Falzifikátori

Falzifikátori https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110926/falzifikatori-110926.jpg 4 49 13

Sliv Dartunghuver série

1. díl >

Román Falzifikátori sa odohráva v paranoidnom svete medzinárodnej tajnej organizácie. Jeho dezorientovaný hlavný hrdina – Islanďan Sliv, pripomína postavy z príbehov Jorgeho Luisa Borgesa, Philipa K. Dicka či špionážnych románov Johna Le Carrého. V tomto trileri sa úvahy o moci informácií, ktoré formujú naše predstavy o svete, spájajú s magickou silou slov a literatúry, ktoré tento svet môžu zmeniť. Falzifikátori Sú príbehom tajnej medzinárodnej organizácie CFR (Konzorcium pre falzifikáciu reality), ktorá falšuje skutočnosť, ale ktorej pohnútky nikto nepozná. Sú príbehom niektorých z najväčších podvodov našej doby: Lajky, prvého psa vo vesmíre, ktorý nikdy neexistoval; Krištofa Kolumba, ktorý neobjavil Ameriku či falošných archívov Stasi. Sú príbehom mladého muža, ktorý sa zamestnal v CFR a ktorý sa snaží pochopiť prečo a pre koho pracuje. Sú príbehom skupiny priateľov, ktorí chcú byť úspešní, hoci presne nevedia, čo úspech znamená. Sú tak trochu príbehom nášho storočia. Falzifikátori sú však hlavne príbehom Sliva Dartunghuvera, čerstvého absolventa, ktorý sa zamestná v kancelárii environmentálnych štúdií v Reykjavíku. Veľmi rýchlo však pochopí, že jeho šéf Gunnar pracuje pre tajnú spoločnosť CFR, ktorej islandská firma poskytuje len krytie. CFR falšuje realitu, dopĺňa biele miesta v histórii a vytvára mýty. Aké sú však ciele konzorcia? Pre koho vlastne Sliv pracuje? Je falšovanie reality len hrou? Alebo zúfalým pokusom zmeniť minulosť v záujme lepšej budúcnosti?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Inaque
Originální název:

Les Falsificateurs , 2007


více info...

woita
woita
15.02.2022 2 z 5

Když jsem prvně o této knize slyšel, domníval jsem se bláhově, že budu mít tu čest s organizaci podobnou AKT (Agentura pro kontrolu technologií) z titulu Gravitace. Ve Falzikatořích však nejde o žádnou super technologickou společnost s agenty ala 007, ale spíše o byrokraty za stolem sepisuji stohy papíru o fiktivních událostech a osobách. Falzikatoří vynikají být neskonale nudní, přesto být i zajímavými. Když pomineme rozvlačnost popisů, které zcela postrádají vlastnost vtáhnout do prostředí i do duše charakterů, dostane se nám zajímavého náhledu do umění psaní, imaginace i fungování ovlivnitelnosti reality pouhým dobře miřeným slovem, správným načasování a podstrčením důkazů. Kniha je zajímavá jen v těch částech, které pojednávající o tvorbě a popisu samotných falešných spisů. Až ke koncem, kdy Slive ovlivní svým chybný jednáním jeden život, se zdá být trochu oživení, ale to bylo pouhé zdání.

trudoš
trudoš
29.08.2018 3 z 5

Má to hodně chytrý námět i sympatického hrdinu, přesto jsem se nedokázal do románu naplno ponořit. Velkou část viny na tom má bezdějovost, kdy Antoine Bello jen vyhrocuje další a další testování ústřední postavy, než se konečně dostane k něčemu skutečně podstatnému - v tu chvíli však přijde zatmívačka a pokračování příště. Příběhu tak vlastně chybí konkrétnější zápletka, nepočítám-li schematické zkoumání Konsorcia pro falšování reality, které má na svědomí, že naše vnímání světových událostí je stejně ohebné, jako gumový medvídek. Atraktivní nápad je naneštěstí utopen v moři písmenek, jako by se autor dopředu rozhodl, že skutečnou show rozjede až ve druhém díle.
A ponaučení? Člověk by neměl slepě věřit médiím. Tohle je ovšem natolik obehraná písnička, že už mě vlastně ani nedojímá. Vůbec přitom totiž nebere v potaz fakt, že „stádo“ primárně sleduje to, co sledovat chce. V opačném případě klesne sledovanost a je vymalováno. Proto nashledanou panové Objektivní a Nezávislé zpravodajství.


Majdule
Majdule
16.03.2017 4 z 5

Z Falzifikátorů je jasně cítit, že se jedná o začátek většího příběhu. Má svojí katarzi, uzavřený oblouk vyprávění, ale přesto je zjevné, že přijde něco víc. A právě očekávání je hlavním znakem Falzifikátorů. Jinak pro mě je svět, do kterého nás autor zavedl, originální a vzrušující. Hlavní hrdina je odzbrojující svou jedinečností, kterou tušíme pod proudem děje i pod sdílenými pocity. Je to zábavné, ale protože druhý díl nesplnil očekávání, nezbývá než kriticky zhodnotit i ten první.
Poctivých 80 % nezávislých na čemkoliv jiném.

TeaPeter
TeaPeter
20.06.2016 2 z 5

Téma je to zajímavé, z toho, co se dá vyvolat manipulací s informacemi, až mrazí... Tak až sem dobré. Ale dále... Tohle je jedna z nemnoha knih, kterou jsem nedokázal dočíst. Vzdal jsem to někde zhruba v polovině. Autorův styl mě jednoduše ubíjel a nudil. Pokračování nejspíš číst nebudu, i když jsem si ho už obstaral... (sakra!)

tess.de.veles
tess.de.veles
04.01.2015 2 z 5

No já nevím...přečetla jsem 100 stránek ... a pak ji zavřela. Nevím, jestli mi něco bude v životě chybět, když jsem nedočetla, ale hádám, že ne....Ale chápu, že některým čtivcům- hlavně asi toho silnějšího pohlaví, se to může líbit....:)

Disease
Disease
28.07.2014 5 z 5

Příjemný jakobythriller, který mě bavil od začátku do konce a navzdory "pokračování příště" je pro me uzavřený. Nicméně druhý díl dám také.

Na druhé přečtení už ne taková pecka, ale i tak nadprůměr, původní hodnocení ale nechám.

kusma
kusma
23.05.2014 2 z 5

Začátek mě bavil, postupem ale kniha ztrácela šmrnc a místy jsem se i dost nudila... O přečtení pokračování budu přemýšlet...

Thessaloniki
Thessaloniki
06.05.2014 5 z 5

Originální, čtivé, poučné, inteligentní, velmi výživné. Pro mě jeden z objevů roku 2013.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
22.04.2014 3 z 5

Toto je "oddychová literatura" podle mého gusta. Svěží, chytré, velmi čtivé.

Re-reading po 8 letech: kritičtější hodnocení. Už při prvním čtení jsem se pro negativa knihy nehodlala zajímat o její druhý díl (který se mi, podle anotace, zdál stavět spíš na tom hůře zvládnutém), ale připadalo mi, že pro to dobré kniha stojí za opakované čtení a pěkný počet hvězdiček. Na to jsem teď změnila názor. Nepovedeného je přece jen příliš.
Falzifikační příběhy jsou stále stejně čtivé, ale Slivův život, to už je vyprávění mnohem těžkopádnější, táhne knihu dolů. V mých očích tomu chybí přirozenost, podobně jako u Weirova Spasitele - jako by zkoušel psát něco, co vlastně neumí. Párkrát jsem také měla pocit, že autor pokračuje nepříjemně dlouho po tom, kdy už je úplně zřejmé, co chtěl sdělit. Přicházely mi na mysl námitky mé dcery při vyučování: Mami, už dost, to stačí, já to chápu, pojďme dál.

nativa
nativa
15.02.2014 5 z 5

Napětí, nevěřícnost, úžas, pochyby. Je to možné, není to možné? Kniha mě vtáhla do děje neskutečnou rychlostí a s naprostou jistotou. Celou knihu jsem hltala s naprostou důvěrou jako Slive svého šéfa Gunnara po přijetí k Baldur, Furuset & Thorberg. Autor si mě omotal kolem prstu.

pil
pil
03.02.2014 4 z 5

Už vím, čím chci být v příštím životě! Falzifikátorem Antoine Bella a stvořit významného renesančního básníka!:-) Nápad falzifikační společnosti je geniální! Zajímavé.Šílené.

Jen jedna drobnost, co mi kroutila ústa: Hlavní hrdina. Byl to vůbec člověk? Bez náznaků soukromého života, bez volného času, bez jídla, bez partnera/ky, bez sexu. Žijí takoví ještě dnes?:-)

gongon44
gongon44
01.02.2014 4 z 5

Konec mě zklamal. Jinak dobrý.

Oophaga
Oophaga
07.01.2014 3 z 5

Po pomalém rozjezdu kniha okouzlí hravou fikcí, která neváhá míchat politiku, geologii, kinematografii, zoologii, ekologii, ideologii... Jednotlivé falzifikátorské "spisy" a případy zaujmou právě svou eklektickou různorodostí a sofistikovanými způsoby, jimiž "lze" nenápadně měnit svět. Bylo by to na jasné ****, jenže... Samotný příběh hlavního hrdiny je prostým postupným šplháním po žebříčku společnosti a jeho zajímavá dilemata, zvědavost ohledně směřování organizace či vztahy s ostatními kolegy a nadřízenými (především antipatie k výrazné kariéristce Leně Thorsenové) se prostě nijak dramaticky nesklene ani nevypointuje. Pouze se nabalují další motivy a kniha namísto gradace jen plyne, načež skončí lakonickým "pokračování příště". Text to nejen značně shazuje, ale hlavně jej činí nehodnotitelným jako samostatný román. Najednou je z něj jen jeden díl seriálu (tenhle je tedy naštěstí jen dvoudílný a nakladatelství už druhý díl vydalo). Ale je to trochu podpásovka a jejího zpětného vlivu na celou knihu je škoda. Když už někdo píše sérii, pořád by měl k jednotlivým svazkům přistupovat jako ke komplexním literárním dílům, jinak je z toho jen rozplizlá epizoda soap opery. Tohle funguje komplexně až s druhým dílem "Průzkumníci", takže jde v podstatě o dvousvazkový román. Ale z marketingových a výdělečných důvodů jsou to zkrátka dvě knihy, což zanechává mírnou pachuť na čtenářském patře.