Slovník českých synonym

Slovník českých synonym https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95046/bmid_slovnik-ceskych-synonym-MGH-95046.jpg 5 13 7

Praktická jazyková pomůcka určená všem aktivním uživatelům češtiny v běžné denní praxi. Obsahuje více než 20 000 hesel, přes 40 000 synonym.

Přidat komentář

Snoopi
18.12.2023 5 z 5

Miluji slovníky všech druhů... Sbírám ty, které se týkají oborů, které mě zajímají, nejvíce jazykovědné a literárněvědné. Pokud je nemám doma či je z různých důvodů nemohu vlastnit, ráda se po nich poohlédnu na regálech knihoven: s chutí pak jimi listuji, nadšeně hladím jejich stránky a mazlím se s nimi s trochou lítosti, že jim "nemohu nabídnout trvalý domov". Přitahují mne přímo magicky: ráda vstupuji do nabízeného kouzelného světa slov, nechám se jím unášet, zkoumám jejich uspořádání, baví mě hledat poučení i zajímavá hesla a nepřestává mne udivovat mravenčí práce, která stála za vznikem každé takové publikace. Věřím, že s rozvojem "e-kultury" působivost jejich stránek fyzicky nezanikne, i když uznávám, že mnohé z nich jsou skutečně "cihly" a nemanipuluje se s nimi zrovna lehce :-)
Tento slovník je naopak lehký, praktický... a nesmírně užitečný. Ve své knihovně by jej měl mít každý uživatel češtiny: hodí se všem, kteří sepisují jakoukoli písemnost, záleží jim na kvalitě daného textu a chtějí se vyhnout častým klišé či nadužívání nějakého slova.
Patří mezi synonymické slovníky, bez nichž se neobejdou učitelé, studenti, novináři, redaktoři, překladatelé, ba ani spisovatelé a básníci. Obsahuje více než 22 000 hesel a asi 40 000 synonym: ke každému heslu jsou přiřazeny jeho synonymní výrazy, tedy slova, která mají stejný význam a která lze v příslušném kontextu vzájemně nahradit. U víceznačných hesel nabízí i synonyma ve významových řadách a u frekventovaných a důležitých výrazů i jejich antonyma.
Mám k dispozici vydání z roku 2001, které je druhou, aktualizovanou verzí slovníku z roku 1994, a jsem s ním velmi spokojena. A to i přesto, že se v době svého vzniku ještě neopírá o korpusová data. Když něco hledám, stačí jen zalistovat... a nikdy nezklame :-) Zaujme už svou obálkou: líbí se mi ten typ moderních "abstraktních oblečků", do nichž své skvělé jazykové publikace odělo Nakladatelství Lidové noviny po roce 2000.

JiříŠkorpík
06.11.2020 5 z 5

Stal se pro mě nepostradatelným pomocníkem.


los
26.01.2020 5 z 5

výborný pomocník, když vám během psaní diplomky dojdou na desáté stránce vhodná slovesa...

nefernefer
14.11.2018 5 z 5

Vedle „Poradny šílených korektorů“ je tohle moje druhá „bible“. :o) Naprosto skvělý slovník, který mě ještě nezklamal. Kam se hrabou všichni jeho internetoví bratříčci. Tady najdete opravdu téměř všechno. Nedám na něj dopustit.

Vidlička
21.03.2018 4 z 5

Nedostižný pomocník pro toho, kdo něco smolí a nechce mít furt zapnutý počítač. A navíc, já taky ráda listuju ve slovnících a podobných soupisech :-).

Chesterton
06.01.2018 5 z 5

Oblíbená pomůcka, když synové psali nějaké slohy nebo vysokoškolské práce:))
A stejně jako Radůza - ráda si čtu ve slovnících.

Slooki
04.12.2016 5 z 5

Když něco nevím, tak se zeptám. V tomto případě, nalistuji patřičnou stránku,.

Štítky knihy

synonyma

Autoři knihy

Karel Pala
česká, 1939 - 2023

Kniha Slovník českých synonym je v

Přečtených11x
Doporučených3x
Knihotéce29x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x