Smrt boha smrti

Smrt boha smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330317/bmid_smrt-boha-smrti-XnB-330317.jpg 4 47 10

Smrt boha smrti líčí události kolem atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha.

Přidat komentář

hnatlubo
08.12.2022 4 z 5

Rozhodně zajímavá knížka avšak v té spoustě jmen se čtenář lehce ztratí.

Knihomolka97
12.08.2022 5 z 5

O druhou světovou válku, zvláště o atentát na Heydricha a období heydrichiády se už pár let docela intenzivně zajímám. Knihu Smrt boha smrti jsem si nemohla nechat ujít.
Kniha je rozdělena na 4 části a je napsaná opravdu čtivě. Od začátku jsem vstřebávala veškeré informace. Četla jsem po kouskách, protože jich bylo opravdu moc, mnoho jmen, dat, názvů a hlava to už pak ani nebrala. Říkala jsem si, kolik toho už vím, ale dozvěděla jsem se toho tolik nového, že mám zas o čem přemýšlet. Vážně zajímavé a poučné čtení, až se člověku nechce věřit, že se něco takového stalo.. dělo...
Heydrich - kdo vlastně vůbec byl, z jaké pocházel rodiny, jak se stal, kým se stal, jeho "vláda" u nás, informace o parašutistech, o skupinách ANTHROPOID, SILVER A, OUT DISTANCE, ZINC, činnosti odboje, příprava atentátu, období po něm, Lidice, části o zrádci Čurdovi a mnoho, mnoho dalšího - o tom všem se dočteme v této knize. Nechybí také svědectví od různých lidí, třeba manželky Heydricha. A taky alespoň pár dobových fotografií, některé ovšem asi nejsou úplně pro slabší povahy..
4,5⭐/5⭐


jan.para
28.06.2022 5 z 5

Kniha popisuje operaci Anthropoid v širších souvislostech. Dozvíme se v ní mnoho informací o životě Reinharda Heydricha, nebo působení dalších výsadků v protektorátu během let 1941 až 1942. Na knize je poznat, že autor se nedostal k informacím, jaké mají dnešní badatelé, ale i tak knížku mohu jen doporučit.

Mojepočteníčko
23.06.2022 5 z 5

Nejsem a nikdy nebudu znalcem knih, které nám předkládají historická fakta. Válečnou tematiku vyhledávám především v souvislosti s romány, memoáry či deníky.
Za mě zpracováno čtivou a přístupnou formou. Doporučuji!

tittanie
10.06.2022 5 z 5

Letos jsem už četla Mama milovala Gabčíka a řekla jsem si, že musím vědět více, protože když se řekne parašutista, tak se všem vybaví jenom Jan Kubiš a Josef Gabčík. Tak jsem se naučila jména všech sedmi bojovníků.
Pak jsem pokračovala ke knize Češi se nevzdávají o Jaroslavovi Švarcovi, dokonce jsem letos navštívila kryptu kostela sv. Cyrila a Metoděje. Ze všeho jsem byla dojatá.
Mám z toho všeho takovou filozofickou náladu a říkám si, že je škoda, že náš národ přišel o takové lidí jako Švarc, Opálka, Petřek, Moravcovi nebo Zelenka-Hajský...., ale zase si říkám, že by se svobody nedožili, protože takoví lidi by bojovali i proti komunismu, takže by byli popraveni během komunistických procesů.
Jak jsem si všimla díky diskuzi níže, tak jsem se podívala na autora. A musím říct, že jsem překvapená, k jakému autorovi jsem se dostala.

MatejBregant
12.05.2022 5 z 5

Excelentní a komplexní pohled na hrdinství, zradu, trpělivost i štěstí.

Gracian1964
24.09.2018 5 z 5

Ďalšia kniha o atentáte a okolnostiach súvisiacich s ním, ktorá mi chýbala do zbierky. Dozvedel som sa opäť aj o niečom novom a zopakoval som si informácie, ktoré v mojej pamäti mierne vybledli.

Psaran
03.02.2017 5 z 5

Z mého pohledu nejlepší kniha o atentátu. Jaroslav Andrejs se osobně setkal hned po válce s mnoha lidmi, kteří měli s atentátem něco společného, proto má oproti jiným autorům mimořádnou výhodu (jestli si dobře vzpomínám, navštívil např. Gerika ve vězení před jeho popravou). Tato kniha vychází z jeho původní knihy Za Heydrichem stín, která vyšla hned po válce.

Pokud jde o otázku marzyzky, odpovídám jednoznačně - Ivanov čerpal od Andrejse, nikoliv naopak.

cycle-ball
02.06.2016 5 z 5

Andrejs byl vůbec první, který historii atentátu zpracoval. Učinil tak již v roce 1946.

maryzka
12.05.2012 2 z 5

je to pěkná kniha, ale u této knihy mám vždy jednu otázku: ,, Čerpal tento autor od Miroslava Ivanova nebo to bylo opačně?"