Slohovník aneb Praha má styl

Slohovník aneb Praha má styl https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343445/bmid_slohovnik-aneb-praha-ma-styl-kXZ-343445.jpg 5 10 2

Vydejte se na fascinující pouť Prahou po stopách hlavních architektonických slohů! Přeneste se na chvíli do historie a staňte se staviteli a architekty! Hravý interaktivní průvodce Evy Chupíkové vám představí hlavní rysy jednotlivých stavebních slohů na nejznámějších pražských památkách jako je například bazilika sv. Jiří, katedrála sv. Víta, Letohrádek královny Anny, Valdštejnský palác, Stavovské divadlo… Každé období doprovází tvořivé úkoly, takže můžete kreslit, stříhat, lepit… V roce 2017 uplyne 25 let od zapsání historického centra Prahy na Seznam světového dědictví UNESCO. Připomeňte si, jak je Praha krásná!... celý text

Přidat komentář

ddkk
24.12.2021 5 z 5

Moc hezká knížka, která prostřednictvím opravdu krásných ilustrací a stručného (o to však výstižnějšího) textu chronologicky vypráví o pěti hlavních historických slozích Prahy. Je tu přehledně představen vývoj architektury s mnoha doplňujícími informacemi - dovíme se něco o specifickém zdivu, o typických stavebních prvcích - oknech, římsách nebo arkádách, zjistíme třeba co je to sgrafito. Jsou tu popsány jednotlivé významné stavby, je tu zmínka i o módě. V knížce v kroužkové vazbě jsou také úkoly, vyplňovačky, skládačky, vystřihovánky s návody na zařízení interiérů (ale já bych do knížky nestřihla!) nebo na dokreslení výzdob některých budov.

Stejně jako u Slohovníku Paříže i tady dávám plný počet a doporučuji.

M-arta
12.12.2017 5 z 5

Hravým způsobem provádí čtenáře hlavními historickými slohy (slovník slohů = Slohovník)... Má formu luxusního interaktivního pracovního sešitu a příjemně názorně, jednoduše a hravě pomáhá zařadit si informace do dobového kontextu i na časovou osu, propojit poznatky s nejznámějšími památkami staré Prahy a také si je vyhledat na mapě města. Je oficiálně určena čtenářům od 9 let (což je určitě jen orientační - kdyby vyšla dřív, klidně bych ji nabídla dceři i v 7-8 letech). Překvapolo mne, jak moc nadchla i manžela, který litoval, že něco takového neměl k dispozici jako dítě a nadšeně se jí chopil i teď.
Výtvarná stylizace se Evě Chupíkové ohromně povedla, včetně sjednocující kultivované barevnosti s přírodní strukturou, na příjemně tónovaném pevném papíru. Forma pracovního sešitu se skrytou kroužkovou vazbou mne sice trochu mrzí (uvítala bych ji bytelnější a pevnější, k dlouhodobějšímu použití - pro více než jedno dítě). Trochu zavádějící mi připadá i zpracování časové osy (pravděpodobně způsobí počáteční zmatení při přiřazování památek), ale to jsou jen malé věci - pokládám ji za nadstandartně povedenou!