Karibské tajemství

Karibské tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15543/bmid_karibske-tajemstvi-omn-15543.jpeg 4 416 66

Slečna Marplová série

< 10. díl >

Slečna Marplová tráví prázdniny na ostrově St. Honoré u Karibského moře. Nikoho z fanoušků oblíbené hrdinky detektivních příběhů Agathy Christie jistě nepřekvapí, že nádherné počasí a překrásná přímořská scenérie jejímu zvídavému duchu nepostačují. Ani historky jejího společníka majora Palgravea ji příliš nezaumou. Zpozorní až v okamžiku, kdy se major pochlubí, že vlastní fotografii domnělého pachatele neobjasněné vraždy. Den nato je major nalezen mrtev. Od té chvíle si stará dáma věru nemůže stěžovat na nudu...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

A Caribbean Mystery , 1964


více info...

Přidat komentář

alastor
12.12.2023 5 z 5

Exotické prostředí, ráj u moře, Karibik a k tomu všemu vražda! Konečně jinde, než na tom anglickém zapadákově. Agáta umí překvapit a napětí se dá krájet jak čajové plátky. A ten démonický pohled hned v úvodním odstavci.

tereza1198
01.12.2023 3 z 5

Příběh slečny Marplové, který se mi zatím líbil nejméně. Všechno bylo dobré, ale mě nesedlo přesunutí hrdinky z anglického venkova na tropický ostrov. Já si tam tu starou dámu nedovedla představit. Ale i v ostrovním ráji bují zločin a tak se tam slečna určitě nenudila. To mají všichni amatérští i profesionální detektivové společné - nikdy si neužijí dovolenou v klidu.


Česneksmedem
08.10.2023 4 z 5

Slečna Jane Marplová je velice sympatická osoba. Pokud bych nebyl ženatý, určitě bych se jí otázal, zda nehledá někoho, kdo by jí pomohl umýt záda. V knize ji jeden moula nazval starou krákorou. Byl bohatý, takže měl pocit, že je studovaný primát, ale byl to kapánek osel.
Je to poklidné, příjemné čtení a vůbec nevadí, že pachatele uhodnete nejspíše už v polovině knihy.

sgjoli
24.09.2023 4 z 5

Hledala jsem na Audiolibrixu další z knih Agathy Christie, kterou bych si mohla poslechnout, a "vylezla" na mne tato detektivka se slečnou Marplovou v hlavní roli. O této knize jsem dosud neměla ani tušení, že ji autorka napsala, tak to bylo milé překvapení, že se dostaneme do další exotické destinace. A příjemným překvapením to bylo i ohledně zápletky.
Slečna Marplová tráví menší dovolenou v Karibiku. A když už začíná být nešťastná z toho, že se na místě (byť krásném) nic moc neděje a ona musí trávit svůj volný čas "moc usedle", dochází ke zločinu. A tak může naše milá Jane opět zapojit své zkušenosti, procvičit své mozkové závity a ukázat, že není žádnou neduživou stařenkou, za kterou ji všichni mají. Ta frustrace z nic nedělání je tu popsaná skvěle a mně bylo slečny Marplové skoro až líto.
Musím říct, že mne ta změna prostředí bavila - bylo to zas něco jiného. Slečna Marplová tu navíc nečekaně spojí síly s jednou z postav, u které by to člověk nejméně čekal, že bude nápomocná. A mně to přišlo hrozně zábavné.
Zápletka sama o sobě zajímavá, dobře zpracovaná, napínavá, pachatele ani motiv jsem neodhadla, takže v tomto ohledu určitě spokojenost.
Celkově dávám nakonec 4 hvězdy, já se u toho dost bavila a určitě si to budu chtít doplnit do své sbírky tištěných knih.

ninano
11.09.2023 5 z 5

Skvělá detektivka se slečnou Marplovou. Je vidět, že Agatha Christie umí zasadit příběh do jakéhokoliv prostředí.

Driftersoul
31.08.2023 4 z 5

Příjemné, velmi napínavé. Zkrátka Agatha Christie. Potěšil podrobný popis prostředí - letoviska pro bohatší britskou klientelu na jednom z karibských ostrovů. Vyloženě mne zaujaly vnitřní psychologické úvahy Miss Marple, na jejichž základě pak postupovala při pátrání po osobě vraha. Na druhé straně, závěrečné stránky příběhu už působily kapku jako sladká limonáda. [A Caribbean Mystery; HarperCollins 2023].

klaraj093
21.08.2023 4 z 5

Mám ráda ty Agátiny zápletky.. Teď jsem opravdu takový konec nečekala. Občas mi vadí to velké okecávání, ale zase si říkám že bez toho by to nebylo ono.

petrarka72
11.08.2023 5 z 5

Případ, který mi kdysi unikl - o to větší radost z nálezu. Slečna Marplová má v pánu Rafielovi dokonalého parťáka... Těším se na Nemesis.

veruptackova
10.08.2023 4 z 5

Audiokniha:
Z počátku jsem se ztrácela v postavách, což mi obvykle nedělá problém, ale v tomto případě jich na můj vkus bylo až moc podobných. To však nemění nic na tom, že Královna zločinu přišla s další zapeklitou detektivkou, které jsem tentokrát absolutně nepřišla na kloub. Což je něco, co opravdu oceňuji a jeden z důvodů, proč se tak ráda k tvorbě Agathy Christie vracím. A jak jste si mohli už na mém profilu všimnout, poslední dobou opravdu ráda tyto detektivky #ctuusima, protože pan Brousek a paní Merunková prostě vždy odvedou excelentní práci.

Knižní střípky
22.07.2023 5 z 5

Opět skvělé a dokonalé. Tentokráte jsem si ji zopakovala ve formě audioknihy s panem Brouskem ml. a paní Merunkovou. Dokonalost ještě větší v jejich podání.

SSTknihy
18.05.2023 5 z 5

Slečna Marplová prostě nikdy nezklame. Je úplně jedno, jestli cinká jehlicemi doma na zahradě v odlehlém koutě anglického venkova nebo v atraktivním prostředí karibského letoviska. Jí prostě nic neunikne, i když se tváří tak neškodně! Žádný, seberafinovanější pachatel si na ni nepřijde. A že se tentokrát musí utkat s pěkně rafinovaným a bezcitným zločincem!

irskádívka
16.03.2023

Proste srdcovka, slečna Marplová je děsně skvělá.

Jessy
15.02.2023 5 z 5

Chvíli mi trvalo než jsem objevila kouzlo slečny Marplové, ale tato kniha mě přesvědčila o tom, že to stojí za to. V knize je vlastně tato všetečka popisována jako milá všímavá dáma, která umí přiznat svou chybu a dostat se na kloub jakémukoli tajemství. Nakonec to samozřejmě dopadne dobře, a tak to má být.

Devorah
05.02.2023 5 z 5

K této knize se slečnou Marplovou se ráda čas od času vracím. Je trochu jiná, než ostatní knihy, kde se Jane Marplová vyskytuje, a přesto je to stará dobrá a hlavně všetečná slečna Marplová.
Tentokrát změnila kulisy anglického venkova za Karibik. Moře, pláž, slunce, horko a vražda. A Jane Marplová má najednou plné ruce práce s rozplétáním tohoto zločinu. A my se spolu s ní snažíme zjistit, zda se opravdu zločin stal,nebo to byla jen náhoda. Atmosféra začne houstnout, další mrtvola se objeví na scéně, a nám je jasné, že se mezi hosty skrývá vrah.

Ava365
26.09.2022 5 z 5

Jak jinak - tohle je prostě klasika od nejlepší autorky detektivního žánru. Slečna Marplová je mi sympatická a jako obvykle vše bravurně vyřeší.

MisakCZE
25.09.2022 1 z 5

Chtěl jsem si přečíst nějakou knihu od klasičky detektivních románů, náhodně jsem v knihovně vybral z desítky jejích knih právě Karibské tajemství.
Jsem člověk, který nemůže v televizi vystát Jessicu Fletcherovou ani Colomba. Tato kniha, respektive paní Marpleová, mi je až neuvěřitelně připomínala. Proto jsem ji dočetl jen silou vůle a k autorce se již vracet nebudu.

Starmoon
05.09.2022 5 z 5

Milé malé knižné dobrodružstvo s príjemnou slečnou Marplovou a inými menej príjemnými návštevníkmi istého hotela v Karibiku, okorenené jemným, priam delikátnym humorom (možno dešifrovateľným len pre nás, ktorý zbožňujeme Agátu :D). Obávam sa však, že nie som jediná, kto už má po X autorkiných knihách vycvičené malé sivé mozgové bunky natoľko, že vraha odhalí skôr ako Jane...

Le Chat
23.08.2022 5 z 5

Slečna Marplová vyrazila do Karibiku a byla to jízda! Výborná detektivka, která se četla opravdu sama. Potěšilo i propojení s dalším případem slečny Marplové - Nemesis. Rozhodně doporučuji, za mne jasných 5 hvězdiček. ;-)

alastor
16.08.2022 5 z 5

Někdy je dobré poznat dopředu úhel pohledu!

cajik1
14.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Moc hezká kniha. Vzhledem k tomu, že mám už něco ( spíš více) od mé oblíbené autorky načteno, tak jsem vraha odhalila už někdy před polovinou knihy, motiv drog se objevuje v několika dalších dílech ( a v podstatě stejně - nadrogování budoucí - rádoby - oběti ). Nejvíce se mi líbily rozhovory sl.Marplové s panem Rafielem, ty byly přímo skvostné, pan Rafiel je postava, na kterou se nezapomíná. O to víc mě těší, že se objevuje i v knize Nemesis (kterou právě čtu a která mi kupodivu zatím unikala), která je jakýmsi lehkým pokračováním této knihy. Už teď vím, že se do Karibiku zas někdy vrátím :-) .