Sloup ohně a jiné příběhy

Sloup ohně a jiné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20280/sloup-ohne-a-jine-pribehy-20280.jpg 4 79 8

Výbor povídek mistra krátké prózy, prodchnutých fantazií. Přeložil Petr Caha. Kniha příběhů je rozdělena do 3 částí. V první z nich převládá fenomén smrti, vyrovnání se s myšlenkou na smrt, pocity ohrožení a osamocení člověka a následky určitého hlubokého prožitku. Mnohé povídky jsou tajemné, jiné hluboce filozofické a symbolické. Druhou část tvoří prózy spojené společnou tématikou - příběhy upírské rodiny, jejíž existence se odráží ve staletích. Do poslední části jsou zařazeny povídky zabývající se mimozemskými civilizacemi a nekonečností života. Všechny magické, snové příběhy mají zřetelnou symboliku se životem. Tajemné, magické a hororové povídky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Pilar of Fire , 1976


více info...

Přidat komentář

danny_21
31.12.2021 3 z 5

Moje první Bradburyho povídková sbírka je spíše průměrnou záležitostí, rozjímající a filozofické kousky mě moc neoslovily, z šedi průměru nebo slabého podprůměru vystupují hlavně povedené Kosa a Muž shora - 55 %

Meda77
25.11.2021 3 z 5

Soubor povídek pro napětí a zábavu s několika povídkami určenými spíše k zamyšlení a rozjímání o myšlence autora. Bradbury je rozhodně profesionál a uznávaný spisovatel určitě zaslouženě. Příjemné čtení pro povídkáře. Hodně dobré 3.


jarabr
05.02.2017 5 z 5

Kdysi kdesi jsem četl Kosu. A teď jsem na ní narazil znova v téhle knize. Celkově Bradbury píše úžasně - někdy kolem roku 1989 jsem četl Zahřmění, které bylo i zfilmované. V této knize Je něco slabší něco lepší a mezi nejlepší řadím Další v řadě, Zasažen žárem, Nazdar a sbohem, Skleněná nádoba, Muž shora a Sloup ohně. Nade vším, ale ční Kosa - to je prostě pecka.

Mayaku
03.05.2016 5 z 5

Psal se rok 2004 a já se poprvé setkala s tvorbou Raye Bradburyho a hned z toho byla literární láska na první pohled, na čemž měla lví podíl právě tato kniha. Uznávám, že kvalita jednotlivých povídek dost kolísá, ale už jen kvůli fantastické Kose, Strýčkovi Einarovi, Dubnové čarodějce a Sloupu ohně rozhodně stojí za přečtení.

"Drew Erickson bez ustání mává kosou, s očima oslepenými tisíci sluncí a pohledem plným bledé hrůzy, s očima, které nikdy nespí, žne pořád dál a dál a dál..."... I po těch letech mi to pořád zní v hlavě :)

Bombr
10.08.2015 3 z 5

Nádherná povídka Kosa a skvělý Sloup ohně. Jinak nic moc - nuda

Frisian
29.12.2013 3 z 5

Nejlepší povídkou je určitě hned ta první a to Kosa a dále ta poslední Sloup ohně. Kaleidoskop je určitě brilantnější sbírka, nicméně zmíněné povídky stojí za to si je přečíst.

steppen-wolf
23.03.2013 3 z 5

Českými redaktory vybrané a vydané povídky Mistra v průřezové sbírce, která zdaleka nedosahuje kvalit brilantního Kaleidoskopu. Vynikající povídky (Kosa, Strýček Einar, Dubnová čarodějka), se tu potkávají s průměrnými (Muž shora, Žila byla stará žena) i slabšími (Skleněná nádoba). Navíc část povídek již vyšla v jiných knihách, a to zrovna těch lepších. Povídky navíc v rozporu s výše uvedeným nepřekládal jen Petr Caha, ale celkem pět překladatelů, což úroveň knihy také ovlivnilo.
Jenomže i tak... je to Bradbury...

Senza Jenka
30.11.-0001 5 z 5

Nejlepší a rozhodně vybočující povídkou je Kosa. Běhal mi při ní mráz po zádech, hlavně v závěru. Přečtěte si!