Smrt podle druidů

Smrt podle druidů https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222186/mid_smrt-podle-druidu-Gjw-222186.jpg 4 24 8

Známý investigativní reportér a spisovatel Josef Klíma, několikanásobný držitel ceny TýTý, přichází s novým detektivním románem, který má ambice konkurovat slavnějším severským vzorům. Postavy autor čerpá ze života. Pohrál si i s motivy, které zpracovával coby novinář: záhadným „viděním“ se zakrytýma očima i se sílící módou tzv. novokeltismu, které propadá čím dál víc lidí. Komisařka Bláhová v ničem nepřipomíná feministické mutace neohrožených supermanů a občas má víc starostí se svým autistickým synem než s řáděním sériového vraha, který popravuje oběti podle rituálního klíče. A její mužský protějšek Kocourek, vězeňský kněz, je na faráře zase nezvykle mužný. Horolezec s pestrou minulostí, ale i s odhodláním nenastavovat druhou tvář nemilosrdným násilníkům, s nimiž je v denním styku, nýbrž se jim tvrdě postavit.... celý text

Přidat komentář

Marcela52
08.01.2023 4 z 5

Detektivní román nezapře autorovu dobrou znalost kriminalistického prostředí a také je tu, v tom dobrém slova smyslu, znát jeho dlouholetá novinářská zkušenost. Vtipné, chytré čtení, ale z mého pohledu moc drastických detailů, takže dávám o hvězdičku méně. Jinak ale mohu doporučit jako velmi dobrou detektivku, u které mi, kromě výše zmíněného, trochu vadilo překombinované rozuzlení.

Andrea864
18.07.2022 4 z 5

Docela dobrá detektivka se zajímavou zápletkou, která se dobře četla a měla spád.


13werka
10.11.2020 3 z 5

Já detektivky, které koketují s mystikou (tady druidi) zrovna moc nemusím, ale když odhlédnu od té mystické linky, tak se to nečetlo špatně. A vyšetřovatelka je docela sympatická postava.

DuSiČíst
30.01.2020 4 z 5

Tak potvrzeno, už v předchozím komentáři k jiné knize jsem se spletl v hodnocení knihy podle obalu a i tentokrát to dopadlo stejně.

Upřímně - obálka této knihy mě láká asi stejně, jako by tam byla vyfocená moucha na zdi. Sex-appeal ani nápad tam nevidím a po přečtení knihy ani spojitost s dějem. V knihkupectví bych jí tedy určitě přednost nedal (nebudu si dělat iluze), ale dostal jsem ji. A darovanému koni... (kolikpak dalších podobných rčení asi existuje?).

Ale! Musím uznat, že pan Klíma detektivku umí. Postavy jsou hezky vykreslené, chovají se přirozeně a lidsky. V příběhu je tak akorát různých linek a vedlejších postav, že napětí drží až do konce a v závěru se všechno hezky (a v jednom momentě i překvapivě) spojí.

Trochu zbytečně naroubovaná tam byla linka s tajnými službami, hádám že hlavně z důvodu matení čtenáře některými scénami.

Myslím, že od Josefa si určitě ještě něco v budoucnu přečtu a dávám čtyřku.

Péťa1950
05.03.2019 4 z 5

Čtivá detektivka, detektiv tentokrát žena, pomáhá jí amatér mužný kněz. Kdo je oběť, jak se rodí vrah? Mystika prostřednictvím druidů, propojení s totalitním režimem (nic není jen černé a bílé), tajné služby. Ty už mi přišly zbytečné. Proto 4 hvězdy.

Danuše7
10.09.2018 5 z 5

poutavá kniha, napínavý děj. Vraha jsem sice tipla brzy, ale musela ho usvědčit.

jefff
20.05.2018 1 z 5

Tuze mě to nebavilo.

kilometr
02.12.2015 4 z 5

Slušná detektivka,která mě bavila až do konce.70%.