Smečka

Smečka https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454072/bmid_smecka-VfX-454072.jpg 4 44 15

Na motivy českého celovečerního filmu Smečka z prostředí mládežnického hokeje. Šestnáctiletý hokejista David, kterému nedávno diagnostikovali cukrovku, právě přešel do nového hokejového týmu ve Zlíně. Pro Davida je sport vším a navzdory svému handicapu na sobě tvrdě dře. Jenže v hokejovém klubu Vlci jsou dospívající chlapci vychovávání podle zákona síly. Právo silnějšího dominuje v celém kolektivu a z Davida se velmi rychle stává outsider. Noví spoluhráči mu nehodlají dát nic zadarmo a zpočátku nevinné vtípky nabírají na síle a spouští lavinu šikany...... celý text

Přidat komentář

petra3242
24.11.2023 4 z 5

Jako milovnice hokeje jsem si nemohla nechat ujít ani film a později ani knihu. Příběh se čte dobře, sice je určený spíš pro mládež, ale mě to fakt bavilo. Zaslouženě 4 hvězdy, i když rozjezd byl trošku pomalejší.

Airelle
25.06.2023 4 z 5

Kniha o fungování hokejového týmu mládeže, kde není nouze o týmové popichování i šikanu. Šestnáctiletý David trpí cukrovkou, a i přesto si chce splnit svůj sen o hokejové kariéře brankáře. Jeho otec ho protlačí do nového týmu Vlků, kde ho nepřivítají zrovna s otevřenou náručí.

V týmu ho čeká nejen drsná parta spoluhráčů, ale i boj s vlastní nemocí, přesto to nevzdává i v nejtěžších momentech.

Kniha je na pár stránkách plná těžkých a zajímavých témat, jako je cukrovka, šikana, první lásky, peníze, které vládnou i sportu nebo třeba otců, kteří si reflektují své touhy skrze vlastní syny.


Dela90
30.03.2023 4 z 5

(SPOILER) David má 16 let a je hokejista. Navíc se nově potýká s cukrovkou.
Momentálně přešel do nového hokejového týmu ve Zlíně. David hokej miluje a je schopný pro něj udělat cokoliv. Jenže Vlci, jsou dospívající kluci, kteří hledí jen na sílu a na následky už ne. A A tak se stane, že Davida začnou šikanovat a lavina se teprve rozjíždí.

Když jsem brala knížku do rukou, netušila jsem, jak to bude super. Ačkoliv je to Young Adult, mně to vůbec nevadilo. Hlavní hrdinou je David, který má 16 let, je hokejista, trpí cukrovkou, kterou se snaží korigovat a ne vždy mu to úplně jde. Do toho je na scéně mladá láska.

Taková ta první klasická láska mladého kluka, kterého poblázní hezká holka, která v hlavě nic nemá. Hrozně moc jsem mu přála, aby na ni konečně zapomněl.

Celá knížka je o hokejovém týmu Vlci a takovým hlavním tématem je šikana mezi hráči. Někteří by zasloužili fakt dostat přes držku, aby se vzpamatovali.

Je fakt šílené, jak jsou děti (i v 16) zlé a jak nikomu nic nedají zadarmo. Přitom kolikrát je to naprostá kravina, která uvede věci do pohybu. Celou dobu jsem čekala, kdy se David začne bránit. Ono asi vzepřít se většině je vždy to nejhorší. A umět se postavit sám za sebe, to už chce sílu.

Davidův táta šel na naprosto všechno přes prachy, což se mi hrozně nelíbilo. Ale tak prachy vládnou světem, že.

Závěrečné kapitoly daly příběhu takový šmrnc a já jsem fakt ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo. Knížka byla skvělá, o to víc, když se odehrávala v místě kde to znám.

"Vlčí síla s náma je, vlčí síla vyhraje! Vlci jdou, vlci už tu jsou, vlci vyhrajou!

Zuzu2603
03.02.2023 5 z 5

Velmi čtivá a napínavá kniha. Taková jednohubka na jedno odpoledne či jeden večer ️
Knihu jsem si užila od začátku do konce. Nejsem sice fanoušek hokeje, ale ráda čtu příběhy se sporty a toto bylo něco pro mě. Hlavní postava David byl pro hokej tělem i duší a kvůli cukrovce ho musel na půl roku přestat hrát, pak zase začal. V novým týmu který mu to nedělá zrovna nejlehčí
Na to jak je knížka krátká tam je celkem hodně zvratů
No nejmíň oblíbená postava byla Karolína, ta co udělala...já být Davidem tak o takovou holku bych si neoprela ani kolo...

Každopádně, knížku doporučuji všem milovníkům hokeje (je ho tam opravdu hodně) nebo těm kdo chtějí začít číst knihy o sportech tak je to sázka na jistotu ️

Film jsem ještě neviděla, ale plánuji se na něj někdy mrknout ️

5/5

knihomolka27
14.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Šla jsem toho do risku a vybrala jsem si knížku, kterou bych si asi jinak úplně nepřečetla....a musím říct, že kniha Smečka je opravdu skvělá kniha. Nejen že se čte sama, ale především jde o její poselství. Do hlavního hrdiny se šlo velmi dobře vcítit, byl to kluk na správném místě a bylo mi opravdu moc líto čím vším si musel projít. Kniha jako taková není vzhledem k tématu příliš optimistická, celou dobu čtete o tom jak někdo někomu dělá ze života peklo, a hlavně úplně zbytečně a nespravedlivě...postupně to všechno graduje... a to tak, že už je to skoro až nepříjemné číst. Možná i proto mi ten konec přišel takový espěchaný a zvláštní, přeci jen celá kniha byla o tom jak je tým Vlků jen bandou nehorázných idiotů a na konci si najednou všichni podávají ruce a dělají, že je to všechno ok. Jako nevím jestli se člověk dokáže normálně bavit s lidmi, kteří k němu bez příčiny byli nehorázně zlí, nevím jestli bych to dokázala. Vždyt přece co to o těch lidech musí vypovídat, a to, že se s váma začnou bavit když začnete vyhrávat...jako úplně asi nemůžu podchytit to poselství u konce - něco jako: Budte loajální k těm co se k vám chovaj jako k hovnu na svý botě? Nebo když bude díky vám tým vyhrávat, tak budete vsuchu? Nebo, že stačí půjčovat peníze a bude to ok? Jako nevím, z toho konce mám ještě trochu zvláštní pocity..ale jinak mi přišla kniha opravdu dobrá. Líbilo se mi, jak v sobě dokázal David najít odvahu a sílu, a že ze sebe nic nedělal....kluci jako Zvíře, nebo i ten Pulec a zástupce trenéra byli taky moc fajn.

Pitbullka
09.04.2022 4 z 5

Od příběhu jsem moc nečekala, ale mile mě překvapil. Hokejové prostředí, šikana, obojí zpracování zajímavým způsobem a kniha byla přečtená opravdu za chviličku.

Karolin77
22.08.2021 5 z 5

Super kniha s dobře zpracovaným tématem šikany.
Hned na začátek musím říct,že kniha je napsaná podle filmu, a ne že je film natočený podle knihy.
Když to takhle budete brát užijete si čtení mnohem více. :)
Hlavního hrdinu jsem si oblíbila a sednul mi. Moc se mi líbilo, že díky němu jsme mohli lépe poznat cukrovku. Bylo skvělé pozorovat jak se svou nemocí vypořádává a jak bojuje. Byl to opravdu skvělý kluk. Přiznávám, že mi ho bylo často líto. Sama osobně jsem nekonfliktní člověk tudíž i když agresoři mají k šikaně své důvody, stejně je nechápu. Nedokážu si představit, že bych si na někom kdo za nic nemůže vyvíjela vztek....
Moje velice oblíbená vedlejší postava byl Zvěřina. Ten mi sednul na plné čáře a hned jsem si ho oblíbila. Měl charakter, skvělou povahu a byl spravedlivý.
Jako další vedlejší postava byla Karolína. U ní mě mrzelo, že jsem jí neviděla do hlavy, moc mě zajímalo co si myslí a o čem uvažuje. Ale nijak zvlášť jsem si jí nelíbila a moc jsem ji nemusela.
Michal, jeden z agresorů, byl v knize lépe popsaný a mohli jsme ho více poznat díky tomu, že měl vlastní kapitoly ze svého pohledu. Byla to zajímavá postava a já byla moc ráda, že jsme ho mohli lépe poznat. A abych byla upřímná čím více knížka ubíhala tím víc jsem mu rozuměla a oblíbila si ho.
Ostatní postavy neměli dostatek prostoru abych se k nim nějak více vyjadřovala. Nějaké byly skvělé jiné byly horší.
Když se od postav přesunu k příběhu tak musím říct, že tak čtivě napsanou knihu jsem snad ještě nečetla. Stránky mi mizely pod rukama rychlostí blesku a za den jsem měla knihu přečtenou. Opravdu jsem se o ní nemohla odtrhnout.
Děj mě moc bavil a skvěle utíkal.
Jediné co bych vytkla byl na mě moc rychlý konec, který by si zasloužil více rozvést.
Za mě můžu knížku s klidným srdcem doporučit. Je to skvělá odpočinková knížka s přidanou hodnotou nad kterou budete po dočtení přemýšlet.
Moc doporučuji běžte do ní.
Film jsem ještě neviděla, ale mám ho v plánu a moc se na něj těším. :)
4,9*/5*

Julia284
04.07.2021 5 z 5

Kniha mě zaujala především svým tématem (hokej a šikana). Příběh se četl velmi rychle a musím říct, že i přes závažnou tématiku jsem si čtení užila.

kalinkacz
07.03.2021 4 z 5

Ve většinu případů se snažím nejdříve číst knihu, poté zkouknout film... V tomto případě jsem to měla naopak, jelikož jsem se dostala na předpremiéru filmu... Na to, jaké filmy u nás v posledních letech vznikaly, a že to nebyla žádná sláva, mi tento počin přišel rozhodně nadprůměrný a pro mládež ideální... Bohužel po premiéře přišel druhý lockdown a film toho moc sklidit nestihl... Zbývala tedy kniha... Důležité je podotknout, že kniha byla psána dle scénáře a je proto krátká a rozhodně nemůže vyvolat stejné pocity, jako filmová verze... I přesto jsem si ale čtení užila a stojím si za tím, že pro mladé publikum rozhodně vhodná je...

Ocásek
07.01.2021 3 z 5

U Smečky mě nejprve zaujalo její filmové zpracování. Jenže kina se zavřela dřív, než jsem film stihla vidět. Pak jsem v soutěži vyhrála tuhle knížku a bylo rozhodnuto. Jinak bych se ke knížka popravdě ani nedostala.
V knížce se řeší zejména šikana ve sportu. Podle mě je velmi důležité, aby se o šikaně více mluvilo i psalo.
Mně se knížka poměrně líbila, ale je velká škoda, že není delší. Osobně bych potřebovala dvakrát tolik stránek, abych se dokázala do postav pořádně vžít. Plusem je, že knížku budete mít hodně rychle přečtenou.
Doporučila bych ji těm, co mají rádi sport v knížkách a myslím si, že by se mohla líbit i nečtenářům.

3,5/5⭐️

Damonka12
03.01.2021 3 z 5

3,5 velmi zajímavý příběh, ovšem pro nějaké větší vcítění moc krátký.

HockeyGirl
01.01.2021 5 z 5

Knížku Smečka jsem četla až po filmu, ale i tak jsem byla ráda, že jsem ji dostala jako dárek. Knížka je slabá a čte se moc moc dobře. Rozhodně doporučuji pro všechny, kteří mají rádi hokej anebo viděli film. Knížka je naprosto stejná, není tam nic změněného nebo nenapsaného, knížka je naprosto totožná s filmem. Dávám 5*, protože se mi knížka četla skvěle a není nic, co bych vytkla. :)

martinakraus
25.12.2020 1 z 5

Nevím, jak je na tom film, neviděla jsem ho, ale knížka mi nesedla. Charaktery postav mi přijdou napsaný stylem "hello fellow kids" - dospělí autoři píšou jak se mají chovat a vyjadřovat puberťáci, ačkoliv mi to vůbec nekorespondovalo s tím, jak se ve skutečnosti baví. Téma a námět zajímavý, ale provedení mi tak dobrý nepřijde a osobně nedokážu říct, že bych knížku mohla doporučit, bohužel.

anet.myblog
16.11.2020 4 z 5

U tohohle příběhu mě jako první zaujal film. Jenže kina se zavřela hned po pár dnech, kdy byl film nově venku, a tak ho stihlo vidět jen minimum lidí. Takže jsem si rozhodla přečíst knížku a na film se třeba někdy ještě dostane. Knížka je přepsaný scénář k filmu, což je ze stylu psaní trochu poznat, ale nijak mi to nevadilo. V příběhu se seznamujeme s hokejistou Davidem, který přestupuje do nového hokejového klubu ve Zlíně. Zde si ale prochází šikanou od spoluhráčů, kteří se mu posmívají třeba kvůli tomu, že David má cukrovku. Řeší se zde tak dost důležité téma šikany, o kterém by se mělo více mluvit a nezanedbávat ho. Knížka má krátké kapitoly a necelých 200 stránek, takže ji máte rychle přečtenou. Tuhle knihu bych doporučila klidně i těm, kteří zrovna moc nečtou, jelikož se to čte rychle a svým příběhem vás bude bavit.

ElikaBendova
09.10.2020 4 z 5

i když je to předloha na film a je tak smutně krátká, přesto si mě získala. charaktery postav jsou tak skvěle popsaný. vykreslit to lépe už nemohli. David bojující s cukrovou terčem šikany, který miluje hokej celým srdcem. Ještě jsem českého nic takového nečetla takže se mi to líbí. Překvapila mě Karol tím co udělala a jak se úplně změnila. Bohužel je to smutná realita dnešní mládeže.

Štítky knihy

sport dospívání šikana lední hokej hokejisté

Autorovy knížky

Tomáš Polenský
česká, 1987
2020  78%Smečka

Kniha Smečka je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce17x
Chystám se číst18x
Chci si koupit13x