Slovácko sa súdí aj nesúdí

Slovácko sa súdí aj nesúdí https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87030/bmid_slovacko-sa-sudi-aj-nesudi-jS3-87030.png 5 164 41

Vítejte na Slovácku! Příběhy, které k nám promlouvaly z televizních obrazovek, máte nyní možnost přečíst si také v knižní podobě. Nechejte na sebe působit osobitý humor a náladu starého Slovácka, kdy každý věděl o druhém vše, i když to mnohdy nechtěl připustit. A kdybyste si nevěděli rady s některými slovíčky, na konci knížky je malý slovácký slovníček.... celý text

Žánr:
Humor , Povídky , Literatura česká

Vydáno: , Kvarta
více info...

Přidat komentář

sajanka
03.12.2023 5 z 5

K této knize se mohu vracet neustále. Je to úžasné dílo plné humoru a nářečí nemá chybu.
Mně se zase nejvíc líbil Obušek "Orlího drápu" a teď nevím, jak se příběh jmenoval, ale bylo to o tom, jak Jura nebo kdo, zastřelil divočáka a šel si půjčit saně k hajnému.
Vlastně, člověk neví, co je lepší. Výborná kniha.

martiline
19.10.2023 5 z 5

V mém dětství tako kniha nechyběla snad v žádné domácnosti. Já se dokázala při čtení povídek smát a smát až mi slzy tekly :-)). Hlavně mne jako dítě rozesmály ty nadávky po nářečí :-) ... Ale nejvíc mi uvízla v paměti -Tragédyja "Škrk do rži"- ... při ní jsem nemohla skoro až číst jak jsem to před sebou živě viděla ... a smích nešel zastavit :-).


kaczka79
08.07.2023 5 z 5

"Host do domu - čagan do ruky!" Skvělá humoristická kniha, vtipné příběhy z Moravského Slovácka, které doplňují pěkné kresby Zdeňka Galušky. Vždy, když potřebuji zvednout náladu, sáhnu po knize.

Nermal
28.04.2023 5 z 5

Tuto knížku si dvakrát tolik užijí lidé, kteří na Slovácku vyrůstali a víja, jak to tam chodí. A mohou si zavzpomínat na obdobné příběhy, které sami zažili.

Janizoun
23.04.2023 5 z 5

V mém mládí jsem viděla seriál "Slovácko sa nesúdí " se skvělým obsazením -- Jozef Kroner a Oldřich Velen. Tenkrát se mi seriál moc líbil. Vzpomínka na nedělní dopolední seriál v osmdesátých letech, ve mně vyvolala chuť přečíst si tento knižní skvost. Tato kniha je knihou, která potěší, pobaví a člověk přijde na jiné myšlenky. Mně se moc líbila.

n.ezn.amy
14.04.2023 5 z 5

Tuto knihu nejde nemilovat. Jde o soubor povídek z dvou předchozích knih. Vtipné příběhy místních lidiček ze Slovácka, jejich starosti i slasti života, které svým osobitým humorem vyprávjajú strýček Pagáč. Na nářečí si rychle zvyknete a budete se jen náramně bavit.

rafan65
27.03.2023 5 z 5

Tuto knihu mám ve své knihovně mezi oblíbenými skvosty a budu ji určitě číst ještě několikrát. Hodně málo knih mě dokáže tak rozesmát jak tato. Nářečí kterým je kniha napsaná mě vůbec nevadí protože na Slovácko to mám jenom pár kroků. Dobré vínko a plkání při jeho popíjení mám moc rád.

Čmeláček
03.03.2023 5 z 5

Jako poloviční Moravák jsem si knihu nemohl nechat ujít a je fakt skvělá! Zasmál jsem se a pobavil, jak už dlouho ne. Na nářečí jsem si zvyknul raz dva a teď jdu mrknout na seriál :).

John6900
24.03.2022 5 z 5

Ze Slovácka pocházám, rovnů z mikroregionu Horňácko, tož to tady néjde ináč než za 5*.
Bichla plná vtipných príběhů ze života v téjto krásnej oblasti.

bjorn1322
08.10.2021 5 z 5

Tož toto si prečíst musíte!

trudoš
04.03.2021 5 z 5

„Protože v celém vagóně už ostál enom taký přísný pantáta, zesypaly sa děcka na něho jak ose na zhnilú hrušku. Dyž mu vyvlékly šňúrky z botů a ukrútily tři bombíky od vesty, to ešče vydržál. Dyž mu ale malý Jožka přilepíl báleš trnkama na koleno a Francek praščíl zlatýma hodinkama o lavku, že v nich enom křuplo, vyletěl ven jak z kanóna, bácl dveřama, že sa všecky děcka sjely průvanem až pod okno, a zařvál: ‚Herodes - to býl král!‘“
Nejdříve jsem s formou trošičku bojoval, ale jakmile uběhla první desítka stran, propadl jsem kouzlu malebného Slovácka navždycky. Především pak nápaditým přirovnáním, kterými Zdeněk Galuška rozhodně nešetří. Občas je sice vyprávění lehce předvídatelné v pointách, ale to zas vynahrazuje krátký rozsah epizod a hlavně nenásilná jazyková virtuozita. Na někoho může být všeho toho nářečí moc, text už od začátku působí čertovsky nesrozumitelně, ovšem kdo má trpělivost, snadno se adaptuje a pak už si až dokonce užívá venkovské tahanice o kdejakou malichernost.

boxas
29.11.2020 5 z 5

Knihu mám ráda, četla jsem ji už několikrát, vracím se k ní, když potřebuji povzbudit a pobavit.

Michal_
24.11.2020 5 z 5

Po shlédnutí seriálu jsem myslel, že knižní předloha nemůže být lepší, než herecké výkony v hlavních rolích Ale - kniha je nejen rozsahově větší, ale především je jednoduše skvělá! Ty malicherné i naprosto zásadní každodenní starosti, to množství krásných přirovnání v každé povídce, ta nikdy nechybějící halúzková, to prosté podání neobyčejného a skvělého humoru... Jedna z TOP knih našich autorů.

Vaceda
22.11.2020 5 z 5

Není možné, aby člověku veselé a zábavné příběhy dědečka Pagáče nepřirostly k srdci. Z příběhů na Vás dýchne krásný duch Moravy a líbeznost dob již minulých.

Corso
16.06.2020 5 z 5

Ked sa citite zle, skuste tuto meducinu.

m_martina
13.05.2020 5 z 5

Pan Galuška napsal knihu ze Slovácka, kam se ráda vydávám na výlety. A také se ráda vracím k jeho humorným příběhům.

Noisette73
12.04.2020 5 z 5

Nádherná knížka o nádherné Moravě a skvělý laskavý humor, kdyby nebyla psána nářečím ani by si ji člověk tolik neužil. Jen škoda, že už pan autor žádnou další nenapíše.

ManitraM
22.09.2019 5 z 5

Taková klasika, kdy při čtení vidíte postavy z natočeného seriálu.

lazarus
26.08.2019 5 z 5

Určitě najvtipnější povídky co sem kdy čtl. Hodně mojému vysokému hodnotění nahrává fakt odkáď pocházám. Tam sa totiž přesně takto mluvilo a furt mluví. Šak dyž promluvím v Čechách, hned sa lidi zubijú a ptajú sa z kama přesně su :) Tož z kama asi, co?
Z Hovoran. Namluvené desky sú eště o kúsek lepší než knížka.

Sisssi
20.08.2019

Skvělé! Jeden z klenotů naší humorné knižní i filmové tvorby.