Smrt Artemia Cruze

Smrt Artemia Cruze https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76266/bmid_smrt-artemia-cruze-tbF-76266.jpg 4 18 2

Dosud nejlepší dílo mladého mexického spisovatele, jenž zaujímá významné místo v kulturním i politickém životě země. V románě, který vyšel v r. 1962 a vyvolal světový ohlas, vylíčil životní příběh Mexičana, jenž se dík svým osobním schopnostem i obratnému využívání situace, mj. i mexické sociální revoluce let 1910–1920, domohl obrovského bohatství a moci. Zároveň postihl i jednu z tváří mexické současnosti a společenské problematiky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La muerte de Artemio Cruz , 1962


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
18.10.2022 4 z 5

Artemio Cruz umírá a my sledujeme jeho život a smrt z různých časů i perspektiv. První, druhá a třetí osoba vyprávění se navíc v průběhu mění a některé kapitoly jsou navíc specifické třeba i přístupem k dialogům, kdy je to chvílemi celkem chaos. Smrt samotnou už předznamenává název díla, kdy je její motiv v díle celkem značný, ale ona cesta k ní je neméně důležitá. Prostředí divokého Mexika je navíc zajímavé a bezvýznamné plus dávám dílku za užití jména Atanasio (Athanasios/nesmrtelný), které mám ve značné oblibě.

Skip
01.08.2015 4 z 5

Kdo chce začít číst Carlose Fuentese, ať se připraví na to, že rozhodně nebude pasivním čtenářem, přijímajícím nějaké vyprávění příběhu. Stejně jako Vargas Llosa, i Fuentes chce čtenáře aktivního, pozorného. A tak tentokrát napsal příběh Artemia Cruze, který umírá a v různě časově rozházených retrospektivách je nám vyprávěn jeho život. Do toho se přimíchávají pocity umírajícího…no rozhodně to není nijak lehké čtivo, které se slupne jak malina. Mám za sebou několik Fuentesových knih a stejně mi to dalo zabrat. Ale už během čtení ve mně zavládla příjemná čtenářská spokojenost.