Slzy muže

Slzy muže https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380621/mid_slzy-muze-Nsg-380621.jpg 4 37 16

Nezávislý novinář dostane od své tajné lásky, šéfredaktorky Jany, úlohu, která je pro něj velkou profesionální výzvou. Věnuje se dvacet let starému případu, kdy byl jeden z prominentních boháčů odsouzen za znásilnění a vraždu své mladé přítelkyně. Odsouzený muž je k novináři zprvu nedůvěřivý, chce však, aby byla odhalena pravda, a tak otevře novináři dveře nejen do svého domu, ale i do vlastního nitra. Fakta, která novinář odhalí, jsou pro něj doslova šokující. Může být láska zločin? A existuje absolutní spravedlnost?... celý text

Přidat komentář

konicekbily
21.11.2023 3 z 5

Pokus o skloubení krimi se společenským románem hodnotím jako průměrný.

miska98
01.01.2023 2 z 5

(SPOILER) Celkově poměrně čtivá kniha, což je nepochybně dáno i tím, že není zrovna dlouhá. Problémů v ní však vidím celou řadu.

Co do formy:

Na můj vkus z každé kapitoly této knihy příliš svítilo, že autorkou je žena pokoušející se napsat příběh z pohledu může - ženské uvažování mi k postavě novináře absolutně nesedělo - rozpitvávání vztahů, pitomoučké rozhovory, co by spolu heterosexuální muži /muž s kamarádkou/ ve středním věku nikdy nevedli, atd. Principiálně by mi to nevadilo, kdyby to dávalo v kontextu smysl, takhle to akorát rušilo.

Dále celková koncepce, kdy k hlavnímu (tj. Michalovu) příběhu se dostáváme až v polovině knihy, přičemž tento příběh je i dále silně ředěn vztahovými problémy (v širokém smyslu) hlavního hrdiny. Jako by se autorka nemohla rozhodnout, co má být tím, o čem chce psát. Dozvěděla jsem se tak spoustu informací o novinářově minulém i současném životě včetně jeho studentských let, nepoměrně méně ale pak o Michalovi, o kterém to celé mělo asi primárně být. Což by nevadilo, kdyby novinářův background měl jakýkoliv vliv na zápletku s Michalem - což neměl. Celkově tak bylo cca 75% knihy o vztazích Gia, a jenom 25% o "lásce a zločinu a absolutní spravedlnosti".

Co do obsahu:

Když už jsem u zločinu a absolutní spravedlnosti - tohle je další velký problém knihy. Nějak jsem nepochopila, v čem má být ta kontroverze - jak jako absolutní spravedlnost?Vlastně, obecně jsem nepochopila, co se kniha snažila sdělit. Že Michal seděl za něco, co nespáchal, ale přesto si to vlastně trochu zasloužil? Celé to moc nedává smysl: chlap se chce rozvést se svojí ženou a vzít si milenku (tj. veřejně se přiznat k poměru), na druhou stranu odmítá komukoliv cokoliv říct v momentě, kdy je jeho milenka mrtvá - proč? Protože cítí vinu za to, že ji vysadil nejde u cesty? Vinu za vysazení u cesty TAK VELIKOU, že nechal jejího skutečného vraha uniknout bez potrestání a nechat si napařit 25 let, ale ZÁROVEŇ NE TAK VELIKOU, aby si nechal dát doživotí? Nebo si jenom nechce zničit manželství, když už není proč ho ničit? Jasně, čtvrtstoletí by přece počkala každá. Navíc to jako ta myšlenka ohledně nechání skutečného vraha bez potrestání nikoho (možná včetně autorky) nenapadla? Divné. Celé.

A poslední poznámka k tomu, co mě celou dobu zaráželo, a to jsou reálie. Velká část postav má buď neutrální (tj. ne typicky slovenská) nebo vyloženě cizí jména - Giu svojí pitomou výslovností praští do očí nejvíc. Přesto se francouzskému nabíječi Jany říká Kuba - proč? Nechápu. Jako by se autorka nemohla rozhodnout, jestli chce psát pro slovenské čtenáře nebo si chce nechat otevřená vrátka pro snadný překlad. Totéž s místními názvy, resp. jejich absencí - hlavní město? Krajské město? Proč to není Bratislava nebo Košice? Kvůli překladu a čitelnosti pro zahraniční publikum? Oki, ale proč tam pak rozebírá, že je hlavní postava skoro napůl Maďar? To se vám běžně nestává, pokud zrovna nejste Slovák, takže ta snaha o internacionalizaci vyznívá tak nějak hloupě... Každému dojde, že jde o Slovensko a ježdění do "krajského města" tak akorát ruší plynulost textu.

K právním reáliím se radši vyjadřovat nebudu, pro sebe jsem si to vysvětlila tak, že Slovensko je tak trochu haluz. ‍️

Suma sumárum - přes všechny moje výhrady musím říct, že se to nečetlo úplně špatně. Na další díl ani další knihu této autorky to ale určitě nevidím.


Robiii.k
27.01.2022 4 z 5

Taková dobře čtivá oddechovka na cestu z Prahy do Ostravy. Těším se na další díl.. Snad tam bude více z Jany..

Hakl54
24.08.2021 5 z 5

Až do konce napínavé, čtivé a smutné.

Jurajovamaka
28.02.2021 3 z 5

Úžasná kniha, od prvého okamihu, od prvého písmenka zaujme a drží čitateľa až do konca. Prečítala som už druhú knihu od Dariny Hamarovej a obe ma silno zaujali a vtrhli do deja príbehu.
Vrelo odporúčam. ❤

Johanka1956
07.01.2021 5 z 5

Zprvu jsem se domnívala, že jde o příběhy přátel - novináře, právníka a šéfredaktorky. Vztahy, úspěchy, láska...ale od chvíle kdy se objevil příběh Michala jsem se nemohla od knihy odpoutat. Jediné co bych vytkla byl místy krkolomný překlad, pravopisné chyby a překlepy. Ale už se těším na Slzy anděla..

myšpa
27.11.2019 4 z 5

Kniha se dobře četla.

perpe2a
16.10.2019 3 z 5

Bylo to takové milé, oddechové. Zajímavě napsané z pohledu muže. Docela se mi líbila.

rodak
12.08.2019 4 z 5

Jo bylo to vcelku zajímavé a čtivé.Zkusím rád i další knihu

MartinaF
13.03.2019 4 z 5

Moc zajímavý příběh o hledání pravdy. I když se kniha vcelku dobře četla, kupodivu mi hlavní hrdina nebyl až tak sympatický, jak by asi měl být. A na vcelku malém prostoru jsem našla hodně chyb. Taky byl zvláštní překlad, který mi moc nesedl.

ivca6341
09.02.2019 5 z 5

Velmi pěkná kniha.

zdehan
08.02.2019 5 z 5

Moc pěkná kniha místama dost smutná ale mužu doporučit.

evasamankova
22.12.2018 4 z 5

Velmi čtivě namíchaná směs společenského románu a detektivky, v níž se prolíná napětí i smutek, a přece z toho dýchá skrze autorčin tón laskavost.
Jako prvotina velmi dobré.
Kdo si ovšem zaslouží ostrou kritiku, je ten, kdo dělal korekturu českého překladu. Jestli tedy někdo takový vůbec byl... Tolik překlepů, tolik krkolomně "poskládaných" vět. Takhle lajdácky odfláknutý text poslat do tisku??!!

SilviaKovacikov
21.05.2017 5 z 5

Knihu som prečítala za 3 dni, veľmi ma zaujala a bola som zvedavá ako skončí. Je to presne ten tip knihy, kde chcete aby skončila ale zároveň chcete, aby ešte neskončila. Nie je nič lepšie na knihe, ako keď vás dostane záver. Žiadna nuda, žiadne nezmysly, nič, čo by bolo v knihe navyše.
Odporúčam a zaradzujem medzi svoje najobľúbenejšie.

dencuska
09.07.2016 5 z 5

Knižka sa mi veľmi páčila, dlho po prečítaní som jej príbeh mala ešte v hlave a myšlienkach. Bola tak krásne smutmá a zároveň tajomná, nakoľko kriminálna zápletka tomu dávala aj istú dávku napätia. Páčilo sa mi prelínanie dvoch dejových línií - na jednej strane rozprávanie o živote Giua a na strane druhej spomienky Michala. Chválim, výborne napísaná knižka, určite odporúčam :)

Liana
26.01.2015 5 z 5

Kniha sa mi veľmi páčila. Je písaná sviežim, pútavým štýlom, nie je zbytočne rozvlečená na x stranách, stručná, ale pohodová a zanechala vo mne silný dojem. Nedá mi ju neporovnať s knihou, ktorú som čítala nie tak dávno od Formánka "Mluviti pravdu", aj keď sa jedná o iný príbeh, ale obe knihy sú písané podobným štýlom (rozhovor novinára s mužom, ktorý nám vyrozpráva smutný príbeh, pričom sa v druhej línii odvíja aj osobný život samotného novinára). Každopádne tá predošlá kniha ma vôbec neoslovila, kdežto túto knihu som doslova zhltla ako malinu. Veľmi sa mi páči autorkin štýl, vie to podať tak, aby to nenudilo, miestami okorení a dochutí, no proste bolo to presne podľa môjho gusta. Vzhľadom na to, že je to autorkina prvotina, tak klobúk dole a teším sa na jej ďalšie knihy.

Štítky knihy

novináři osudy lidí

Autorovy další knížky

Darina Hamarová
slovenská, 1967
2019  69%Slzy anděla
2016  86%Životem nekráčím sama
2018  74%Slzy muže
2018  75%Posledná kniha
2015  84%Ruleta života

Kniha Slzy muže je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce67x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x