Smysluplná vražda

Smysluplná vražda https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413952/bmid_smysluplna-vrazda-Ksf-413952.jpg 4 387 56

Slečna Marplová série

< 6. díl >

Detektivní román Smysluplná vražda z roku 1952 klade před slečnu Marplovou neobvyklý úkol – odhalit zločince se schopností být na dvou místech současně. Když se tato křehká bělovlasá venkovská stařenka, vládnoucí nebývalým pozorovacím talentem, nechá uprosit svou dávnou spolužačkou a přítelkyní, odjede na podivné anglické sídlo, kde kromě sedmi členů rodiny, potenciálních dědiců majetku, žijí dvě stovky mladých delikventů. Navenek jde o lidumilný, chvályhodný projekt, ale bystré znalkyni hlubin lidské duše neujde žádná přetvářka – a ani seberafinovanější vrah.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

They Do It with Mirrors , 1952


více info...

Přidat komentář

Booky84
10.10.2023 5 z 5

Klasická detektivka, při které jsem se musela více soustředit na jména, ale kniha byla čtivá a nutila mě přemýšlet o tom, kdo je vrah. Slečnu Marplovou mám moc ráda, je to prostě taková milá babička, kterou ovšem není dobré podceňovat, protože ona si sice pěkně v křesle plete, ale přitom poslouchá a nic jí neunikne.

Burák
28.09.2023 3 z 5

Mám vždycky ohromnou radost, když narazím na nějakou detektivku od Agathy Christie, kterou jsem ještě nečetla.

Smysluplná vražda mi zpříjemnila víkend. Užila jsem si to, protože já tenhle žánr prostě miluju, ale abych byla upřímná, jde to slabší kousek.
Vraha jsem správně tipla už na začátku (což se mi u téhle autorky běžně nestává), ale motiv a konkrétní sled událostí jsem neměla šanci poznat až do konce knihy.

Čte se to opravdu dobře, je to relativně krátký, atmosféra si drží standard ale napětí trochu pokulhává. Nicméně jako milovnice knih A. Ch., jí to ráda odpustím a budu nadšeně čekat, až se mi do ruky dostane další knížka, kterou jsem od ní ještě nečetla.


sgjoli
10.09.2023 3 z 5

Další příběh se slečnou Marplovou, do kterého jsem se pustila - ve formě audioknihy. Namluvili to Otakar Brousek ml. a Růžena Merunkova - oba naprosto skvělí, jejich interpretaci jsem si moc užila.
To už tolik nemohu říct o obsahu. Takhle - poslouchalo se to dobře, docela dobře to odsýpalo. Zápletka samotná nebyla nutně špatná, ale úplně mi nesedlo to vyšetřování a to rozuzlení, které se mi zdálo trochu slabší. Vlastně mi to ve výsledku bylo docela jedno, kdo je pachatel - asi mne to nevtáhlo tolik, abych se o to zajímala a byla napjatá, co a proč kdo udělal.
Na jedno poslechnutí fajn, ale že bych se k tomu chtěla někdy vracet, to říct skutečně nemohu. Necítila jsem napětí, nevtáhlo mne to, bylo mi to jedno. Postavy mi přišly nezajímavé, některé spíš otravné. Nakonec tedy průměrné 3 hvězdy. Je to nenáročná jednohubka, která nenadchne - neurazí.

zipporah
18.06.2023 4 z 5

Jedna z tých lepších "marploviek", ale jednoducho na "poiretovky" tieto príbehy nemajú :/

vodovodnice
23.02.2023 4 z 5

Krásná detektivka, je pravda, že ten překlad se nepovedl, jak píše Lector800, ale vzhledem k tomu, že neumím anglicky, musím se spokojit s českým překladem.
Nicméně i přes pár drobností v překladu je to čtivé, zápletka originální. A opět jsem se nechala zase vodit za nos a tipovala jiné osoby za vrahy, než byl ten skutečný.
Opravdu mne překvapuje s každou další knížkou od A. Ch., jakou má skvělou fantazii a snad jen u dvou knížek jsem potkala podobný příběh / motiv, ale jinak je každá detektivka originál.
Těším se na další knížku :-) .

Lector800
23.02.2023 3 z 5

Tahle kniha jistě nepatří k vrcholným dílům Agathy Christie. Strhávám dvě hvězdy. Jednu za to, že v první třetině románu se nic nestane. Druhou za barbarskou práci s textem v češtině. Překladatelka Julie Salcherová zoufale bojuje s angličtinou i s češtinou. V textu najdeme "kirsch" místo "griotka", "viscount" místo "vikomt". Místo práce s aktuálním členěním větným ponechává kurzivu z anglického originálu a dělá neuvěřitelně velký počet chyb v interpunkci. Je otázka, jestli redaktorka Hana Müllerová překlad vůbec četla, a je zřejmé, že nejspíš neproběhly korektury.

Devorah
11.02.2023 5 z 5

Opět další kniha ze série se slečnou Marplovou, postarší šedovlasou dámou s mrštným jazykem. Ta zde není tolik všetečná, ale spíše mile zvídavá.
Slečna Marplová navštíví svou přítelkyni z mládí a zločin, který záhy nastane tentokrát pozoruje a tolik nezasahuje do vyšetřování. Samozřejmě vraha odhalí dříve,než policie, jak už bývá zvykem, ale víc než o zločin tu jde o psychologii postav. Jsou výborně propracované a nejen hlavním, ale i těm vedlejším je zde dán prostor. Co se týče atmosféry ta by se dala pomyslně krájet.
Čtenář si tak užije zločinu a napětí na pravém anglickém sídle a ochutná i trochu toho anglického počasí a životního stylu vyšší společnosti.

EvikU.
30.11.2022 4 z 5

Přečtená v práci „ušima“. Agathu mám ráda. Nemohla bych asi číst jednu knihu za druhou, ale jako spestření mezi ostatní knihy se mi moc líbí.

Oblíbila jsem si slečnu Marplovou. Má skvělé pozorovací schopnosti. Detektivky mají hlavu a patu, jsou promyšlené. Baví mě anglický humor i prostředí.

Jako audio si ji užiju snad ještě víc, než když ji čtu. Jane Marplová je skvěle namluvená. Stránek spíš míň. Jak je vidět, není vždy nutnost, aby to byla bichle o 700 stranách.

A závěr knihy nikdy neuhodnu, musím si na to zvyknout, že detektivky bych asi psát nemohla. Čtenář by hned poznal, kdo je vrah. Neuměla bych ho tak mistrně skrýt jako autorka.

willy9203
08.11.2022 4 z 5

Celou dobu jsem byl z knížky nadšen. Jak zápletkou, tak nejistotou, kdo je vlastně pachatel. Ale konec byl pro mě daleko méně překvapivý, než bych si býval přál.

B18r
03.09.2022 4 z 5

Toto byla má první knížka od Agathy a určitě ne poslední. Příjemná detektivka, která se mi velmi dobře četla. Zápletka zajímavá, takže jsem měla během dvou večerů v posteli přečteno :)

klarence
09.08.2022 4 z 5

Klasika , co dodat.

janina66
08.08.2022 3 z 5

Pro mě asi nejslabší díl. Nelíbilo se mi prostředí ani nespočet jmen, na který se čtenář, či posluchač musí soutředit. Jediným kladem je skvěle načtená audiokniha.

domihruzkova
29.06.2022 4 z 5

Další fajn detektivka.

Čmeláček
22.06.2022 4 z 5

Dost dobré počteníčko se smysluplnou vraždičkou :))). Kniha nebyla špatná, ale paní Agatha už napsala i lepší.

Aligator805
23.03.2022 5 z 5

Opět skvělý příběh. Rafinovaná vražda a několik podezřelých. Jako odpočinkové čtení skvělé.

Jenny46
11.03.2022 4 z 5

Krásný poslech audioknihy O. Brousek, R. Merunkové opravdu jsem si užila krásné odpoledne a večer se slečnou Marplovou její příběhy nikdy nezklamou...
Další příběh, záhadná vražda a naše skvělá slečna Marplová dostane za úkol diskrétně obhlédnout situaci, nebude to lehký úkol, dokáže vyřešit další vraždu...

annes
17.02.2022 3 z 5

Tak tenhle díl mě úplně moc nenadchnul. Nějak mi to nepřišlo tak napínavé jako ostatní autorčiny příběhy, zápletka a motiv byly jakési nemastné neslané. No hold nemůže mít všechna díla mimořádná.

Marfiel
16.02.2022 5 z 5

Další skvělá klasika od Agathy. Velmi dobře popsané postavy i prostředí a samozřejmě nechybí rafinovaná vražda. Slečna Marplova je už ale na stopě... Určitě doporučuji k přečtení, schválně, kdy se vám podařilo odhalit pachatele:)

terimila
14.02.2022 3 z 5

Příjemná krátká jednohubka, v audio podobě tak akorát na příjemný jednodenní výšlap :-) Zjistila jsem, že když poslouchám audioknihy při osamocených výletech, mnohem víc si z těch knih pamatuju. Dobré vědět. :-)

Pěkná, oddychová a celkem rychlá detektivka. Bylo příjemné potkat se s dávnými kamarádkami slečny Marplové... hlavně nádherná laskavá Carrie Louisa obklopená milující rodinou, kolem které se najednou začnou dít nepěkné věci. Zápletka dobrá, rozuzlení zcela logické, docela se tu dalo vydedukovat, co se stalo a jak (s "proč" to bylo horší). Když beru díla se slečnou Marplovou, tak tohle patří ke špičce.
PS: Po měsíci od konzumace ale musím hodnocení upravit. Už mi mizí vzpomínka na rozuzlení, které prostě tak dechberoucí nebylo. Nakonec tři hvězdy, ale pěkné tři.

Jessica007
15.01.2022 5 z 5

Sice tato detektivka nepatří vyloženě mezi moje TOP od autorky, ale to všechny nemohou. Kniha jako taková se mi ale líbila. Slečna Marphlová, která přijíždí na starobylé anglické sídlo.. Prostě mám knížky od Agathy Christie ráda.