Smrt Ivana Iljiče (5 povídek)

Smrt Ivana Iljiče (5 povídek) https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401484/bmid_smrt-ivana-iljice-yHo-401484.jpg 4 23 4

L. N. Tolstoj byl mistrem psychologické povídky a novely. Toto souborné vydání obsahuje pět jeho novel a povídek. V Příběhu koně (1885) sledujeme život opovrhovaného hřebce, který přesto prožije šťastný život u bohatého knížete, ale ve stáří dožívá nemocný a v zapomnění. Soudní úředník ve Smrti Ivana Iljiče (1886) se dočká života v přepychu, jenže po banálním zranění začne propadat děsu z umírání. Povídka Dva husaři (1856) pojednává o milostném vzplanutí otce a syna ke dvěma ženám a zachycuje rozdíly mezi generacemi i svázanost konvencemi. V povídce Albert (1858) autor popsal geniálního hudebníka-alkoholika, který odmítne nabízenou pomoc a raději zůstane, kým je. Závěrečná povídka Po plese (1903) přináší příběh mladé lásky, která skončí dřív, než se mohla rozvinout…... celý text

Literatura světová Novely Povídky
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Смерть Ивана Ильича (Směrť Ivana Iljiča) , 1886


více info...

Přidat komentář

Kabuky
14.04.2023 5 z 5

Zajímavá kniha.

Šárkaxx
03.10.2019

Souhlasím s Bórborkou, povídky nejsou ničím moc zajímavé. Smrt I.I. je jednoznačně nejlepší z nich. Taky se mi líbila poslední Po plese - zaujalo mě, co člověka všechno může ovlivnit při výběru partnera.


klara1550
15.08.2019 3 z 5

Přišlo mi zajímavé přečíst si od Tolstého něco kratšího, abych ho lépe poznala. Nejvíc mě zaujala poslední nejkratší povídka - "Myslíte si, že jsem to, co jsem viděl, považoval za něco špatného? Vůbec ne. Jestliže se to provádělo s takovou přesvědčivostí a všichni to pokládali za nezbytné, pravděpodobně věděli něco takového, co já sám nevěděl, přemýšlel jsem a pokoušel jsem se toho dopátrat. Ale ať jsem se snažil sebevíc, ani později jsem se ničeho nedopídil." Geniálně nadčasové pozorování.

Bórborka
20.04.2019 3 z 5

Nebudu lhát, na knihu jsem byla hodně zvědavá, ale jsem z ní taková na vážkách.
Knihu tvoří pět povídek. První dvě jsou úplně skvělé, ale ty další tři už mě tolik nenadchly.. Tu třetí jsem vůbec nepobrala a ty poslední dvě byly jen takové jednohubky, které jsem přečetla, usmála se a šla dál.