Slon

Slon https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353625/mid_slon-LfX-353625.jpg 4 42 17

Napínavý thriller a vynikající román o světě, ve kterém žijeme, o lidech na okraji společnosti i těch, co spekulují s velkými penězi. Bytost, která lidi překvapuje a okouzluje: malý, růžový slon, který ve tmě svítí jako mimozemšťan. Genový inženýr Roux z něj chce udělat globální senzaci. Slona mu však ukradnou. Barmský zaříkávač slonů Kaung, který asistoval při jeho narození, je stále přesvědčen, že něco tak posvátného je nutno ukrýt a chránit. Rozkošná, zázračná bytost – a pro toho, kdo zná kouzelnou genetickou formulku, i zdroj bohatství – malý, růžový slon, který ve tmě svítí. Najednou stojí v jeskyni, kde přespává bezdomovec Schoch, jenž nevěří vlastním očím. Odkud tahle zvláštní bytůstka pochází a jak vznikla? To ví jen několik málo lidí a každý z nich má přitom s miniaturním slonem jiné úmysly a sleduje svůj vlastní cíl: Kaung, barmský zaříkávač slonů, který provázel jeho zrození, věří, že musí být chráněný. Chráněný, to ano, ale patentem, myslí si naproti tomu genový inženýr Roux. Dějiště úchvatného románu rychlým tempem přechází z genové výzkumné laboratoře přes cirkus na Curyšské vysočině do prostředí městských bezdomovců, odtud do úkrytu ve vile na curyšské hoře Uetliberg a nakonec do země v jihovýchodní Asii, kde slony obzvláště uctívají.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Elefant , 2017


více info...

Přidat komentář

trudoš
12.01.2024 3 z 5

Nenáročný thriller pro klidné povahy, které nepotřebují ke štěstí příliš akce a naopak jim vyhovuje, když se autor soustředí na lidské osudy, popřípadě konec okoření silným morálním odkazem.
Martin Suter si zvolil za nositele svého poselství maličkého růžového slona, hříčku umělé genetické manipulace, kterážto několika románovým hrdinům obrátí život vzhůru nohama. Premisa zápletky přitom nijak zásadně nepřekvapí, pouze člověk zpočátku tápe v časových posunech, což se ale velmi rychle ustálí. Pak už následuje samotné pronásledování ústředních protagonistů, snažících se zachránit život zvířeti, jež by jinak skončilo naporcované pod laboratorními sklíčky. Naneštěstí působí padouši natolik lopotně a hrdinům se málokdy do cesty postaví skutečná překážka, takže příběh už v polovině ztrácí na adrenalinu. I tak ale spisovatel dokáže zaujmout mnoha informacemi, ke kterým se jinak nedostanete, ať už jde o život slonů, bezdomovců nebo cirkusáků. Ve svém důsledku milá, zajímavá a dojemná pohádka.

Zlatinka.Emilly
27.06.2023 4 z 5

Zajímavá knížka. Jsem si představovala malého růžového sloníka :) Nejhorší na tom ale je, že by se našlo spousta těch, kdo by dal nevím co za to, aby takového mazlíka koupil svým rozmazleným dětičkám. Nechme růžového mini sloníčka v této knížce a nechtějme tvořit to, co je nepřirozené.


Prske
09.02.2021 4 z 5

Hezké odpočinkové povídání o růžovém slonovi, genové manipulaci, cirkusu a problematice lidí bez domova.
Občas mi přišly některé pasáže trochu odfláknuté a někdy zas zbytečné, ale příběh to byl rozhodně zajímavý a k zamyšlení.

AnitramS
05.02.2021 3 z 5

Ze začátku mě to moc nenadchlo, ale později se děj rozjede. Byla jsem docela napjatá, jak to dopadne. Stojí za přečtení :)

Terinka-ka
22.07.2020 5 z 5

Super příběh, velmi čtivě napsanej.
Trochu to připomínalo knihy od Michaela Crichtona.

INCOGNITOREADER
24.04.2020 4 z 5

Příběh, kde v hlavní roli je malý růžový a ve tmě svítící slon. Který je produktem genového inženírství a nebo zázrak?
Příběh je z počátku takový až divný, ale po čase se dějové linky spojí a dávají smysl a děj se pořádně rozjede.
Někomu se možná nebude líbit konec, ale za mě je to ukončeno jediným možným způsobem.

alibaba72
13.06.2019 4 z 5

Zajímavý nápad, svižné čtení a asi bych chtěl potkat malého růžového slona :-) trošku, ale jen trošku mě nudil konec.

Manifest blech
05.05.2019

Do poloviny mě to dost bavilo. Druhá polovina slabší, i tak dobré. Nápad s reálným mini růžovým svítícím slonem je skvělý. Mohl by z toho být film.

Lenka8418
15.10.2018 3 z 5

Nevěděla jsem,co od knihy čekat a moc mile mě překvapila.Zajimavy,i když trochu děsivý příběh.Urcite stojí za přečtení.

a.k
29.08.2018 4 z 5

Poutavé vyprávění o malém růžovém slůněti, které je produktem genetické laboratoře.
Detaily vztahující se k tomuto oblíbenému chobotnatci mě moc bavily. Samotné téma přitom vede k zamyšlení nad etickou stránkou experimentu a obecně nad genovými pokusy a výzkumem.
Zajímavý příběh s akčními prvky, který nenudí. A ten závěr, ten jsem nečekala.

dagmar.rub
09.06.2018 4 z 5

S lehkostí napsaná knížka o jednom genetickém experimentu. Na několika málo stranách se dostanete do prostředí bezdomovců, veterinářů, cirkusáků, genetiků....a při tom všem si zamilujete Sabu. Krásné a milé to je.

bagel
19.03.2018 5 z 5

Nečekaně dobrá a zajímavá kniha, která se dotkla několika závažných témat a přesto měla krásné poetické momenty.

pramatinka
25.02.2018 3 z 5

Kniha byla do 2/3 celkem napinava. Ale konec uz se mi upne nezdal.

Alushka07
24.12.2017

krásná knížka

Ivuska.09
17.11.2017 5 z 5

Ačkoli byste to možná nečekali, tato kniha vás chytí za srdce. I když z tématiky genové manipulace nejsem úplně nadšená, malou slonici jsem si moc oblíbila. Velmi dobře vymyšlené i napsané.

Irsaf
29.10.2017 5 z 5

Líbila se mi.

Danago
21.10.2017 5 z 5

Jená se o velmi napínavý thriller, který mě ale chytil za srdíčko.
Příběh je o malém růžovém sloníkovi, který lidi překvapuje a okouzluje . Je stvořen genovým inženýrem , přesto vznikl jakousi náhodou nebo snad zázrakem? Barmský zaříkávač slonů Kaung je přesvědčený, že slon je posvátný a proto jej ukradne a ukryje. Ale rozkošné slůně , které v noci svítí má být zdrojem bohatství . Živý , malý, růžový slon pro bohaté děti. Každý kdo o miniaturním slonovi ví má jiné úmysly a sleduje svůj vlastní cíl.
Velice krásná milá i napínavá knížka. Rozhodně stojí za přečtení.

Štítky knihy

švýcarská literatura sloni

Autorovy další knížky

Martin Suter
švýcarská, 1948
2006  78%Odvrácená strana Měsíce
2017  75%Slon
2011  63%Kuchař
2008  60%Business Class

Kniha Slon je v

Přečtených57x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce57x
Chystám se číst29x
Chci si koupit3x