Smrť na druhom brehu

Smrť na druhom brehu https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/312559/bmid_smrt-na-druhom-brehu-wUX-312559.jpg 4 458 107

Začiatky deväťdesiatych rokov boli hektickým obdobím nielen na oddelení vrážd, ale v celej spoločnosti. Čo sa dialo v Našom Meste automaticky registrovali aj detektívi, a nielen registrovali, aj riešili, vyšetrovali a vypočúvali. Zo zelenáča Richarda Krauza je samostatne pracujúci detektív a s parťákom Jozefom Fischerom zvaným Chosé riešia jeden prípad za druhým. Tento sa stal na jar 1994 na brehu rieky Morava na úrovni 4. kilometrovníka našli dvaja výrastkovia polozahrabanú, polorozpadnutú mŕtvolu muža. Nič zvláštne, pokojne mohla skončiť v krematóriu a na štátne trovy jej mohli podkúriť - to by ale nesmela mať uprostred čela pravidelný kruhový otvor s priemerom 9 mm. Stačil jeden pohľad a dvojici detektívov bolo hneď jasné, že ho nespôsobil vrták, ale olovo odliate do tvaru guľky. No z akej pištole bola vystrelená a čia ruka ju v tom momente držala, sa dozvedia až po dlhom vyšetrovaní, Chlapci z mord partie sa riadne zapotia, lebo nič nevedia ani o vrahovi, ani o obeti. Mŕtvy chlap nikomu nechýba. Nevedia ani to, že kruhový otvor uprostred čela sa onedlho stane symbolom vybavovania si účtov v podsvetí, ktoré sa práve začína formovať.... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
22.03.2024 5 z 5

Další příběhy mé oblíbené mordparty z Našeho města, tentokrát z roku 1994. V hlavní roli opět Richard Krauz a ve vedlejší roli paralelního vyšetřování Eda Burger. Náhodné události zasáhnou do vyšetřování a tak se vše podaří vyřešit v několika dnech a nocích, i když se ze začátku není čeho chytit.
V této knize to opět jiskří v dialozích charakteristickým autorovým humorem.
Vodky je tentokrát pomálu a na hospodu skoro ani nedojde.
To, na co se u této série vždy těším, jsem opět našel. V knihovně se poohlédnu po dalším dílu.

hana1039
25.01.2024 5 z 5

Audiokniha:
Naše parta se potýká dále s rostoucím podsvětím,Krauz je podezřelý z vynášení informací, prostě další skvělá,,dánovka,, ...


baji42
24.11.2023 4 z 5

Devadesátky s jejich typickými kriminálními případy. Slušná detektivka od renomovaného autora detektivek od našich sousedů.

Kory98
18.11.2023 5 z 5

Nádherný díl, pro mě jeden z nejpovedenějších. Rozvíjející se podsvětí po revoluci, nejistota policie v novém samostatném státu, nekorektnost ve vlastních řadách a zločin bující pořád dál. Do toho osobité špičkování detektivů mordparty, kolegialita, ale i pochybnosti a bezmoc - toho všeho jsem se v tomto dílu dočkala a opět mě to velice bavilo.

items
16.10.2023 5 z 5

Je to z Môjho mesta. Je to z doby, ktorú som zažil (iba ako čertsvý pubertiak, ale aj tak :) ). Je to drsné (no nie prvoplánové). Je to vtipné. Je to ľudské.

medlovice
25.02.2023 5 z 5

Zase mě začalo hryzat svědomí. Neodbytně, protože včera jsem si objednala 4 dánovky / byla výhodná akce / , další tři mám půjčené z cizí knihovny a většinu čtu podruhé. Ale při čtení vtipných scén v této knize jsem potlačila hryzání , at si do mě kouše , at jsou ve mě díry jak v ementálu , mě to prostě baví , jedno jestli česky nebo slovensky , nebo audiokniha, dobré knihy není nikdy dost.

Rapeh
21.02.2023 5 z 5

Zase skvělá detektivka, poslech byl skvělý. Dán to prostě umí.

99jana99
09.02.2023 5 z 5

Opět povedená “Dánovka”. Pomalejší rozjezd a potom bezvadná jízda.

jan7760
11.11.2022 5 z 5

Pre mňa klasika, ktorá sa nijako zvlášť nevymyká z autorovho štandardu. Zápletka zaujímavá, človek si oživí dianie v podsvetí tesne po revolúcii, ako každý každého pozná na malom Slovensku a snaží sa zo známosti vyťažiť pre svoju stranu to najlepšie...

ArwenAragorn
02.10.2022 3 z 5

81%
Nadišiel biely deň, volná sobota, keď opät zazvonil telefon.
"Áno, šéfe!"
"Ako možeš vedieť, že som to ja?"
"Intuícia."
"Po nej industrializácia a inseminácia, nie? S tými svojími slovíčkami ma musíš štvať hneď zrána?"
_________________________________________________________________________________________________________
Přečetla jsem podruhé, abych měla díly chronologicky po sobě. Tentokrát pomohou policistům z vražd Krauzovi bývalí kamarádi z party, kteří teď tvoří významné postavy podsvětí. Tak zjistí identitu mrtvého na břehu Moravy i jeho vrahy, najdou zmizelou Aničku a odhalí, kdo vynáší informace z policie. Pro Krauze to ovšem taky není zadarmo.
Vykreslení postav se tady autorovi mimořádně povedlo a teď bych klidně dala při hodnocení pět *.

Benny215
30.09.2022 5 z 5

Super, super, super

Iki1
25.07.2022 5 z 5

Ano, i takhle se dá napsat detektivka. Lehká zápletka, nic moc děje, ale... Perfektně vykreslení týpkové, co jsou schodu okolností hlavními postavami. Spousta humorných situací, které ti týpkové řeší jaksi okrajově, mávnutím ruky. A hlavně řeč, která opravdu pochází a hlavně charakterizuje prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Četba knihy pak plyne hodně příjemně a sám jsem se divil, že už je konec. Paráda.

Lolila
21.07.2022 5 z 5

Ďalšia dánovka prečítaná :-). Baví ma štýl akým píše Dán - svižný, pútavý. Dialógy len tak sršia vtipnými hláškami :-). Niekedy trochu viac vulgárny, ale ako to asi môže prebiehať medzi takým "pánskym kolektívom", ktorí potrebujú aj ventilovať?:-) Zaujímavý detektívny príbeh s dvoma dejovými linkami z obdobia deväťdesiatych rokov.

Jordanka9
10.07.2022 5 z 5

Nevím už kolikátá moje Dánovka to je. Čtu je na přeskáčku , podle toho ,jak se mi v knihovně dostanou do ruky. Vůbec není na závadu, že příběhy nejsou chronologicky řazené, vždy si ráda přečtu o počínání téhle vydařené partičky detektivů z kanceláře 141- každý je jiný a po svém svůj. Rozlišuji akorát období před Chosém a s ním. Autor nezapře, že je profesionál s dlouholetou praxí u policie.
Série si říká o zfilmování....

jprst
03.06.2022 5 z 5

Tohle prostě nemá chybu, autor dokáže naservírovat slušnou dávku napětí, dokáže ho vystupňovat, ale i okořenit přiměřenou dávkou humoru. Tohle má autor dobře zmáknuté, takže opět dobré čtení.

tittanie
03.03.2022

Jsem nadšená. Myslím, že to píšu ke každému dílu. Ale ono se nedá jinak. Tento díl byl plný akce a vtípků. Perfektní čtení. Jdu se bez jakékoliv pauzy pustit do dalšího dílu, i když jsem chtěla číst něco jiného, ale Dán mě prostě baví.

kuba1991
24.01.2022 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora a hodnotím ji jako naprostou pecku.Už teď lituju,že jsem po ní nešáhl dřív,ale o to víc doufám,že co nejdřív budu číst jeho další dílo.Napínavá od začátku do konce.A hlavně si člověk udělal vlastní názor a ,,obrázek,, a fungování podsvětí v 90tých letech.

ErikaKej
01.01.2022 5 z 5

Fantastická kniha plná napätia a zvratov i prekvapení. Jedna z Dánových najlepších kníh. Rieši sa niekoľko dejovych línií. Knihu som si prečítala a potom aj niekoľko krát vypočula v bravúrnom podaní pána Geišberga. Super !

Petronela16
10.12.2021 5 z 5

Ked som pocula to Geišbergove:"Dufame, ze sa vam nahravka páčila", tak mi chvilu ostalo smutno, ze uz mam opäť vypočutu dalsiu skvelu Danovku.Ale ozaj len chvilu, lebo vždy ten dojem , u mňa ci už z vypočutého alebo precitaneho, pretrváva ešte nejakú tu dobu.
Neviem hodnotiť lepšie, ako plnym počtom *, pretoze tieto detektivky mi takpovediac prirastli k srdcu, pripominaju mi dobu nedavno minulú, dovolím si tvrdit, ze možno Krauz je mojim rovesnikom... Páčil sa mi aj záver v štýle na každú sviňu sa už voda vari.

SadUnicorn
03.11.2021 4 z 5

V téhle knize už narážíme na fenomén devadesátek - formující se mafii a podsvětí. Začíná kvést obchod s drogami, kasína, prostituce a špinavé kšefty. A co je horší, zjevují se i podplacení policajti. Není tu tolik napětí jako v jiných knihách a rozuzlení vraždy dostane Krauz na tácku až pod nos. Popravdě ty mafiánské knihy mě baví méně. Ale stále se jedná o kvalitní detektivku plnou černého humoru.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány

Autorovy další knížky

Dominik Dán
slovenská, 1955
2016  89%Smrť na druhom brehu
2007  91%Cela číslo 17
2005  83%Popol všetkých zarovná
2012  89%Uzol
2013  89%Básnik

Kniha Smrť na druhom brehu je v

Právě čtených3x
Přečtených638x
Čtenářské výzvě81x
Doporučených14x
Knihotéce190x
Chystám se číst45x
Chci si koupit6x
dalších seznamech8x