Vražda na faře

Vražda na faře https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52650/bmid_vrazda-na-fare-wXs-52650.jpeg 4 698 109

Slečna Marplová série

< 1. díl >

Fara vesničky St. Mary Mead se stane dějištěm vraždy. Obětí je člověk, jehož nikdo neměl rád, dokonce ani sám farář. Kdo by mohl být pachatelem činu, když důvod k němu měli snad všichni – nejbližší příbuzní, nebo jiní obyvatelé vesnice? Vyšetřující zástupci zákona nejsou bezmocní a hloupí, ale vztahům mezi místními nerozumějí… Na scéně tohoto zločinu, již ve své knize z roku 1930 zinscenovala královna detektivek Agatha Christie, se poprvé objevuje později tak slavná slečna Jane Marplová. Zpočátku ji policie přijímá jako ostatní osamělé staré dámy, jako neškodnou povídalku s podivnými názory. Ona však nejen zná místní poměry, ale také dokáže nahlédnout do hloubi lidských povah. Přesto dlouho tápe, neboť nadprůměrně inteligentní vrah promyslel každičký detail. Slečna Marplová je však bystrá, neunikne jí žádná nitka, snad umí i číst myšlenky – a je to nakonec ona, kdo poradí policii poslední, usvědčující krok…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Murder at the Vicarage , 1930


více info...

Přidat komentář

VetDejvid
14.03.2024 4 z 5

Agate Christie sa proste nedá odprieť nesmierny talent udržať čitateľa v napätí. Vždy zmením 10x svoj názor na to, kto mohol byť konieckoncov vrah. Jej falošne stopy čitateľa čsto mätú natoľko, že už si nemože byť ničím istý! Zo začiatku som mal problém zorientovať sa vo všetkých tých postavách a v okolí dedinky, ale po pár kapitolách ma to už úplne pohltilo a s napätím som sa prečítaval ku koncu príbehu. Kam sa hrabú moderné detektívky a thrillery. Nesmierne si Agathu Christie za jej prácu cením.

HollyUndead
22.02.2024 5 z 5

Bravurně napsaná detektivka, ve které není až do konce jasné, kdo spáchal danou vraždu. Na detektivkách tohoto typu se mi moc líbí, že každou chvíli padne podezření na někoho jiného, takže čtenář pochybuje dokonce i o tom, kdo je vlastně obětí (natož pak vrah). Navíc se mi líbilo, že to bylo líčeno z pohledu faráře. Do příběhu zapadl skvěle.


Emik87
20.02.2024 4 z 5

Nemám Jane Marplovou ráda tak moc, jako Poirota, ale zrovna tento příběh je velmi napínavý a dobře vymyšlený. Bavil mě.

Lector800
05.02.2024 5 z 5

Dobrá, důvtipně napsaná detektivka.

puczmeloun
26.12.2023 3 z 5

Detektivní jednohubka a zároveň velmi oddechový kousek. Zapadlý kout venkova plný drben... ehm, dam ve věku, lží, různých vzájemných antipatií a tajemství, zločinů i vztahů všeho druhu. Na krátký rozsah je to tolik zaplněno motivy, že skoro nemá smysl s hlavními postavami zjišťovat, kdo je vrah. Vše, i malé detaily ne/související s hlavním případem, se nakonec vyřeší, ale hlavu má člověk jako balon. Nabízeno je tolik různých možností a odboček...

...posloucháno jako audiokniha, kdy se právě sem, na zastrčený kousek Anglie, nadsazený divadelní tón zvolený interpretem Otakarem Brouskem ml. velmi hodí.

pepa4081
25.12.2023 4 z 5

Ze začátku jsem se bál nudy, ale nakonec se to velmi dobře četlo. Osvědčená klasika. Jsem spokojený.
Velmi uspokojivé.

rafan65
25.09.2023 5 z 5

Parádní kniha ve které Slečna Marplová opět řeší další vraždu po svém, bravurně jako vždycky. Zbožňuju tyto detektivky jsou prostě úžasné, zdobí je lehkost a noblesně popsaná atmosféra anglického venkova.

Ahmose
07.09.2023 2 z 5

Strašne ma bolí písať takéto zlé hodnotenie knihe od svetoznámej autorky, ale nedá sa nič robiť. Vražda na fare predstavuje knihu, kde sa zrodila slečna Marplová. Hneď na úvod vás, ale upozorním, že táto kniha nie je písaná z pohľadu slečny Marplovej. Hlavným detektívom je kňaz a slečna Marplová má v knihe iba zopár scén. Myslím si, že keď pani Christie písala túto knihu, tak sama ešte netušila, že práve ona bude neskôr jednou postáv, ktoré ju preslávia a bude o nej písať samostatné knihy. Toto je štvrtá kniha, ktorú som od Agathy Christie prečítal a prvýkrát sa mi u nej stalo, že som sa pri čítaní neskutočne nudil. Postavy boli nezaujímavé, niektoré dokonca až iritujúce. Vyšetrovaný prípad bol relatívne jednoduchý, ale zmätočne podaný. Nebyť faktu, že kniha ma len 200 strán, tak ju asi ani nedočítam. Chvíľami som mal pocit, že čítam nejakú adaptáciu na Babovřesky. Naozaj strašne mdlé a predovšetkým nudné.
Knihu zachraňuje aspoň fakt, že niektoré dialógy boli naozaj vtipné a bolo z nej cítiť dobovú atmosféru. Záver sa mi tiež celkom páčil. Žiaľ, to nič nemení na tom, že je to najslabšia kniha, ktorú som od autorky čítal. Siahnite radšej po niečom inom.

Renatka11
04.08.2023 4 z 5

Moje třetí knížka od Agathy a první se slečnou Marplovou. Moc se mi libilo tohle nové paperbackové vydání, bavil mě libozvučný styl psaní i sympatický a důvtipný farář Leonard Clement v roli vypravěče. A tak díky za krásný dárek k narozeninám, Baru. :*

sgjoli
30.04.2023 4 z 5

Vraždu na faře jsem četla už hodně hodně dávno, ale vůbec jsem si nedokázala vybavit, o čem to je - nebo nedej bože, kdo je pachatel. A tak jsem sáhla po audioknize - namluvil Otakar Brousek ml. a Růžena Merunková. A musím říct, že jsem si to dost užila.
Hodně tomu pomohla interpretace výše zmíněných, kteří se toho zhostili bravurně. Mělo to švih, spád a jednotlivé charaktery byl od sebe skvěle odlišené (v tomhle má zásluhy hlavně pan Brousek. Paní Merunková se zhostila slečny Marplové, pan Brousek pak namlouval ostatní postavy + byl v roli vypravěče.)
Obsahově je to velmi svižné dílo. Neměla jsem pocit, že bych se nudila, pořád se tu něco dělo a ty mezilidské vazby a venkovská drbárna tu byly skvěle zachycené. Pachatele jsem nakonec vůbec neodhadla - ten pocit překvapení, ten onen proslulý "aha" moment se tu u mne dostavil.
Plný počet hvězd nedávám - přeci jen mám od autorky načteno toho již víc a už mám své top favority. Každopádně tohle je určitě jedna z těch lepších knih od paní autorky. Mohu doporučit.

Rowana
21.04.2023 4 z 5

Velice příjemné audio zpracování. Příběh má vtip a šarm slečny Marplové. Viděla jsem i seriálové zpracování, takže rozuzlení jsem znala. I tak jsem si poslech opravdu vychutnala.

SSTknihy
22.02.2023 5 z 5

Pozor, pozor, na scénu vstupuje nenápadná stará dáma, která sice může působit jako tichá stařenka zajímající se tak akorát o rozkvetlé muškáty, ale ve skutečnosti, jak se přesvědčil nejeden pachatel "téhle dámě nic neuteče". Ví o všem, co se kde ve vesnici šustne, kdo co dělá, proč co říká, kde kdo byl, a dokáže si dát velmi rychle všechny indicie dohromady. Díky tomu před ní není nikdo v bezpečí a ani sebechytřejší pachatel jí nakonec nevyklouzne.
Přiznávám, že slečna Marplová mě baví víc než Poirot, asi proto, že je tak geniální, a přitom působí věrohodně, skromně a ještě je s ní legrace.

cukrovka
09.02.2023 5 z 5

Detektivní klasika. Zpočátku jsem měla trochu problém orientovat se v množství lidí. Příběh byl velmi zajímavý a vraha jsem samozřejmě neuhádla.

petrarka72
27.01.2023 5 z 5

Rok s Agathou Christie zahájen. Slečna Jane Marplová poprvé. Anglický venkov, zajímavý vypravěč - vikář s mladou ženou a pubertálním synovcem, vražda plukovníka Protheroa, který nepatřil mezi nejpříjemnější obyvatele St. Mary Mead, v hlavní roli postřeh či všetečnost staré dámy, znalost lidské povahy a neúprosná logika, nečekaný vrah a sympatická pointa.

baji42
21.01.2023 5 z 5

Moc hezká klasika a mimo jiné krásně popsána atmosféra anglického venkova.

Aligator805
02.01.2023 5 z 5

Velice pěkná a důmyslná zápletka. Skvělé rozuzlení případu.

kika 13
03.12.2022 3 z 5

Stále se mi promítal do čtení film.

jprst
15.10.2022 4 z 5

Klasická Agatha Christie, sice poměrně rozvleklé, ale zápletka důmyslná a rozuzlení opět nečekané. Prostě klidná anglická detektivka s logickou dedukcí vedoucí k usvědčení pachatele, která mezi smrští v současné době vydávaných drsných detektivek a thrillerů je příjemnou změnou.

slunicko1958
06.10.2022 5 z 5

Překvapilo mě, že je knížka psaná v ich-formě a že vypravěčem je vikář. Proto je celý příběh podán tak, jak ho viděl on.
Slečna Marplová je velice bystrá dáma s logickým myšlením, to se ovšem nedá tvrdit o ostatních postarších slečnách.
Souhlasím s názorem, že závěr je poněkud uspěchaný.
Celkově mě knížka potěšila.

Čmeláček
28.08.2022 5 z 5

Slečna Marplová je taková roztomilá stará dáma a já knihy s ní mám fakt moc rád :). Tohle je vynikající detektivka, která se čte sama. Skvostné! :)))