Slečna Marplová a záhady: Poviedky

Slečna Marplová a záhady: Poviedky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419680/bmid_slecna-marplova-a-zahady-poviedky-ti2-419680.jpg 5 32 11

Po minuloročnom mimoriadne úspešnom súbornom vydaní poviedok s Herculom Poirotom pripravilo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ ďalší jedinečný výber z poviedkovej tvorby legendárnej Agathy Christie. Tentoraz bude v centre pozornosti jej druhá najznámejšia postava – bystrá stará dáma slečna Marplová, ktorú si podobne ako slávneho belgického detektíva obľúbili čitatelia na celom svete. Veľkej popularite sa dodnes tešia aj filmové a televízne adaptácie príbehov so slečnou Marplovou v hlavnej úlohe. Luxusne vybavená, bohato ilustrovaná kniha s kazetou obsahuje 56 poviedok. Príbehy so slečnou Marplovou dopĺňajú poviedky, v ktorých síce nevystupuje žiadny známy detektív Agathy Christie, ale ktoré presvedčivo dokazujú jej spisovateľské majstrovstvo: schopnosť na malej ploche rozohrať tajomný príbeh plný záhad, ktorý drží čitateľa v napätí až do nečakaného konca. Fanúšikovia Agathy Christie sa určite potešia, že do výberu bola zaradená aj poviedka Tri slepé myšky, podľa ktorej neskôr autorka napísala slávnu divadelnú hru Pasca na myši. Na slovenskom preklade pracovala trojica renomovaných prekladateliek – Alena Redlingerová, Alexandra Ruppeldtová a Nina Mikušová.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Povídky

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Miss Marple and Mystery: The Complete Short Stories


více info...

Přidat komentář

konicekbily
04.02.2024 5 z 5

Mohutný, váhově a prostorově robustní soubor povídek od královny detektivek se slečnou Marplovou ale i bez ní, je jakýmsi průřezem povídkové tvorby slavné, možná největší autorky detektivní literatury. Není to čtení na jeden večer, ale na jedno čtvrtletí!

Ivan F
29.06.2023 4 z 5

Konečne. Cítim úľavu, že som túto skutočne obrovskú knihu po niekoľkých mesiacoch dávkovania si poviedok, konečne dočítal. Jednoducho, bolo toho príliš a cítim, že som sa (momentálne) tvorby pani Christie presýtil. Okrem toho bolo mnoho poviedok v knihe priemerných a zopár vyslovene úbohých - teda časť knihy, kde šla jedna duchárska poviedka za druhou, bola pre mňa veľmi ťažko stráviteľná. Nechcem porovnávať s inou tlstou knihou poviedok od tety Agathy, ale tá je rozhodne lepšia a táto ťahá za kratší koniec. Len to porovnanie sa vyslovene ponúka, pretože autorka je tá istá a hoci postavu Hercula neznášala, tak možno práve preto sú poviedky s ním o toľko lepšie, než so starou všetečnou starou dievkou Jane.


Gibis
26.04.2023 5 z 5

Netajím se tím, že Agatha Christie je moje nejoblíbenější autorka a hltám od ní prakticky cokoliv. Proto tato překrásná sbírka povídek se slečnou Marplovou a dalších povídek s různými záhadami nemohla chybět v mé knihovně a já si čtení moc užívala. Není to zrovna knížka do kabelky, takže jedna, dvě povídky doma u kávičky pod dekou, byla ta pravá atmosféra pro toto dílo :)

Lexie321
06.10.2022 5 z 5

Nádherná zbierka detektívnych poviedok v duchu aký vie len Agatha Christie. Určite vrelo odporúčam pre všetkých nadšencov klasických detektívok a fanúšikov autorky.

Florindela
06.02.2022 5 z 5

Tak tohle je opravdu těžká literatura! Samozřejmě myslím hmotnost knihy, nikoliv dílo jako takové. Kniha se mi čte skvěle, příběhy jsou napínavé, konce ještě zajímavější. Za mně skvělé, jsem ráda že si Ježíšek přečetl můj seznam přání.

tereza1198
20.12.2021 4 z 5

I když se pokaždé nesetkáme se slečnou Marplovou, tak povídky stojí za to. Některé mě sice tolik nebavily, ale kvalita převažuje. Překvapilo mě, že se Agatha věnovala i strašidelnějsím věcem a tématům.

Shardlake
20.10.2019 5 z 5

I tyto povídky se čtou jedna radost. Zklamalo mne ale, že v knize nejsou pouze povídky s postavou slečny Jane Marplové, ale i jiné povídky. Na druhou stranu čtenář má možnost se seznámit s povídkami, které nemusel dosud znát.
Velkým plusem hodnotím povídku "Tři slepé myšky", která v britském souboru povídek nemůže být vydána, protože je od roku 1958 stále v Británii hrána jako divadelní hra a její autorka si dala podmínku, že po dobu, co bude tato povídka hrána nesmí znovu vyjít.

slunicko1958
23.07.2019 4 z 5

V této maxiknize najdete různé povídky. O některých se ani nechce věřit, že je napsala ACh. Chudá nevěsta, bohatý nápadník, ale ona ho nemiluje... Dále tu jsou povídky, kde se opravdu nějaký zločin či záhada objevuje, avšak v mnoha případech je závěr předvídatelný.
Vysoko nad všemi těmito příběhy vyčnívají povídky, kde kraluje slečna Marplová. Těch je v knize bohužel pouze dvacet (plus jedna, jejíž děj se opakuje).
Kdysi jsem v divadle viděla hru Past na myši, proto pro mě bylo velice příjemné vrátit se k příběhu ve formě povídky.
Když srovnám s jinou obří knihou, kde je ústřední postavou H. Poirot, musím Slečně Marplové a záhadám alespoň jednu hvězdičku ubrat.

Magdalena5
25.02.2019 5 z 5

Po dvou letech opět repre bichle od ACH, nádherné počteníčko!

qydko
06.02.2019 5 z 5

Agatha nemůže zklamat. :)

assilem
14.01.2019 4 z 5

Čtu s přestávkami, což mi vyhovuje a umožňují to samostané povídky. Toto vydání mě přinutilo číst v sedě u stolu (nikoliv v pololeže v posteli). Kniha je totiž velmi těžká, ale to je právě její výhoda. Srovnaná záda, správné osvětlení...