Smlouvy, řeči a staročeské písně svatební pro družbu a svatebčany

Smlouvy, řeči a staročeské písně svatební pro družbu a svatebčany https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 5 1 1

Smlouvy a chvalitebné řeči svatební pro družbu a svatebčany, jakož i četná připíjení "o věnec" pannám a družičkám a jejich odpovědi mládencům, k čemuž jsou připojeny četné staročeské svatební písně. Složil v roce 1765 Jan František Vavák. Šestnácté opravené vydání.

Přidat komentář

HanKasp
11.09.2017 5 z 5

Velmi zajímavé čtení. Texty Jana Františka Vaváka vás provedou celým svatebním veselým. Na úvodních 14 stranách popisuje, proč se pustil do sepsání knihy a trochu historie a náboženského původu svatebního veselí. Dále je kniha rozdělena do částí: Přípravy k novomanželství (Řeči při svatebních smlouvách čili námluvách), Před svatbou (Zvaní na svatbu), V den svatby, Řeči svatební, Líbé řeči pro mládence, Desatero historických krasořečí, Desatero jiných kratších připíjení družičkám, Odpovědi družiček, Připíjení ženichovi a nevěstě, Dávání "na kolébku", Při "umývadle", Při vchodu do hostince, Druhý den po svatbě.

V podstatě se jedná o knihu plnou proslovů a dialogů v staročeském nářečí s náboženským podtextem. Knihu jsem si půjčila jako inspiraci na svatbu kamarádky a doporučuji ji přečíst od začátku ke konci (je malá a útlá). Je potřeba ji brát v dnešní době s rezervou, ale velmi jsem se u ní bavila a určitě bych po ní někdy ještě sáhla.

Kniha Smlouvy, řeči a staročeské písně svatební pro družbu a svatebčany je v

Přečtených1x