Smrt na křižovatce

Smrt na křižovatce https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123315/bmid_smrt-na-krizovatce-fmT-123315.jpg 5 15 3

Děj se odehrává v Japonsku, na počátku 17. století. Doba šóguna Tokugawy Iejasu, po zemi se potulují róninové (samurajové bez pána), někteří obchodují, jiní loupí... Jeden z nich je odhodlán pustit se do boje za nápravu křivd spáchaných na bezmocných... Jednoho dne objeví na křižovatce lesních cest mrtvolu člověka. V pátrání po vrahovi, které hrůzný nález odstartuje, musí osvědčit nejen své bojové schopnosti, ale i jasný rozum a detektivní důvtip.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Death at the Crossroads , 1998


více info...

Killingjoke
Killingjoke
06.03.2018 4 z 5

Japonsko roku 1603, pár let po krvavé bitvě u Sekigahary, kde proti sobě stálo více než 200 tisíc mužů. Výsledkem bitvy bylo nastolení šógunátu Tokugawy Iejasu. Zemí se potulují tisíce róninů (samurajů bez pána) a jeden takový, jenž si říká Kaze, se připlete k záhadné smrti na křižovatce. Kaze není jeho pravé jméno a na své pouti si již dva roky nese slib, vyhledat unesenou dceru své bývalé paní... Smrt na křižovatce je velmi dobře vystavěná a "nenáročná" detektivka, zasazená do exotických kulis feudálního Japonska. Rónin Kaze je velmi bystrý chlapík, jenž se na vlastní pěst pouští do pátrání po vrahovi, ke kterému mu velí jeho čest a smysl pro udržení rovnováhy mezi dobrem a zlem. Pasáže, kde musí Kaze uplatnit svůj důvtip, jsou nemalou měrou střídány okamžiky, kdy je nucen předvést své šermířské dovednosti. Pomalu se rozplétá klubko temných lží a korupce, jenž však zároveň znamená neustálý odklad Kazeho původního poslání. A to je asi jediný problém této jinak skvělé knihy. Je totiž součástí trilogie a my se bohužel nedovíme, jak to všechno dopadlo a zda se podařilo slibu rónina nakonec dostát. Knihu lze i tak číst samostatně a mě osobně tyhle samurajské historky prostě nikdy nepřestanou bavit.

trudoš
trudoš
09.02.2018 4 z 5

Povedená detektivka ze starého Japonska, která není zbytečně natahovaná o popisy tradic, obyčejů a myšlení. Přitom to tam všechno je, ovšem naservírováno se samurajskou nonšalancí, takže děj neztrácí na pospolitosti a motivace jednotlivých postav jsou snadno pochopitelné. Zachována zůstává také dobová atmosféra se špetkou humoru i tragédie, včetně poklidného tempa vyprávění, jež je plánovitě narušováno syrovým násilím. Akira Kurosawa by měl radost.
Pravdou ale je, že zápletka se rozjíždí pomalu a smrt na křižovatce jako by ani nehrála významnou roli. Sám hrdina má na starosti jiné věci, než vyšetřovat zabití, které se ho netýká. Jakmile však rónin Macujama Kaze zabředne do klubka krajských intrik, nemá na výběr, než dopadnout vraha a usvědčit jej ze zločinu. A v tomhle ohledu si autor vede skvěle, aniž by nějak předimenzovával schopnosti a znalosti, jež by hrdina v daném postavení měl mít. Jen ty dva zbývající díly by to chtělo, aby se člověk dozvěděl, jak nakonec dopadlo jeho putování.


ZuzanaMrh
ZuzanaMrh
11.05.2012 5 z 5

Napínavý detektivní příběh, ozvláštněný místem i časem, do něhož je děj situovaný. Velice čtivý, vřele doporučuji.

Štítky knihy

samurajové historické detektivky

Autorovy knížky

Dale Furutani
americká, 1946
2003  92%Smrt na křižovatce

Kniha Smrt na křižovatce je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst7x