Slitování a šibenice

Slitování a šibenice https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23614/bmid_slitovani-a-sibenice-7m5-23614.jpg 4 11 3

Základní práce polského medievalisty, disidenta a dnešního ministra zahraničí věnovaná dějinám chudoby, nouze a žebráků v evropských dějinách v období mezi 13.-20. stoletím. Hlavními postavami Geremkových dějin jsou prostitutky, mrzáci, žebráci, tuláci, zloději i vrazi, kteří se během staletí dostávali stále více na okraj společnosti, která je deklasovala, marginalizovala a stále více kriminalizovala. Geremkův svět je světem ponížených, zatracených, ve skutečnosti však i vlastním způsobem žijících a myslících lidí.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Argo
Originální název:

Litosc a szubienica , 1989


více info...

Přidat komentář

kurama45
13.05.2020 5 z 5

Kniha prehľadne a pútavo spracováva premeny spoločenského vnímania chudoby, pričom začína obdobím, keď ľudia prestávajú považovať chudobu za cnosť. Ľudia sa chudobnými stávajú nedobrovoľne a proti svojej vôli. Gemerek nás postupne sprevádza jednotlivými storočiami a prístupmi v rôznych krajinách Európy. Tieto prístupy sa až zarážajúco často opakovali. Pomoc bola spájaná s určitými očakávaniami od príjemcu (Kto nepracuje, nech ani neje). Mestá napr. pomerne ochotne pomáhali svojim bedárom, ale neľútostne vyháňali všetkých cudzích atď.

Oceňujem konkrétne ukážky a opisy, som rada, že to nebolo až príliš abstraktné a netočilo sa to len okolo všeobecných princípov. Odporúčam vypisovať si z jednotlivých kapitol poznámky, sú to zaujímavé veci a raz sa k nim vrátim. Po tejto knihe už inak vnímam aj súčasný altruizmus.

Mimochodom, skvelá bola kuriózna pasáž o nápravných domoch v Holandsku (myslím, že šlo o 17. stor.), ktoré boli veľmi vynaliezavé, pokiaľ išlo o boj proti lenivosti. Človeka zavreli do kobky, pomaly ju plnili vodou a dali mu k dispozícii malú pumpičku, takže ak sa nechcel utopiť, musel makať.

Miro.slav
28.09.2018 4 z 5

Téma je viac než zaujímavá. A rozhodne nemám problém s vedecky poňatými prácami. Geremek je určite odborník, to klobúk dolu. Ale, ... Mne sa asi prvých sto strán čítalo strašne ťažko. Vety boli priveľmi abstraktné a točili sa stále dookola okolo problému, pričom stačilo zvoliť priamejší štýl. No keď už som nedúfal v zlepšenie, kniha sa začala čítať ľahko. Buď som sa konečne začítal alebo Geremek naozaj zmenil spôsob prednesu. No napriek tejto počiatočnej ťažkopádnosti, je kniha zaujímavým pohľadom do marginalizovaných oblastí dejín. Osobne som uvítal občasné odvolávky na Foucaulta. Kto sa zaujíma o stredovek a má v obľube podivné témy, nech neváha a po knihe siahne. Odporúčam.


Miquila
09.11.2013 5 z 5

Už téměř povinná literatura pro medievisty se čte nádherně. Geremkův styl psaní je čtivý, neunavuje čtenáře složitými větnými strukturami, v nichž lze sotva chápat význam jednotllivých slov, natož co tvoří spolu dohromady v jedné větě. Jistě tomu napomáhá i absence poznámkového aparátu, i když ten zase poněkud chybí, pokud se chcete dopátrat dalších zdrojů a literatury. Nečekejte podle anotace, že budete zahrnuti historkami z každodenní reality těch neubožejších ve středověké společnosti. Autorův pohled kopíruje náhled většinové společnosti na chudobu a snížené lidi, ale určitě je to jeden z velkých přínosů středoevropskému proudu dějin mentalit.

Štítky knihy

chudoba, bída sociální dějiny

Autorovy knížky

Bronislaw Geremek
polská, 1932 - 2008
1999  82%Slitování a šibenice

Kniha Slitování a šibenice je v

Přečtených14x
Doporučených1x
Knihotéce19x
Chystám se číst30x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x