Slon v pokoji

Slon v pokoji https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309403/bmid_slon-v-pokoji-czb-309403.jpg 5 12 3

Velký slon v malém pokoji, všichni o něm vědí, neumějí s ním nic udělat, ale také se o něm nedokážou bavit, mluví o všem jiném, jen ne o slonovi, kterého je plný pokoj. Tímto obratem začíná kniha pro dospívající lidi, kterým někdo zemře. Obraz dobře popisuje problém, s nímž se dnešní společnost potýká: umírají naši blízcí, my děláme, že to nevidíme, neumíme se navzájem utěšit, říci si pár milých slov, být spolu. Zůstaneme pak s velkým slonem v pokoji sami a nevíme, co si počít… Zvlášť těžké je to pro dospívající lidi a kniha na tento problém odpovídá. Krátké, výstižné a neupovídané úvahy, rady a otázky mohou velmi pomoci.... celý text

Přidat komentář

MollyCornelia
10.02.2024

Ke knize jsem se dostala 4 týdny po smrti přítele. Pomohla mi pochopit některé své pocity a utřidit si myšlenky. Například že romantická láska může existovat i přes hranice světa živých a mrtvých.
Ve smutku nejsme sami, na to nezapomínejme.

Elizbeta
17.09.2022 5 z 5

Máš pocit, jako by tě vina rozleptávala zevnitř. Vybavují se ti všechny chvíle, kdys nebyla tak laskavá, jak jsi mohla být.

Jenže ono není možné být si s někým blízký, a přitom mu nikdy neublížit. Všichni jsme někdy udělali nebo řekli svému tátovi, mámě, sourozenci nebo kamarádovi něco, čeho jsme litovali.
----------------
Náhlá smrt může vyvolat výčitky a pocity viny. Kdybych jen byl s ním, mohl jsem tomu zabránit! Kdybych jen byla s ním, mohla jsem jí hned pomoct! Pořád tě pronásleduje to nešťastné slovo: Kdybych...kdybych...

Netrestej se ale za něco, co nemůžeš změnit.
--------------
Někteří lidé si smrt milovaného člověka vykládají jako Boží trest za to, že nechodili pravidelně do kostela, málo se modlili nebo řekli či udělali něco zlého. Nepřidávej si víc bolesti, než už máš. Smrt není trest za špatné chování. Každý přece jednou zemře.
-------------
Buď chlap. Buď statečný. Buď silný. Mlč a nenaříkej.
Nemusí to ale vždycky být to nejlepší řešení. Správná rada zní: Buď sám sebou. Buď sama sebou.

Není to vzláštní? Chválíme lidi za to, že svoje břemena nesou mlčky, místo abychom je povzbuzovali k tomu, aby svůj žal projevili a procítili.
Nevyjádřený smutek a nevyplakané slzy se v člověku ukládají a vyberou si svou daň později. Těm, kteří se celou dobu chovali silácky, se může stát, že se nečekaně zhroutí po mnoha měsících či dokonce letech.

Neprožívej zármutek tajně. Neboj se ho. Buď klidně smutný, máš k tomu důvod. Protože ten, kdo tu býval, už tu není, už spolu nezažijete to, na co jste se těšili.


l.volej.l
20.10.2016 5 z 5

Drobné rady, jak dospívající mohou lépe projít dobou truchlení. Užitečná knížka.

Autorovy knížky

2016  98%Slon v pokoji

Kniha Slon v pokoji je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst14x
Chci si koupit11x