Slzy v temnotě

Slzy v temnotě https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32965/slzy-v-temnote-32965.jpg 5 9 4

Podtitul: Bataanský pochod smrti Na počátku roku 1942 bojovali Američané s Filipínci proti Japoncům o maličký filipínský poloostrov Bataan. Nelítostné boje, v podstatě první velká pozemní bitva USA ve druhé světové válce, skončily šokující kapitulací. Padlo 76 000 filipínských a amerických mužů! Od dubna 1942 až do konce války tak museli zajatí vojáci podstoupit tři a půl roku trvající peklo v podobě nicotných přídělů potravin, dehydratace, tvrdé práce, smrtelných chorob, mučení, vraždění a transportů do země nepřítele. Michael a Elizabeth Normanovi předkládají drsnou románovou reportáž o tomto nelidském pochodu smrti prostřednictvím osudu hlavního hrdiny Bena Steela, postavy jako vystřižené z Hemingwayových románů. Tento farmář a nadaný výtvarník, který vstoupil do armády, aby zažil dobrodružství, zdaleka nemohl tušit, jaké hrůzy jej na Dálném východě čekají. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Jota
Originální název:

Tears in the Darkness


více info...

Přidat komentář

Jája92
09.11.2023 5 z 5

Vůbec jsem nečekala, že mě kniha tak vtáhne do děje, obzvlášť díky její tloušťce. Četla jsem ji s mrazením v zádech a seznamovala jsem se s dávnou za to ale nesmírně krutou historií.
Hl. postava Ben Steele popisuje útrapy, kterému se mu dostalo za 2.sv.války daleko od domova, kdy svá mladá léta strávil jako válečný zajatec Japonců..
Nečekala jsem, že se dočtu hrůzné detaily o krutosti Japonců.
Nikdy ani za tisíc let nebudu schopna pochopit jakých krutostí je schopen vykonat člověk na člověku. A je naprosto jedno, kdo stojí na "vítězné" nebo "poražené" straně.
Kniha mě zasáhla a znovu mě usvědčila, že by jsme se měli poučit z historie a rozhodně ji neopakovat.

Sarriii
10.04.2019 5 z 5

Kniha byla velmi čtivá, poutavě napsaná. Co se týká příběhu, tak je opravdu neuvěřitelné, že se tohle dělo a že to ti vojáci a zajatci museli zažívat. Ano, byla válka a Američani ji nakonec vyhráli,ale ty oběti. Tolik obětí :( Taková nenávist, že to ostatní donutí dělat z lidí otroky, o ekonomické stránce nemluvím. To je jasný, že se to hodilo. Ale o chování k zajatým lidem. Američani se pomstili ne moc lidským způsobem, ale není se čemu divit. Touha po pomstě je mocná. A když se kácí les, lítají třísky


bogi
20.09.2013 4 z 5

Toto je má první kniha, která se týká válečné tématiky. Rozhodně nelituji, že jsem se do ní pustil. Kniha vám předkládá jednu šokující událost za druhou, že po čase ani nevěříte, že může to může být ještě horší a horší. Při popisování pochodu smrti jsem si vzpomněl na Kingovu knížku Dlouhý pochod, avšak krutosti v této knize se s Dlouhých pochodem těžko dají srovnávat. To hlavní je, že vše je odvyprávěné od lidí, kteří tyto strasti zažili na vlastní kůži a tím dostáváme jiný úhel pohledu než při sledování válečných dokumentů v televizi, kde se vše počítá na tisíce a nevěnuje se jednotlivcům, zejména jejich pocitům a smýšlení. Celkově na mne kniha hluboce zapůsobila a utvrdila mne v tom, jak silný je lidský duch.

pasuba
01.02.2013 5 z 5

Kniha, do které se mi původně moc nechtělo, ale po pár stránkách jsem to odnesl několikanoční závislostí. Silný a perfektně odvyprávěný příběh "jiné" druhé světové války, než jaká se"na první" vybaví nám Evropanům. Nebudou vás ze čtení bolet oči, ale celé tělo, uvidíte všechny (temné) barvy, pachy a budete mít hlad. Skvělé, doporučuji!!!