Slib - intimní příběh z války

Slib - intimní příběh z války https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248433/bmid_slib-248433.jpg 4 141 46

Aby se dostal aspoň na několik dní z východní fronty, voják wehrmachtu Peter Faber se na dálku ožení s dívkou, již nikdy neviděl a jež se za něj vdá kvůli důchodu válečné vdovy, který by v případě jeho smrti dostávala. Při krátkých líbánkách v Berlíně mezi nimi vznikne silný citový vztah, který jim dává naději a v následujících letech je drží nad vodou, ale v závěrečných měsících války se jim oběma sen o společném životě zhroutí. Příběh zaujme čtenáře nejenom neobvyklou perspektivou (autorka ho vypráví z pohledu těch, kdo druhou světovou válku rozpoutali), ale i líčením chování německých a ruských vojáků na dobytých územích a toho, co je člověk ochoten udělat, aby přežil.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Undertaking , 2014


více info...

ErikaJ
ErikaJ
31.08.2022 4 z 5

Příběh z války pohledem Němců. Kapitoly krátké, jednoduchý střízlivý jazyk. Kniha se četla velmi dobře. Jen ty neempatické, nadřazené a lhostejné postavy vůči okolí, které do poslední chvíle věřily v nadřazenost německé krve, ty mě vyloženě štvaly.

Pítrs85
Pítrs85
04.05.2022 3 z 5

Slib trpí typickými příklady literární prvotiny- krátké kapitoly, spousta přímé řeči, jistá povrchnost. Na druhou stranu se možná i kvůli tomu čte velice rychle (někteří by to jistě zvládli za jediný den), ale čte se rychle (dobře) i díky jazyku a způsobu, který Magee použila- svižný, čtivý, zajímavý a (a v rámci okolností, které druhá světová válka nabízí) i zábavný, přestože autorka svoje hlavní hrdiny rozhodně nešetří. Červenou knihovnu nečekejte, Magee nezapře svoji irskou krev a tak je román neúprosný na všechny, kdo se v něm byť jen mihnou. Inu WWII, ruská fronta, Stalingrad... Líbila se mi nejednoznačnost hlavní hrdinky Kathariny, kterou na jednu stranu litujete, na stranu druhou jí opovrhujete stejně jako ona svými německými spoluobčany, jenž nebyli "vyvolení". Určitě jedna z těch lepších beletrií o druhé světové.


Klemoseek
Klemoseek
09.11.2021 5 z 5

Srdcovka, ke které se ráda vracím.

Delphín
Delphín
08.11.2021 3 z 5

Úlovek z knihobudky. Autorka umí dobře vylíčit traumatické momenty z války, zbytek ale místy dosti pokulhává.

Morana107
Morana107
29.04.2021 3 z 5

Z knihy trochu mrazí. Ukazuje nám, jak vedle sebe může existovat láska a fanatická zvrácenost. Příběh je napsán z pohledu Němců a když jsem odhodila počáteční odpor, tak mi došlo, že kdybych se narodila jako německá árijská dívka v době války a všichni mě přesvědčovali, že jsem nějakým způsobem výjimečná a nad jiné nadřazená, tak by se tomu věřilo velmi dobře. Za takovou víru mnozí neváhali jít zemřít. Jenže na ruské frontě se setkali s krutou realitou. Nepřítel postupně získával převahu a všechny ty krutosti, kterých se na nich Němci dopustili, chtěli vrátit dvakrát krutěji. Nedivím se tomu, každý z nich ztratil přítele, bratra, otce nebo syna. Ať si každý zodpoví, co by to provedlo s jeho psychikou, kdyby ho někdo vyrval rodině a on pak musel hnít někde v bahně, v zákopu a jíst krysy. Pak by se dozvěděl, co nepřítel provedl s jeho rodinou a kolik dětí zaplatilo v koncentračních táborech, tak by se nikdo nezdráhal páchat podobné zlo jako odplatu. Láska Petera a Kathariny na to doplatila. Konec ve vás zanechá jen zmar a prázdno. O to tedy šlo? Jen o slib?...

Katka2382
Katka2382
29.05.2020 4 z 5

Pěkná a čtivá kniha z období 2 sv. války.Děj se ubírá fakt fofrem takže za chvilku je přečteno.

michaela7087
michaela7087
20.09.2019 5 z 5

Pro mně byla tahle kniha velké překvapení, moc se mi líbila a pro milovníky románů z 2 sv. války opravdu doporučuji. Pohled na válku z německé strany, je trošku děsivý.

KatkaHutyrová
KatkaHutyrová
12.09.2019 4 z 5

Zpočátku jsem z knížky byla hodně rozpačitá, ale jak děj plynul, začetla jsem se a posledních šedesát stránek mě autorka donutila přečíst doslova na jeden nádech.
Knížka je napsaná jednoduše. Přesto je hodně čtivá a poutavá. Autorka šetří popisy i stránkami, ale do děje Vás vtáhne bez problémů. Příběh jako takový ve Vás probudí hodně otázek a emocí.
Velice zdařilý pohled Německa na druhou světovou válku, který určitě stojí za přečtení. Knížka není nijak obsáhlá, zdatnější čtenář ji bez problémů zvládne za dva večery.

tami1
tami1
31.05.2019 4 z 5

Zvláštní kniha - válka z pohledu Němců. Celkem nesympatické postavy, ovládnuté propagandou. Naivně věřící ve vítězství a nadřazenost, i když se vše kolem hroutí.

Kamiliana
Kamiliana
21.02.2019 4 z 5

Autorce se velice dobře podařila vystihnout síla pozitivního myšlení. Něco, co vás drží při životě, i když byste to již jinak vzdali. Co na tom, že nakonec ke ztrátě snu a iluzí dojde. Příběh je syrový, drsný, pravdivý a válku zobrazuje "z druhé" strany, což není zas tak časté (kromě povinné četby od Remarqua).

soukroma
soukroma
26.12.2018 2 z 5

Irská autorka sice na konci objasnila, proč si dovolila (jakým právem) napsat knihu o válečné době z Německa a ruské fronty, byť je to vše jí samotné naprosto vzdálené. Budiž. Ale nevysvětlila, proč nám předložila chudičký příběh, a to nikoli na strasti a hrůzy války na frontě i v zázemí, ale chudičký na jakýkoli obsah postav - všichni byli tak karikaturně, ploše, černobíle podaní, prostě zcela neuvěřitelně, že je škoda času se téhle knize věnovat.
A to je možná právě přímý důsledek totální neznalosti situace a velice schematického pojetí celé doby a v ní zapletených lidí.

knihovnička007
knihovnička007
22.12.2018 5 z 5

Silná, drsná kniha.
Hlavními protagonisty jsou Němci za 2.sv.války-voják Peter, který se na dálku ožení s berlínskou dívkou Katharine, která si ho vzala také ze zištných důvodů. Oba se setkají, zamilují se do sebe, ale Peter musí hned na ruskou frontu.
Je jedno, na které straně daný člověk stojí, válka je vždy hrozná.
Hodně smutná kniha o lásce, nenávisti a vůli přežít. A je jedno, jestli je to žena z vyšších kruhů, která má téměř vše, nebo voják ztracený mezi mrtvými ve Stalingradu.
Nic není černobílé-ani názory jedné strany... Je zvláštní, jak si rodiče v Berlíně vše idealizovali, na všem v Rusku viděli to pozitivní-hlavně otec. Až pozdě přišel na to, že Hitler nemusí mít pravdu (a jak krásně pak otočil!). Tolik mrtvých úplně zbytečně...

Kniha se velmi rychle čte, ale člověk na ni pořád musí myslet...

Misha224
Misha224
20.12.2018 4 z 5

Krásný příběh. Kniha se dobře četla, jen mě zklamal konec knihy.

MarieH
MarieH
01.12.2018

Přečteno za pár večerů, knížka se mi líbila i když po dočtení jsem měla pocit že je děj vyprávěný suše a neosobně. Ztráty a utrpení byly na obou stranách, ale ta fanatická víra v Hitlera i u obyčejných lidí je děsivá. Doporučuji !!!!!!!!

Arsi007
Arsi007
12.11.2018 4 z 5

Strohy, syrovy a věcný pribeh ze 2.sv.v. z pohledu Kathariny a Petera. Zaniceneho vojaka a nemecke mlade panicky. Nikdy jsem necetla knihu z pohledu nacistu, ale ac jsem ze zacatku z obou protagonistu byla mirne receno znechucena, ke konci mi doslo, ze je vlastne uplne jedno, na jake strane ve valce jsme. Je to valka. A pokud souhlasime s ni samotnou jsme stejne spatni jako ti druzi. Pribeh je psan bez zbytecnych popisu a prevazuje prima rec takže se velmi rychle cte. Moc nechapu to podle me nizke hodnoceni. Za sebe doporucuji vsema deseti.

Jirinamac
Jirinamac
04.11.2018 4 z 5

Drsný příběh. Čte se rychle a myslím, že bude dlouho o čem přemýšlet.

Knižní střípky
Knižní střípky
10.10.2018 4 z 5

Tato kniha byla pro mě těžký oříšek. Je výborná, čtivá, drsná, bez příkras, proto ji hodnotím plným počtem hvězd. Číst knihu, kde hlavní hrdinové jsou ti, kteří stáli na té špatné straně, bojovali za toho špatného, se čte velmi zvláštně. Je to kniha, na kterou nezapomenu.

klara1550
klara1550
06.08.2018 5 z 5

Jedinečná kniha. Nejvíce pro mě vystihuje příběh slovo "syrové". Vtahuje člověka do atmosféry druhé světové války, nepotrpí si na zdlouhavé popisy, jde přímo.

Pro mě hluboká kniha - protože se toho hrozně moc odehrává mezi řádky. Spíše než o ději pro mě byla o sledování pocitů, které ve mně otevírala skrze situace a dialogy. Jednotlivé situace, která by v reálu trvaly pár sekund až minut, vypověděly neskutečně mnoho o povaze postav, o jejich vzájemném vztahu, odrazily celé příběhy jejich života, vyvolaly vlnu pocitů a myšlenek. Přes krátkost tohoto románu plastické a skutečně působící postavy, které nebyly jedna jako druhá, jak se to v některých knihách stává.

A konec - mnoho lidí v komentářích píše překvapivý. Vlastně je možná logický? Možná pro ty postavy jediný možný, aby dokázaly ustát, čím prošly?

lejla22
lejla22
19.04.2018

Kniha se čte rychle a už na první stránce vtáhne čtenáře do děje. ALE pohled z německé ŘÍŠE, kde jsou ti "VYVOLENÍ" a kde si válka žádá oběti, ale jen některých. Ta krutost, zlo, strach. O tom se čte hodně špatně a doufám, že tohle už nikdy nikdo nezažije.

adriane9
adriane9
17.02.2018 4 z 5

Je mi strašně, strašně těžko na srdci. Samozřejmě znám průběh války, vím jak to zhruba probíhalo, četla jsem i židovské pravdivé příběhy, ale z pohledu němců snad ani jeden. Toto není čtení románu, tohle je prostě bolestivý příběh, velmi čtivě napsaný s reálnými prvky. Kathrina, zkraje ač hloupá končí v příběhu s pokorou, bez jiskry života. Komu ale také po válce mohla zůstat že...

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) láska milostné romány irská literatura milostné vztahy válečné romány

Autorovy knížky

2015  75%Slib - intimní příběh z války

Kniha Slib - intimní příběh z války je v

Právě čtených3x
Přečtených180x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených16x
Knihotéce98x
Chystám se číst127x
Chci si koupit28x
dalších seznamech1x