Zapomenutá vražda

Zapomenutá vražda https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56568/bmid_zapomenuta-vrazda-AhL-56568.jpeg 5 727 128

Slečna Marplová série

< 13. díl >

Novomanželé Reedovi z Nového Zélandu se rozhodnou usadit se v Anglii. Zatímco Giles musí ještě na rodném ostrově vyřídit nějaké obchodní záležitosti, Gwenda je pověřena najít v Anglii vhodný dům. To se jí také podaří – v novém domě se cítí dobře, ale v jednu chvíli ji naopak přepadne podivný zlověstný pocit. Při zařizování se dějí zvláštní věci – Gwenda chce udělat cestu tam, kde už kdysi byla, chce vybourat dveře tam, kde kdysi bývaly, a nakonec najde ve skříni přesně takové tapety, jaké si představovala nalepit do jednoho z pokojů. Unavená a zmatená Gwenda ráda přijme pozvání Raymonda Westa a jeho tety Jane Marplové do Londýna, kde zajdou i do divadla. Při závěrečné scéně hry, ve které zazní: „Zahalte jí tvář… zemřela tak mladá…“, Gwenda nahlas vykřikne a uteče ze sálu…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Sleeping Murder , 1976


více info...

ivetka859
ivetka859
05.01.2024 2 z 5

Moje první slečna Marplová (jak knižní, tak filmová) a jsem trochu zklamaná. Možná to byl náhodný tip, šťastná trefa, ale vraha jsem uhodla od začátku, takže i všechny další kličky pro mě byly průhledné. A od slečny Marplové jsem čekala, že se bude více zapojovat, tady mi přišlo, že spíš tak "přicmrdávala".

sgjoli
sgjoli
15.10.2023 4 z 5

Měla jsem chuť na další krimi z pera Agathy Christie, a tak volba nakonec padla na audioknihu Zapomenutá vražda se slečnou Marplovou. A dost mne to bavilo.
Pořád mne nepřestává udivovat, jakými kličkami se naše milá slečna Marplová dokáže k jednotlivým případům připlést - tak, aby to nebylo úplně divný nebo podezřelý. Baví mne to, fakt že jo!
Líbila se mi ta zápletka - baví mne, když se v příbězích řeší záhady rodinné minulosti, čehož se tady dočkáme v plné míře. Výsledkem tu máme manželský pár, kdy se manželé coby amatéři snaží dopátrat, zda se v rodině manželky stala či nestala vražda. Připadalo mi úsměvně naivní, jak náš milý manželský pár někdy naivně věří všemu, co slyší, zatímco slečna Marplová, protřelá dík předchozím případům, nevěří ničemu, co se nedá jednoznačně ověřit. To mi přišlo jako zajímavý kontrast.
Ve výsledku to byla příjemná detektivka, v níž se mi nepodařilo pachatele odhadnout, takže se dostavilo i překvápko.
Audioknihu namluvili Jan Meduna, Jitka Ježková a Růžena Merunková - všichni byli skvělí. Za sebe určitě mohu doporučit.


BaPe895
BaPe895
14.10.2023 4 z 5

Solidní detektivka s prvky tajemna zasazená do zajímavého prostředí jižní Anglie. A vyšetřuje opět sympatická paní Marplová.

konicekbily
konicekbily
10.10.2023 5 z 5

Kniha byla vydána v roce 1976 - až po smrti autorky - na její přání. Slečna Marplová se přidává do příběhu jakoby náhodou, ale předhozenou autorčinu zápletku rozlouskne "levou zadní" a dokonce je účastna závěrečné akční scény. Ještě, že nám to slečna Marplová vysvětlí na úplném konci, jak nás Agatha naposledy vodila za nos!

petrarka72
petrarka72
02.10.2023 5 z 5

Jeden z nejkrutějších případů. Protože o mrtvých můžete říct cokoliv - nebrání se. Protože žárlivost nemusí být to nejhorší. A protože i slečna Marplová, naprosto proti své přirozenosti, přiznává, že některé věci je bezpečnější nechat spát . A zločiny mají dlouhé stíny...

Ava365
Ava365
07.08.2023 4 z 5

Velmi pěkná detektivka od klasičky žánru. Přesto se mi některé z jejího pera líbí více, a proto nehodnotím plným počtem hvězd.

freejazz
freejazz
31.07.2023 4 z 5

toto ma prekvapilo. všeobecne považujem príbehy Agathy Christie za nečitateľné - asi to bude tým štýlom, ale vynikajúco sfilmovateľné. Zabudnutá vražda sa z tej záplavy doslova vykĺbila.

sajanka
sajanka
27.07.2023 5 z 5

Také jedna z těch nejlepších. Mám ji ve slovenštině.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
12.05.2023 3 z 5

Tentokrát mi slečna Marplová do noty nekápla. Rohožka a síť byly asi moc velké nápovědy, a tak mě štvalo, že slečna neřekne o svém podezření ani slovo, dokud... Ale nechci nic prozrazovat.
Souhrn - jiné detektivky se mi líbily víc, třeba Nultá hodina.

Jessy
Jessy
20.03.2023 5 z 5

Moje druhé knižní setkání se slečnou Marplovou a opět mě příběh velice potěšil. Tentokrát slečna Marplová vlastně není hlavní postavou příběhu, spíš se do děje dostává jakousi náhodou, při řešení záhady však jako vždy sehraje klíčovou úlohu. Detektivní příběhy tohoto rázu se čtou skvěle, člověk si u nich odpočine, zároveň provětrají jeho mozkové buňky a nedovolí mu příběh opustit, dokud neskončí.

ddkk
ddkk
16.02.2023 5 z 5

Až když jsem viděla televizní zpracování Zapomenuté vraždy, jsem si uvědomila, že poslední příběh slečny Marplové vlastně znám, protože jsem ho už několikrát četla a knížku mám v knihovně.

Je to jeden z nejlepších kousků naší oblíbené a poněkud všetečné slečny Marplové, které zase nic neušlo. Její metody jsou nenápadné tak jak nenápadná je ona sama. Pár vyslechnutých drbů, nenápadně položené na první pohled naivní otázky, laskavost sama...Dlouho netušíte, co se před těmi skoro dvaceti lety vlastně stalo...

Velmi doporučuji.

Filomena1961
Filomena1961
11.02.2023 4 z 5

Knížku jsem četla jedním dechem. Tajemný začátek, stará vražda na kterou si postupně rozvzpomněla Gwenda Reedová, nečekané rozuzlení prostě scénář Agathy. Mám to ráda. Už se těším na další.

slunicko1958
slunicko1958
16.01.2023 5 z 5

'"Tahle slečna Marplová, to je velice slavná dáma. Ta strčí do kapsy vrchní konstábly ze tří okresů. Zatím se ještě nestala mým šéfem, ale odvážím se tvrdit, že k tomu jednou dojde. Takže slečna Marplová má prsty i v tomto případě."
"Ano, pomohla nám se spoustou nápadů," řekla Gwenda.
"To si myslím," souhlasil inspektor. '
(str.212-213)

Co dodat? Báječná detektivka. Taková ta stará dobrá klasická detektivka, která čtenáře vyzývá k přemýšlení a hledání pachatele. A bez sadistických či jinak oplzlých scén. Přesvědčte se sami...

JáraTym
JáraTym
09.01.2023 4 z 5

Poslední vydané dílo slavné britské autorky je řemeslně dobře napsané, se skvěle vykreslenou atmosférou a brilantními dialogy, leč kvality autorčiných předchozích počinů nedosahuje.

palka452
palka452
10.12.2022 5 z 5

Agathu nelze nemilovat

VeruMalfoy
VeruMalfoy
12.11.2022 5 z 5

Tak tento příběh se mi z celé série líbil zatím asi nejvíc, i když knihy nečtu popořadě, ale na přeskáčku. Líbilo se mi, jak byl vystaven a promyšlen. Dokázala jsem si dům, ve kterém se odehrávala vražda, úplně živě představit, jak nádherně byl vykreslen. Slečnu Marplovou miluju víc a víc. :)

Sandik
Sandik
31.10.2022 5 z 5

Subjektivně nejlepší detektivka se slečnou Marplovou! Výborně vymyšlená, téměř bez logických zádrhelů, dobře napsaná a s poměrně překvapivým rozuzlením... Celkový dojem: 85%

janina66
janina66
08.07.2022 5 z 5

Skvělá detektivka! Hodně podezřelých. Tušila jsem vraha a vyjímečně jsem se trefila. Zajímavá zápletka. Výborně načtená audiokniha.

Čmeláček
Čmeláček
22.06.2022 5 z 5

Vynikající detektivka, jeden z nejlepších případů slečny Marplové. A na vraždy by se fakt zapomínat nemělo, oběť si zaslouží spravedlnost.

Le Chat
Le Chat
01.06.2022 5 z 5

Výborná detektivka, paní Agatha ani slečna Marplová opět nezklamaly. :-)