinu jsem oproti první zvládla v podstatě skoro celou na jeden zátah. Bylo tam víc akce, míň jsem si pamatovala, co se v ní dělo, takže mě to i víc bavilo a nutilo číst dál, abych se dozvěděla jak to skončí.

Říkala jsem si čím to je, že u první poloviny to tak vázlo a druhou jsem zhltla na posezení. Ona totiž autorka píše skvěle, líbí se mi její styl, ale trvá mi, než se do něj začtu. I po odložení a opětovném začtení to chce pár kapitol, abych se do příběhu dostala zase zpátky. A to bude nejspíš ten kámen úrazu.

Hodnocení nakonec snížím a ponechám si rezervu k poslednímu dílu. Nelíbilo se mi, co autorka udělala z jedné mé oblíbené postavy, kterou jsem v prvním díle měla tolik ráda. Osud, který Eliasovi autorka vymyslela je teda pěkná podpásovka, ale uvidíme, co nabídne poslední díl. Teorie mám, tak kdo ví? Třeba se mi potvrdí, třeba ne.

Luigi1
Luigi1
12.06.2022 5 z 5

Svobody se vzdal Elias Veturius aby mohl sloužit jako Strážce duší.Laia ze Serry se pokouší zastavit Temnonoše.

Njangu
Njangu
19.05.2022 3 z 5

Kromě úplného konce, kde knížka začíná mít spád, je tento díl téměř o ničem. Moc nového jsem se nedozvěděla, děj se vlekl a četlo se to hodně pomalu. Měla jsem od této série mnohem větší očekávání. A teď už se těším, že jí budu mít konečně z krku. No uvidíme co ještě přinese poslední díl.

Radějka
Radějka
04.05.2022 3 z 5

(SPOILER) Tady už bohužel musím strhnout hvězdičky, i když sérii zbožňuji.
Smrt před branami se velmi táhne, zdaleka nedosahuje kvalit prvního dílu. Od té doby, co se Elias stal Strážcem duší, jako by to nějak ztratilo šmrnc. Konec skvělý, ale zbytek slabší. Doufám v lepší čtyřku, ale zdá se mi, že díly mají sestupnou tendenci.

Petra-1
Petra-1
11.04.2022 5 z 5

Já půjdu proti proudu, protože mně se tenhle díl líbil nejvíc. Je tu opět hodně akce, celou dobu mi v hlavě běžela možná řešení "hádanky", čímž mě kniha krásně vtáhla. Já vše prožívala s hlavními hrdiny.
Opět byla kniha velmi čtivá a já jsem nutně potřebovala vědět, co bude dál. Postupně se dávají dohromady jednotlivé dílky skládačky, což v knihách miluji.
Elias, co vám budu povídat, pořád ho zbožňuji. S Laiou mám takový obtížný, těžce definovatelny vztah. Koho jsem si tady zamilovala je Helena a Avitas Harper.
Konečně jsem se dočkala i lepšího vykreslení záporáků.

DreamerX9
DreamerX9
11.01.2022 3 z 5

Hodnocení mám stejné jako u předchozího dílu. Série se mi zdá až příliš zdlouhavá a celý dej by se příjemně vešel do dvou knih ale uvidíme co bude dál. A stejně jako u předchozího dílu druhá půlka fantastická a natolik abyste chtěli číst další díl

luculi
luculi
15.09.2021 4 z 5

Musím říct, že tohle byl slabší odvar předchozích dvou knih. Příběh je plný zvratů, pořád se něco děje a už od počátku je jasné, že hra se teprve rozehrává pro poslední díl.
Tím pádem vzniká spousta momentů, které jsou hodně natahované a působí jako vata. Hlavně slizká Keris, která unikne všemu, Krkavec, který není schopný dostát své hodnosti a její síla vůbec nepůsobí důvěryhodně. Elias se svým novým posláním nebo Laia, která je tentokrát opravdu otravná s tím, jak každému vnucuje lidskost.
Mělo to nějaké mezery, postavy byly na zabití, už nepůsobily stejným dojmem jako dříve. A až teprve teď jsem opravdu pocítila tu škatulku young adult. Což tomu trochu kazilo dojem.
Přesto všechno jsem se vždycky začetla a stránky mi utíkaly pod prsty rychlostí blesku. Teď už jen počkat na poslední díl a doufat, že všechny ty roky čekání za to budou stát...