Suši v duši

Suši v duši https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129440/bmid_susi-v-dusi-XTA-129440.jpg 4 407 126

Denisa přijala pracovní nabídku v Japonsku, které si záhy oblíbila, Naučila se japonsky a nakonec se seznámila s Japoncem, do kterého se zamilovala. A protože city byly vzájemné, po nějaké době se vzali. Denisa toužila stát se „opravdovou“ Japonkou a ve všem se přizpůsobit zemi, kde se rozhodla žít. Ukázalo se však, že to vůbec nebude jednoduché.... celý text

Přidat komentář

hanak.olga
20.01.2024 5 z 5

Denisa je velmi odvážná žena a přitom úplně "stejná" jako každá jiná. Jako každá jiná chce muže, kterého může milovat a být milována. Klobou dolů, co všechno zvládla a že dokázala odejít a čelit budoucnosti se synem míšencem na Slovensku.
Dobrá sonda do života japonců a zjištění, že všude je to, více méně, "stejné".

Aroucaria
21.06.2023 2 z 5

Taková dvouhubka na dovolené, kdy je vedro, že se dá být jen v bazénu nebo si číst a nechat mozek odpočívat.


pige
30.05.2023 5 z 5

Čtenářsky mi vadila neucelenost vyprávění, časté odbočky a přeskakování v časové linii.
Nicméně o tom to je. Životní příběh, který se opravdu stal. Nelze jej naplánovat předem.

Krásný a dojemný příběh.
Pořád jsem hlavní hrdince přála, aby se jí stalo něco dobrého. Komu jinému, když ne jí...

RanMori
18.03.2023 4 z 5

Psáno deníkovou formou, což mně osobně bylo příjemné. Sice je pravda, že autorka tak vyzradila hned na začátku, jak to celé skončí, ale vzhledem k tomu, že pro mě byl její příběh spíše podružný a šla jsem si hlavně pro info o Japonsku, tak mi to nikterak nevadilo :). Nicméně, když jsem si na konci vyhledala onen 11. březen, mělo to mnohem silnější emoční dopad.

Mindy
11.09.2022 4 z 5

Autorka popisuje život v Japonsku - zvyky, výchovu dětí, vaření jídla, chování lidí k sobě navzájem v rodině, manželství i zaměstnání. Na jednu stranu obdivuji tu jejich úctu, pokoru, disciplínu, ovládání a obětování se, na druhou stranu si nedovedu představit život bez takových projevů, jako je objetí nebo pohlazení. Manželství lidí z tak rozdílných kultur bohužel asi nemá moc šancí vydržet, a to se Denisa opravdu snažila. No holt jiný kraj - jiný mrav.

happy-smile
11.09.2022 4 z 5

Příběhy paní Denisy, která to neměla v životě lehké. Však se to také někdy lehce nečte, když člověk ví, že jde o skutečný příběh. Na druhou stranu se člověk dozví hodně o japonské kultuře, která je pro nás prostě jako z jiné planety. Paní Denise přeji, aby se jí v životě dařilo.

Amalberga
24.08.2022 3 z 5

Knihu jsem četla ještě kdysi na základce a přišla mi velmi objevná. Zpětně v ní vidím spíše velmi povrchní pojetí nám cizí a vzdálené kultury, která je v knize pojatá hlavně jako divná a úchylná "hentai". Je úsměvné, že je kniha tady na databázi zařazená v žánru naučné literatury.

IvetaTerezieM
26.06.2021 5 z 5

Velmi dobře se mi četla a dozvěděla se více o Japonsku. O jejich zvycích, tradicích, kultuře a také kuchyni. Mnohé recenze píši o naivitě hlavní hrdinky Denisy, já to tak nevidím. Ale každý jsme jiný a situace řešíme po svém. Doporučuji

_Michelle_
07.02.2021 3 z 5

Silný a zajímavý životní příběh, který stál za přečtení, ale zasloužil by si lepší literární zpracování. Časově neuspořádaný děj knize výrazně neprospěl.

neli
23.01.2021 3 z 5

Musím se přiznat že zpočátku mi Denisa rozčilovala tím jak byla naivní...skoro jsem knihu chtěla odložit, ale na druhou stranu zvědavost poznat jinou kulturu mi nedala... Docela rychle jsem ji přečetla, přesto celkový dojem nebyl takový jak jsem čekala...

regulax
25.10.2020 5 z 5

Perfektní čtení. Mám ráda suši a získala jsem nový pohled na Japonsko. A taky nový pohled na věc jako na kostku!

Petrasuvicka
03.10.2020 4 z 5

Denisa naivní byla, o tom není pochyb. Ale dá se to pochopit. Stejně jako se dá pochopit hledání ideálu a snaha lepit neslepitelné. Ovšem když je někdo nebetyčný č.... tak s tím nikdo nic neudělá.

zoew
30.09.2020 4 z 5

Kniha se čte moc dobře, dozvěděla jsem se mnoho zajímavého o Japonsku a Japoncích. Naivita Denisy mě dost často vytáčela.

Sůvička4
30.07.2020 2 z 5

Na knihu jsem se těšila - zajímaly mě jejich zvyky a tradice. Určitě jsem se dozvěděla mnohé zajímavé a z tohoto hlediska mě kniha zaujala. Ale celkově se mi nečetla moc dobře. Zdálo se mi, že se hrdinka stále kvůli něčemu lituje a i když to neměla jednoduché, tak toho litování na mě bylo moc. Vadilo mi i zvláštní přeskakování děje do budoucna a zase zpátky...

Alzbetta
23.07.2020 5 z 5

Moc pěkný příběh. Pěkně napsany a poučný.

Calinda
23.07.2020 5 z 5

Výborná knížka, která se čte skoro sama, autorka píše velmi čtivě. Japonsko mě velmi zajímá, již hodně toho o této zemi vím, a tak mě informace v knize ani nijak zvlášť nepřekvapily, ale i tak se mi to velmi líbilo.

twigxi
28.04.2020 4 z 5

POZOR, SPOILERY!!!
Velice poutava a ctiva kniha, kde jsem se dozvedela spoustu zajimaveho o teto vzdalene zemi a jeji kulture. A casto jsem nestacila zirat!

Konec byl pro me prekvapenim. Vim, ze my zeny proste mame tendence udrzet vztah, rodinu (zvlast s ditetem) za kazdou cenu. Ale cekala jsem, ze Denisa po tom vsem co o svem dnes uz snad byvalem manzelovi napsala, konecne sebere odvahu a posle ho do patricnych mist. Ale ona i po tom, co ji rekl, ze ji nemiluje, po vsech tech milenkach, problemech a dlouholetem odcizeni, po tom, co ji doslova odkopne - ona presto porad skemra, aby zustali spolu.

Snad ma ted muze svych snu, ktereho si zaslouzi a celou dobu jsem ji ho prala a preju.

Souhlasim s komentarem DK197. Lepe bych to nenapsala.

A jeste bych chtela dodat. At uz je toho na pribehu pravdiveho vice nebo mene - je jednoduche nam cizi narod odsoudit. Ale je potreba si uvedomit, ze pro ostatni zase muzou nase zvyky a tradice pripadat divne a odsouzeni hodne. Je treba se na na to opravdu divat s nadhledem a ponechat si to sve, ale zaroven mit otevrenou mysl a nechat osatatni, aby zili podle sveho. Na Japonsko rozhodne nezanevru.

Marek.Sc
20.04.2020 4 z 5

Príbeh Slovenky Denisy Ogino, ktorá sa ocitne v Japonsku ako spoločníčka pre japonských mužov. Nie tak, ako si myslíme, ale naozaj len spoločníčka v špeciálnom bare, kde robia mladé ženy spoločnosť bez sexuálneho podtextu. Frustrovaní a vyčerpaní Japonci hľadajú spoločnosť žien, ktoré ich chvália, vyzdvihujú ich ego a odpovedajú na prihlúple otázky stále s úsmevom. A im za tieto "lichôtky" aj platia. Hrdinka si prechádza rôznymi peripetiami až si ju pod krídla zoberie osamelý starší japonský tútor. Učí ju zvyky, jazyk, vychutnávať novú stravu, pochopiť mentalitu až sa zaľúbi do mladého Japonca. Začína sa príbeh, ktorý predznamená vzostup aj sklamania, ktoré prinášajú rozdiely medzi tak odlišnými kultúrami. Tu spoznáva aj tienisté stránky života v Japonsku, diskrimináciu aj nepochopenie chýbajúceho pocitu lásky. Kniha je napísaná pútavo podľa autorkiných skutočných zážitkov. Televízny dokument o autorke je takisto výborný a dojímavý. Knihu odporúčam a po prečítaní si urobíte názor, že aj taká navonok dokonalá krajina vychádzajúceho Slnka, nie je až tak dokonalá.

Nikychlupova
06.02.2020 5 z 5

Knížka se mi velmi líbila, dobře se četla. Pasáže o japonsku zajímavé. Denise jsem záviděla její odvahu zůstat v jiné zemi i přes nepříliš dobrý začátek a zamilovat si to tam.

Dendyna
28.08.2019 4 z 5

Knížka mě bavila, japonská kultura mi odjakživa zavání tajemnem, děkuji za úžasný náhled, obdivuji s jakou sílou se paní Denisa dokázala poprat s nelehkým osudem, no a dokonce na straně 157 jsem se po dlouhé době od srdce zasmála, hlavní hrdinka neztrácí přese všechno smysl pro humor a naději.