Smějící se slzy aneb soukromý život J. Wericha

Smějící se slzy aneb soukromý život J. Wericha https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160707/smejici-se-slzy-aneb-soukromy-zivot-j-wericha-160707.jpg 4 21 6

Už sám název druhého doplněného a přepracovaného vydání knihy, kterého se v letech 2004–2005 prodalo přes 25 000 výtisků, je dostatečně výmluvný. Za maskou velkého klauna, který rozdával moudrý humor plnými hrstmi, se skrýval zranitelný člověk, který musel v soukromém životě překonat mnoho vážných a bolestných překážek. Werich, Voskovec a Ježek jsou životním tématem známého publicisty a autora Františka Cingera. Devět let od prvního vydání této knihy mu umožnilo Werichovu biografii obohatit o mnoho nových a dosud nepublikovaných postřehů a souvislostí.... celý text

Přidat komentář

kamibe
08.03.2023 5 z 5

To se tedy sousedovi Karlovi opravdu povedlo! Daroval mi k Vánocům knížku, kterou jsem si skutečně užila. Sice se mi zpočátku docela obtížně vpravovalo do spisovatelova stylu, musela jsem být hodně pozorná a někdy raději dopředu lovit, koho řeč teď vlastně cituje, přesto jsem si kapitolu po kapitole všechny informace ráda četla, buď osvěžila nebo nově získala. A těch nových je tu opravdu dostatek. Bylo znát, že autor pátral v širokých kruzích, získal vyjádření, která jsem jinde nečetla. A hlavně mě ta kniha přiměla, abych se znovu podívala na některé filmy nebo přečetla další knížky. Celkově musím říci, že takto pojatý "životopis" mně milých lidí je mi velmi příjemný. Možná mě zláká i jiný titul z tohoto nakladatelství.

aktijnov
08.03.2021 4 z 5

Nejdřív jsem byla trochu na rozpacích, protože ze začátku autor jen opakoval příběhy, které jsem už znala z jiných knih. Pak ale přišly věci, které o V + W + J tak známé nebyly. Spousta zajímavostí.... Občas jsem se textem ale těžce prokousávala, věci byly psány těžkopádně. Člověk se musel i vracet. Hodně mě vadily chyby (dokonce i v "y" a "i"). Škoda, že kniha neprošla jazykovou korekturou....


1amu
30.05.2020 4 z 5

Domnívám se, že jsem o trojici V+W+J četl hodně knih, ale tato kniha mne mile překvapila. Ano je tam hodně všeobecně známého, ale též zmínky o událostech, příhodách a promluvách moudrých klaunů, které jsou v mém případě novinkami.
Je prokládána větami, které zde na DK řadíme k citátům.
"O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. "
Po přečtení jsem možná pochopil to, proč se Jiří Voskovec "Tam za velkou louží" svým způsobem zas tolik neprosadil, jako jeho životní partner.
Byl introvert, neměl štěstí ve výběru manželek, kdy ta poslední Chriss byla příčinou, proč dvě adoptované dcerky (za druhého manželství) byly svěřeny do péče jiných lidí. Postrádal ono pravé rodinné zázemí.
Z filmů natočených v USA, kde si ho pamatujeme ve výrazné roli lze jmenovat jediný - "Dvanáct rozhněvaných mužů."
Jan Werich říká jako mentor M.Horníčkovi:
"Nemám rád sprostá slova a sprosté anekdoty, ale tam, kde je nutno říci slovo hovno, tak se musí říci tak, jak bychom řekli třeba slovo růže, nebo koleno, ale jen to tam nedodávat jako špek."
Přestože Werichovi profesionální kariéra zajistila slušné příjmy, možný pobyt v exilu se mu mohl stát živořením. I to se nabízí vysvětlení, proč se rozhodl pro trvalý návrat do vlasti v roce 1945.
V knize je podán úplně jiný pohled na t.zv. "Antichartu." Přímý TV přenos z konce ledna r.1977 je pamětníkům dobře znám.
Je ironií rodiny Jana Wericha, že život jeho a dcery Jany skončil v nemocnici, která se objevila jako rozestavěná stavba, kde "zedničí" V+W ve filmu HEJ RUP .
Knihu hodnotím jako kvalitní a přínosnou. Je určena zejména okruhu zájemců o Osvobozené divadlo, o tvorbu "Tří strážníků" tedy Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha.
Příjemná zpráva: I když byla Werichova vnučka zvaná "Fanča" po úmrtí dědečka ihned pozvána do USA Voskovcem, nešlo to realizovat. (J.V. skonal o osm měsíců později po J.W.)
Fanča do Amerika přece jen odletěla na pozvání Miloše Formana.
Nyní žije poblíž Curychu a je šťastnou maminkou . Zdenička a Jan Werichovi pozorují s potěšením "z výšin" svou pravnučku Janičku.

PetiJelinkova
12.03.2019 3 z 5

Zajímavé čtení.

maid
29.04.2018 4 z 5

Pěkná rekapitulace ke svazkům Korespondence V + W.
Kniha sice nese v názvu pouze jméno Jana Wericha, nezapomíná ale ani na soukromé Werichových životních partnerů: především Voskovce, ale i Ježka nebo Horníčka.
Bylo zajímavé porovnávat názory, které vyplynuly z čistě osobní korespondence s názory jiných herců, příbuzných a známých, kteří Wericha obklopovali a které Cinger umístil do své biografie. Například z knihy vyplývá, že Voskovec s Horníčkem měli, v rámci možností, velmi vřelý vztah již od začátku, kdy Horníček stanul na prknech po boku Wericha. V korespondenci Voskovcovi řádky o Horníčkovi (už si nepamatuji, zda byly adresovány přímo Werichovi nebo někomu jinému) zněly nechvalně leckdy i žárlivě. Posléze na něj názor změnil, Voskovec ale sám napsal, že si nikdy kolem krku nepadali, jak by možná někteří očekávali.
Škoda jen těch gramatických i faktických chyb, které čtenář, který měl půjčenou knihu přede mnou opravil. :-)

Sharlay
14.06.2013 5 z 5

Éře Osvobozeného divadla se kniha příliš nevěnuje, zato období amerického exilu Werichova života je zde popsáno lépe, než v leckterých publikacích jiných.