Slunce mrtvých

Slunce mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345709/bmid_slunce-mrtvych-7Aa-345709.jpg 4 18 4

V roce 1920 probíhala za občanské války v Rusku všeobecná evakuace bílého Krymu. Šmeljov se k ní však nepřipojil a zažil krvavou hrůzovládu maďarského bolševika Bély Kuna, který stál na Krymu v čele regionálního revolučního výboru a ze své pozice přikázal zabít tisíce příslušníků etnických menšin a deset tisíc zajatých bělogvardějců. Během těchto masakrů byl zastřelen i jediný Šmeljovův syn Sergej, pětadvacetiletý důstojník protibolševické Dobrovolnické armády. Zlomený a vyčerpaný Šmeljov roku 1922 opustil Rusko a odjel do Paříže, kde vzniklo jeho nejlepší dílo, autobiografická novela Slunce mrtvých. Próza Slunce mrtvých je nářkem nad zánikem Ruska, Šmeljov v ní vypráví o zpustošeném Krymu, o mašinerii zabíjení za občanské války, o každodenním nerovném boji s hladem těch, kteří přežili řádění bolševiků, o postupném umírání přátel. Slunce mrtvých je rovněž nelítostnou obžalobou viníků této katastrofy. Viníci však nejsou jen krutí bolševici, zobrazovaní jako prostí lidé, kteří mají hlavy popletené několika bolševickými frázemi. Viníkem je ve Šmeljovových očích i Evropa, která to celé dopustila, vydala Rusko napospas zkáze a sama si dál žije svým poklidným životem v blahobytu, zatímco mrtvé slunce spaluje poslední zbytky života a starého Ruska v kdysi rozjásané krymské krajině. Slunce mrtvých záhy po svém vydání v roce 1923 vzbudilo velký ohlas a bylo přeloženo do osmi jazyků; česky vyšlo v roce 1926. V edici Pozdní sběr nyní vychází v novém českém překladu Jakuba Šedivého.... celý text

Přidat komentář

Penicuik333
28.01.2020 3 z 5

Silna, hutna a dulezita kniha. Necetla se mi vubec snadno a trvalo mi to, ale rozhodne ji mohu doporucit.

sika444
07.06.2019 5 z 5

Senzitivní, tichá, pomalá nedějová kniha, plná smutku a bolesti. Autor prožíval smrt své země, když před tím musel přijmout zbytečné zabití svého syna. Vše se rozpadlo, zůstala jen zloba a zabíjení. A hlad.


MichelleS
10.05.2019 4 z 5

Fascinující kontrast lyrických popisů přírody a temného svědectví o umírání lidí i zvířat.

Palivo
01.07.2017 3 z 5

To jsem se zase nechal napálit anotací.

Před sto lety přišel na Krym maďarský čistič Béla Kun a vzhledem k tomu, že Lenin se na skypu přemáčkl a místo zapíjet napsal zabíjet, Béla to vzal od podlahy a poslal několik desítek tisíc rusáků na dovolenou do záhrobí. Podle všeho to navíc v té době na Krymu vypadalo ještě o dost hůř než v Ostravě, takže na solidní knížku bylo dost zaděláno.

Bohužel, Šmejlov se místo o tankách a bouchačkách rozhodl psát o dědkovi, co sedí na pastvině a hlídá pět slepic a krávu, přičemž za ním přichází různé postavičky z okolí a pořád blekotají něco o tom, jak mají hlad a jak někoho zase zastřelili, přičemž zmíní asi dvacet jmen, který vám z hlavy udělají časovanou svíčkovou s pěti. To by ještě nebyla taková hrůza, kdyby to Šmejlov neobalil lyrickým porodem, který knihu učinil takřka nečitelnou. Já nemám nic proti jitru, chlebu, kravám a přírodě, ale rozhodně si s nima nepovídám. Od toho mám kámoše a děvky.

Některý mikropovídky přísedících magorů mě potěšily, ale velká škoda, že ty náznaky naturalismu přebila taková hromada lyriky. Tentokrát mi to přišlo na škodu octavii.

Autorovy další knížky

Ivan Sergejevič Šmeljov
ruská, 1873 - 1950
2017  78%Slunce mrtvých
1977  73%Sklepník
2023  100%Tak se to stalo
1924  0%Trojice povídek
1913  0%Proti odvěké křivdě

Kniha Slunce mrtvých je v

Právě čtených1x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce47x
Chystám se číst33x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x