Smolná kniha

Smolná kniha https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14304/bmid_smolna-kniha-MuT-14304.jpg 4 52 8

Pokračování románu Oční kapky je působivým vyprávěním o krizi partnerského vztahu a životě disidentů.

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Eroika
více info...

Přidat komentář

ujira
08.03.2022 4 z 5

Vyzrálejší dílo, s prvky autobiografickými, zajímavá sonda ze života českého disentu.

los
21.05.2018 3 z 5

výborné zrcadlo Vaculíkova románu Jak se dělá chlapec


Jana283
08.09.2017 4 z 5

Svého času jsem to hltala, byla jsem na tom podobně, Fandila jsem Vaculíkovi. Škoda. Pak už mne ty knížk přestaly bavit.

lenulitah
29.03.2017 5 z 5

Skvělá kniha, nemohla jsem se odtrhnout. A je to lepší, když zná člověk souvislosti. Já předtím četla Český snář, díky tomu jsem byla docela v obraze.

Marčullkas
29.12.2014 5 z 5

Pro všechny, kdo rád čte poutavé knížky z prostředí disidentu. Lásku, zklamání, naději, pravdu, hořkost, podlost, zradu to všechno knížka obsahuje a postupně odhaluje. DOPORUČUJI

MagdaS
01.10.2014 3 z 5

Zajímavá kniha o "životě před revolucí". Pro mě dost depresivní, ale to byl nejspíš záměr.

janucha
27.08.2013

Jak jsem již někde napsala, mám ráda Lenku P. Tuto knihu lze samozřejmě číst i proto, že čtenáře zajímá , jak se dále vyvíjel osud Pavly, hrdinky Očních kapek. V této knize ´žije s disidentským spisovatelem a jak je jejím zvykem, vztahu se dost oddá, přestože ho naruší později svojí nevěrou. V druhém plánu čtenáře může bavit odhalování různých postav disentu. Mě kniha zaujala, je to sonda do života ženy, která žije s mužem, který nemůže být zcela její navíc myslí jinak. Je třeba mnohem víc tzv. samice - a nemyslím to pejorativně - zajímá je třeba scéna na večírku, kdy se s hrdinkou přijdou bavit fanoušci jejího díla a ona je odbyde s tím, že má rozděleného chlapa a nechce aby ji vychladl..... Přesto se člověk, dokáže do hrdinky vžít, kniha je psána tak, že vtáhne do děje. mě osobně kniha přivedla i k přečtení knihy L. Vaculíka Jak se dělá chlapec, která se vyjadřuje k témuž vztahu, kteří mezi sebou autoři měli a zobrazuje některé události, popsané ve Smolné knize, z pohledu chlapa. Mimochodem k vztahu obou autorů se vyjádřila literárně i manželka L. Vaculíka Madla, například v korespondenci s Kolářem. A protože jsem ženská, a zajímají mě drby a Jak se dělá chlapec končí sňatkem autorky, samozřejmě s jiným mužem než L.Vaculíkem, tak jsem se zajímala jak se pozdější život autorky vyvíjel.....rozvedla se, ale stále je to zajímavá žena s originálními názory a dobře píše.

Surikata
27.08.2011 5 z 5

Kniha z prostředí disentu a autobiografická kniha o životě autorky s taktéž spisovatelem, ženatým Ludvíkem Vaculíkem. Postavy se samozřejmě jmenují jinak, možná v knize poznáte i jiné známé protagonisty disentu...
Zajímavá sonda do prostředí disentu, ale hlavně o pocitech ženy, která miluje, ale ví, že její muž nikdy nebude její úplně.