Slon a mravenec

Slon a mravenec https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336861/bmid_slon-a-mravenec-4NV-336861.jpg 5 87 14

Někdy je docela těžké žít spolu, když jsme každý docela jiný: jeden moc velký, druhý malinkatý a třetí tak akorát. Tak jako slon, mravenec a veverka v krásné a dnes už klasické knížce malířky, ilustrátorky a průkopnice autorských knih pro děti Daisy Mrázkové. Každý z těch tří touží po něčem jiném. Ale když jde o to zachránit život veverce, rozdíly jdou stranou a najednou se může náramně hodit být malinký – jako mravenec – i obrovský – jako slon. Tento srozumitelný a chytrý příběh o drobných potížích rodinného života, velkém přátelství a odvaze v každém z nás skrývá základní otázky lidského života podané s nenapodobitelným jemným humorem a v doprovodu výborných ilustrací. Pro děti od tří let.... celý text

Přidat komentář

Bonda
10.04.2022 5 z 5

Doporučuju, pokud nemáte úplně harmonické vztahy v rodině a chcete to trochu ulehčit malému dítěti. Plus umělecká hodnota sto bodů z deseti, což je u autorky samozřejmost.

Ramba
30.09.2020 4 z 5

Bylo to zajímavé a napínavé.


Kattie
23.05.2020 4 z 5

(SPOILER) Zajímavá kniha. Taková ze života. Veverka vymýšlí stále něco nového, jak by se mohla zavděčit mravenci a slonovi, kteří s ní žijí. Vaří, nosí jim oříšky, vymýšlí pro ně výlety. Je pozitivní a ve všem vidí něco hezkého. Možná proto, že pro ní je vše ideálně veliké, dobré, vyhovuje jí to. Slon a mravenec jsou nevděční, vše je pro ně buď malé nebo velké, je toho málo nebo moc. Důvod k tomu mají, být nespokojení. Ale jejich hrubé podávání jejich pocitů se mi nelíbilo.

Možná je to dobře. V dětských knihách jsem zvyklá na to, že jsou všichni slušní a milí, jakákoli nespravedlnost je vnímána jako špatná. Ale funguje to tak v realitě? Nefunguje.

Veverku uchvátí na konci lovec. Mravenec a slon ji díky schopnosti dostat se všude (mravenec) a síle (slon) osvobodí. Veverka je má ráda a je šťastná, že se k nim mohla vrátit. I přes jejich negativní vlastnosti.

Ano, přátelé by měli překonávat překážky. Konzumní společnost nás vychovává zahodit to, co je rozbité. Projevuje se to ve vztazích. Je jen málo dětských knih, které ve mě vyvolávají tak zajímavé pocity.

Líbilo se mi to? Nelíbilo? Neumím říct. Syn je na to ale ještě malý, uvidíme.

Litocha
19.04.2020 3 z 5

Hezký příběh o rozdílných perspektivách a pevném přátelském poutu doplněný (jako obvykle) působivými autorčinými ilustracemi. Jen mám od Daisy Mrázkové jiné knížky raději...

sinamona
04.02.2020 5 z 5

Kniha přečtena během 10 minut. Nicméně těch 10 minut dalo člověku tolik,kolik by ani nečekal. Příjemná kniha o vztahu nesourodé trojice veverky, slona a mravence. Tato trojice ukazuje, že i zcela nesourodé spolu může koexistovat.

Karinjo
23.09.2018

Tuto knihu jsem kdysi s dcerkou zachránila z hromady věcí, které měly putovat na skládku při rekonstrukci jedné mateřské školy. Dodnes nepochopím proč. Knihu jsme si zamilovaly od prvního momentu pro její laskavost, moudrost a milé ilustrace od samotné autorky. Často si ji s dětmi s radostí opět přečteme před spaním. Děti ji již znají nazpaměť a některé pasáže s oblibou citují za mne. .) Děkujeme Daisy.

triatlet
01.04.2017 5 z 5

Slon a mravenec
aneb zdánlivě nesourodá dvojice, respektive trojice díky svým přednostem vyzraje na Lovce.
Ilustrace oživují alegorický příběh nejen o fyzické síle, ale hlavě o přátelském poutu.

witiko
29.03.2017 5 z 5

Slon a mravenec je spolu s Nádherným úterým takový malý šperk Daisy Mrázkové. Krásný příběh pro děti s hlubokým filosofickým podtextem.

Hebrey
04.02.2017 5 z 5

Krásný, jednoduchý, ale poučný příběh.

lenulitah
20.11.2016 5 z 5

Dětem se tahle knížka moc líbí a mě taky, hlavně ilustrace.

Taťka Hraboš
21.01.2016 5 z 5

Jak bych to řekl ... taková jednohubka, ale velmi výživná :-). Přečteno za jeden večer, ale to rozhodně není žádné mínus. Alespoň se ten moc hezký příběh o tom, že přátelství je možné i mezi tak rozdílnými tvory a že stejné věci se každému mohou z jeho úhlu pohledu jevit různě, dětem nerozmělňoval a snáze si jej zapamatují. Třešničkou na dortu jsou krásné ilustrace.

JAnD
24.11.2015 5 z 5

Knížka, na které jsem se v pěti letech naučil číst. Dodnes umím celé pasáže zpaměti. A bavilo mne hledat na každé stránce mravence :-)

Makrela Liška
29.11.2014 5 z 5

Zamilovala sem se do laskavých bajek paní Mrázkové a znova a znova se ráda nechám unášet jejími snovými krásnými ilustracemi. Kéž by bylo i dnes na pultech více takových knih jaké vycházejí zpod jejího pera a štětců!

bibi.r
20.10.2014 4 z 5

Krásná knížka o tom, jak je důležité mít přátele. A je jedno jestli jsou velcí nebo malý a jestli vám náhodou občas neleznou na nervy. Zkrátka je super, že je máte :).