Puknuté zrkadlo

Puknuté zrkadlo https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445199/bmid_puknute-zrkadlo-Z5t-445199.jpeg 4 391 49

Slečna Marplová série

< 9. díl >

Jedna z najslávnejších detektívok Agathy Christie so slečnou Marplovou v hlavnej úlohe. Malebná dedinka Mary St. Mead je oázou pokoja, a preto sa tu rozhodne usadiť aj známa herečka Marina Greggová. V Gossingtonskom sídle by chcela zabudnúť sa osobnú traumu. Nie je to však ľahké, keďže tu postupne zavraždia troch ľudí. Je to iba omyl vraha, ktorý chcel pripraviť o život úspešnú herečku? Alebo sa kľúč skrýva v minulosti obetí, nemenej temnej, ako je Marinina? Slečna Marplová rozpletá klbko citov, vášní a ľudských vzťahov rovnako šikovne, ako pletie svetre na posiedkach so známymi, kde vytiahne z ľudí aj to, čo vonkoncom nechceli povedať.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: ekniha , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Mirror Crack’d from Side to Side , 1962


více info...

Přidat komentář

janina66
25.02.2024 4 z 5

Tak jsem se po dlouhé době vrátila ke slečně Marplové.
Detektivka se trochu táhla, ale nečekané odhalení stálo za to!
Příjemná oddychovka.

tereza1198
01.12.2023 5 z 5

V této knize je slečna Marplová trochu upozaděná. Funguje spíš jako mentorka vyšetřujícího detektiva, sbírá střípky informací a nechává se mírně komandovat svojí ošetřovatelkou. Je to už dáma v letech a oči už nemá jako dřív. Ale stejně jako rozplétá svoji vlnu, rozplete i tuhle záhadu. Moc se mi to líbilo. Zajímalo by mě kolik v této knize má slečna Marplová let. Jak o ní všichni pořád mluví jako o stařičké venkovské dámě.


Česneksmedem
14.11.2023 4 z 5

„Vždycky se vám může hodit zjištění,
jak v letním dnu zapadne petržel do másla“.
Citát z knihy

Tak to byla jedna lahůdka pro milovníky Holmese. Jinak jsem samozřejmě v mém měsíci spisovatelek nemohl vynechat Agathu Christie a oblíbenkyni Jane.
Slečna Jane Marplová opět rozplétá, co někdo zamotal. Jak už jsme u těchto detektivek zvyklí, tempo je poklidné, ošetřovatelka Knightová upřímně protivná a paní Agatha nás opět houpe. Jestlipak houpala i svého tichého Maxe?
Jemná a inteligentní detektivka z Anglie, jaká už dávno není. Vzhledem k tomu, že Jane tentokrát dostala docela málo prostoru (až na závěr), dávám 3,666 bludišťáka.

zipporah
25.10.2023 3 z 5

Tentoraz mi vyšiel tip a to po rozhovore s Lolou, hoci motív som nemala šancu uhádnuť:D príjemná oddychovka na odpútanie od reality

milary
08.10.2023 5 z 5

Agatha nás měla dokonale přečtené. V téhle úžasné detektivce je toho hodně o tom, jak málo se mění podstata lidské mysli přes všechny novoty, které často připadají stárnoucí generaci obtížné a ta mladší po nich dychtivě baží. Opakuje se to jako přílivové vlny, intenzita může být podle situace různá, ale prohlašovat, že MY teda nikdy! je k smíchu.

A paralely mezi pečovatelským žargonem a jinými nešvary staroušky opatrujícího personálu, co nebere na zřetel duševní svěžest, ale pouze tělesnou vetchost svěřenců... Kdyby to nebylo popsáno s takovým vtipem a "obětí" nebyla slečna M., která se, jak tušíme, rozhodně nedá...

Slečna Marplová sice už příliš nevychází, ale to ničemu nevadí. Tamtamy pracují spolehlivě skrze přátele a známé. A tak se, vzdor útiskům děsivé pečovatelky :), může naše oblíbená "vetchá stařenka" věnovat své zálibě: rozplétání mordů.

Jitka Ježková si nádherně notovala s Růženou Merunkovou v další z vydařených audioknih.

Awča
16.08.2023 5 z 5

Pro slečnu Marplovou mám slabost.
Kupodivu jsem knihu ještě nečetla, v paměti mi utkvěl film s Liz Taylor, hlavně tedy její divná květinová pokrývka hlavy ve stěžejní scéně, a pak kupodivu i motiv a kdo za tím stojí.
Při čtení jsem si tudíž mohla vychutnat různé náznaky i vedlejší cestičky. Pobavily mě slovní půtky slečny Marplové s její ošetřovatelkou, užila jsem si poklidné tempo vyprávění a starosvětskou atmosféru.
Myslím, že se za pár let ke knize opět vrátím, pro odpočinek a zábavu.

petrarka72
20.07.2023 4 z 5

Televizní film s Liz Taylor je nezapomenutelný - a skvělá je báseň Alfreda Tennysona z roku 1833, kterou mě napadlo dohledat si až dnes. Prasklé zrcadlo je o odvrácené straně romantiky - nabízí ironický pohled na hvězdný filmový prach, na ženskost a mateřství a zejména na lásku až za hrob. Slečna Marplová je sice zase o něco starší, vesnice už není, co bývala - ale lidská povaha zůstává stejná. Smutek...

sgjoli
25.06.2023 5 z 5

Tahle kniha mne neuvěřitelně překvapila. A jsem moc ráda, že po dlouhé době mohu nějaké knize od Agathy Christie dát plný počet hvězd, protože tohle si to zasloužilo.
Hrozně mne bavila ta zápletka, která nakonec ukázala že ta pointa je úplně někde jinde, než jsem čekala. A mne to tzv. "dostalo". Skvěle propracované do detailů. Příběhová linka je dost silná. Slečna Marplová dost perlí a se svou všetečností se dokáže do případu skvěle zapojit, ale přitom to absolutně není na sílu. Naopak. Navíc její půtky se slečnou Knightovou mi přišly dost zábavné (sl. Knightová je fakt poděs :-D).
Určitou míru tajemna do případu vnáší i uvedená báseň Alfreda Tennysona Paní ze Shalott, která tu vlastně hraje i svoji roli. A mně se tohle zapojení jiného literárního díla do případu hrozně líbilo. A jak jsem psala, vnáší to do děje svou vlastní tajemnou atmosféru. Aspoň se mi tak zdálo a moc jsem to ocenila.
Poslouchala jsem jako audioknihu v podání Růženy Merunkové (slečna Marplová) a Jitky Ježkové (vypravěč + ostatní postavy). Dámy odvedly skvělou práci!
Tuto knihu rozhodně doporučuju.

astroweb
29.03.2023 5 z 5

Skvělé čtení, i když jsem několikrát shlédl zfilmovanou verzi, přesto knižně patří mezi nejlepší autorčin příběh.

SSTknihy
22.02.2023 4 z 5

Opět klasická detektivka z pera královny detektivek, kde hraje důležitou roli každý detail, každý pohled a každé slůvko. Slečna Marplová je sice momentálně fyzicky indisponovaná, ale nepálí jí to o nic méně. Opět se ukáže, jak geniálně umí autorka své čtenáře povodit za nos, nasměrovat je tam, kam sama chce, a nakonec překvapit důmyslným finále.
Zajímavé je filmové zpracování z roku 1980, kde slečnu Marplovou hraje Angela Lansbury (známá spíš ze seriálu To je vražda, napsala) a dále hvězdy jako Elizabeth Taylorová, Geraldine Chaplinová, Tony Curtis nebo Kim Novak.

Knižní střípky
14.12.2022 5 z 5

Poslech audioknihy

Dobročinný večírek jedné slavné filmové hvězdy poznamená vražda, a nezůstane pouze u jedné. Naštěstí zde máme slečnu Marplovou, která je po nemoci sice jako věchýtek, ale mysl má stále bystrou jak zamlada. A tak je jasné, že vrah to má spočítané...

Audioknihu opět namluvila Jitka Ježková a Růžena Merunková, tohle duo mě u marplovek strašně moc baví. A opět mě bavilo i Prasklé zrcadlo, které jsem v minulosti již četla... Je to boží zápletka, nikdy nepřestanu žasnout nad tím, co Agatha dokázala vymyslet...

Vesmich
13.11.2022 5 z 5

Slečna Marplová vstoupí na scénu jako vetchá osoba po nemoci, která se sotva udrží na nohách, až jsem si myslela, že jí už bude tak asi sto. Ovšem mezi Prasklým zrcadlem a Nemesis je ještě tolik let, že jí do stovky ještě nejspíš dost chybí. V každém případě, místo aby ležela, se vychytrale zbaví pečovatelky a vyrazí se "procapinkat" na výpravu do nové části obce, aby tam všechno zrentgenovala svým ostřížím zrakem zrovna v čase, kdy vrahoun potřebuje mordovat. Má ovšem pech, protože před slečnou Marplovou se nic utajit nedá!

levac
22.08.2022 5 z 5

Po nějaké době čtení jsem si uvědomila, že jsem vlastně kdysi viděla film, a tudíž jsem si vzpomněla, kdo vraždil. Kniha byla ale velmi čtivá, tak jsem pokračovala a užívala si autorčinu genialitu, jak si hraje se čtenářem - chvilku ho navede správně, pak ho zase pošle do slepé uličky, a tak až do konce :) oproti filmu zde byly i velmi zajímavé reálie z té doby. Skvělá jednohubka, doporučuji.

Čmeláček
22.05.2022 5 z 5

Vynikající kniha od královny detektivek! Slečna Marplová je taková starosvětská, ale není vůbec špatná :).

irskádívka
05.01.2022 5 z 5

Krásná a v dobré slova smyslu klasická detektivka z pera Agathy Christie.
Paní Marplová zestárla jen o tolik, aby si znovu připomněla, že lidská povaha je všude stejná a že ona je její dobrá a dlouholetá pozorovatelka.
Jak mě tato kniha potěšila!

Petkona
09.12.2021 4 z 5

Opět více než zajímavá detektivka od Agathy Christie, zajímavá zápletka, skvělé prostředí a zapeklitý případ, k jehož rozuzlení se pravděpodobně nedoberete se stoprocentí správnosti, ale to asi nikdy. Agatha Christie zde zase předvedla své nadání, jen musím ubrat jednu hvězdu, protože mi přišlo, že tak uprostřed se 100 stran nic skoro nedělo, jen se pořád dokola opakovaly ty stejné výpovědi. Ale pak už to zase nabralo otáčky a konec byl více než překvapivý.

vodovodnice
09.11.2021 4 z 5

Je hrozně zajímavé si porovnávat filmové zpracování s knižní předlohou.
Sice si na film pamatuji dobře a od začátku jsem věděla i kdo vraždil a proč, ale určité detaily ve filmu nevyniknou tak jako v knize, kde si je užiji mnohem více.
Příběh je krásný a originálně postavený.

Deia
22.09.2021 4 z 5

Ako väčšina kníh od pani Christie, aj táto sa mi čítala skvele. Síce mám radšej detektívky, v ktorých vystupuje skvelý Poirot, ale aj tie so slečnou Marplovou majú niečo do seba (aj keď slečna je občas trošku ukecaná). Zápletka je opäť zaujímavá, keďže zjavne nikto nemal motív zabiť danú osobu. Ako to pri týchto detektívkach býva, postupne som podozrievala opäť všetkých, motív sa mi ale uhádnuť nepodarilo. Rozuzlenie je znova dokonalo logické. Postavy mi tentokrát prišli veľmi zaujímavé, hlavne tie, ktoré sa vyskytujú v blízkosti herečky. Pani starajúca sa o slečnu Marplovú mi liezla dokonale na nervy (to bol teda asi zámer). Veľmi sa mi páčili odkazy na dávnu vraždu, pri ktorej sa telo našlo práve v knižnici Gossingtonského sídla (aj tú časť sa chystám prečítať si znova, čítala som ju už vážne dávno). Táto kniha ma teda veľmi bavila a určite budem pokračovať v čítaní týchto klasických anglických detektívok.

ThinThar
12.05.2021 4 z 5

Další ze zajímavých příběhů které pomůže rozmotat jedna všetečná stará slečna. Vřele doporučuji.

postrach
11.12.2020 5 z 5

Slecna Marplova me bavi.Nejprve jsem videla vsechny dily,postupne ctu knihy a vzpominam.Dobre napsana kniha.