Smrt krále Artuše

Smrt krále Artuše https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12519/bmid_smrt-krale-artuse-Fi8-12519.jpg 4 37 5

Merlin série

< 4. díl

Strhující děj románu přenáší čtenáře do raně středověké Británie, do doby, kdy vrcholila moc krále Artuše Hlavním hrdinou vyprávění je Artušův nemanželský syn Mordred, charakterní a statečný chlapec, který se všemožně vzpírá osudové předpovědi. Mordredova matka a nevlastní Artušova sestra čarodějka Morgause totiž kdysi svedla mladičkého Artuše a porodila mu syna jako nástroj pomsty. Kouzelník Merlin předpověděl, že tento syn bude příčinou Artušovy zhouby. Nic netušící Mordred vyrůstá zprvu jako nalezenec u chudých rybářů, po smrti Morgausina manžela ho matka povolá na svůj královský dvůr, kde dospívá spolu se čtyřmi nevlastními bratry. Všichni chlapci jsou pak povoláni na Artušův dvůr a nelítostný osud si vybírá svou daň.... celý text

Literatura světová Romány Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Wicked Day , 2000


více info...

Přidat komentář

Iwy
21.02.2020 2 z 5

Vrátila jsem se ke knize po letech a jen jsem si potvrdila, co jsem si pamatovala... Trilogie o Merlinovi je výborná a autorka jejím dopsáním měla celý příběh skončit. Toto je nedopečené, tak nějak pracně přilepené na předchozí děj, nezábavný výčet událostí a životů nesympatických postav, nuda, šeď, žádnou hloubku tam fakt nečekejte...

Kozel
27.02.2019 3 z 5

Vyčerpávající série Mary Stewartové konečně pokořena. Čtvrtý díl, který se věnuje výhradně Artušovi, mohu upřímně označit za mnohem lepší než předchozí trilogii o Merlinovi. Bylo tu mnoho akčních i napínavých scén, překvapivých momentů, velkých zvratů, ale také spousta ne zrovna zábavné vaty. Nimuí ani magie nedostaly mnoho prostoru, za to jednání lidské a královské mnoho. Orknejští princové a jejich horké hlavy dovedly překvapit při vraždách jedovaté Morgause nebo hloupého Lamoraka. Mordred marně se snažící zůstat dobrým a ještě marněji se snažící vyhnout svému osudu. A král všech králů - Artuš.

Jenže. Jenže celou dobu mi během všech knih vrtala hlavou otázka, co mi na autorčiných příbězích a jejich podání nesedí. A díky ediční poznámce jsem nalezl odpověď. Mary Stewartová totiž uvařila hořko-kyselo-sladký lektvar namíchaný ze dvou zásadních ingrediencí. Těmi byly vynikající Dějiny britských králů Geoffreye z Monmouthu, jehož podání merlinovské legendy je naprosto famózní, a Artušova smrt Thomase Maloryho, kterou jsem zatím bohužel do ruky nedostal, ale která tu Artušovskou část podává ve známější podobě s Lancelotem, Avalonem, Excalibrem.

Takže závěrem, děkuji Mary za několik příjemných momentů jednoho z nejslavnějších příběhů vůbec, ale její podání mezi mé oblíbené patřit spíš nebude.


lilwejnka
17.02.2017

Je to trochu divné já to mám koupené jako čtvrtý díl Kouzelníka Merlina. Dokonce mají ty knihy stejnou obálku a na knize pod názvem Smrt krále Artuše je napsáno IV. díl. měli byste s v tom udělat pořádek.

PDcz
30.11.-0001 2 z 5

Oproti předchozím třem knihám velký propad.

Jíťa
30.11.-0001 3 z 5

!SPOILER! Jsem z toho trošku rozpačitá, po přečtení trilogie o Merlinovi jsem asi od tohoto "volného" pokračování očekávala víc. Na Merlinovu nepřítomnost jsem si zvykala hodně dlouho a ten konec mě vysloveně rozčílil. Vykreslit Mordreda jako v podstatě kladnou postavu je sice zajímavé, ale autorka zřejmě nedomyslela závěr a neobratně z něj vybruslila tímto nešťastným způsobem. Artuš, velký král, chytrý diplomat a vojevůdce se proměnil, když to přeženu, v senilního dědka, který se nechal strhnout věštbou, proti které bojoval celý život. To ještě není nic proti tomu, jak mě popudil fakt, že za smrt největšího středověkého panovníka Anglie (a jeho syna) může blbá náhoda.