Slečna Marplová: Dvanáct nových případů

Slečna Marplová: Dvanáct nových případů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493669/bmid_dvanact-novych-pripadu-LgI-493669.jpeg 4 109 29

Legendární slečna Marplová se opět vydává po stopách zločinu – tentokrát ve dvanácti nových příbězích! Karen McManus, Ruth Ware, Val McDermid, Lucy Foley a další autorky napínavých knih se spojily, a tak vznikl tento unikátní soubor. Slavná vyšetřovatelka s neobyčejnou znalostí lidské povahy vyráží do všemožných koutů světa, aby znovu předvedla svou bystrost a důvtip při řešení těch nejzapeklitějších záhad. Tucet povídek dokonale respektuje styl klasické krimi, zároveň však každá z nich osobitým, originálním způsobem dokazuje, proč zůstává slečna Marplová dodnes jednou z nejoblíbenějších detektivních postav na světě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Marple: Twelve New Mysteries , 2022


více info...

Přidat komentář

jiri9568
16.04.2024 3 z 5

Nektere povidky byly super, ale nektere byly slabsi

LuckaDea
09.04.2024 3 z 5

V první řadě musím vyzdvihnout vzhled knihy. Knížka je opravdu krásná. Bohužel mě už tolik nezaujal obsah. Jednotlivé detektivní příběhy se čtou dobře a rychle ubíhají, ale přijdou mi převážně takové nedotažené. Jako by v průběhu psaní autoři zjistili, že jim dochází stránky, a tak příběh rychle ukončí. Většinou mi tak přišlo, že hlavní postava vyřešila případ na základě jen pár indicií. Kvůli tomu se mi rozřešení případů zdálo často až neuvěřitelné. Některé příběhy ale byly o něco lepší a čtivá knížka byla, takže hodnotím jako průměr.


konicekbily
20.12.2023 4 z 5

Pokus o pokračování detektivních povídek se slečnou Marplovou ve stylu Agathy Christie mi připadá úspěšný. Ve většině povídek jsou odkazy na prostředí nebo postavy původní tvorby. Některé zápletky se mi moc nelíbily, ale celkový dojem je kladný.

Lenka.P7
06.10.2023 2 z 5

Jak snadno vydělat peníze: sežeňte dvanáct spisovatelek a dejte jim za úkol napsat povídku, ve které bude vystupovat slečna Marplová. Pak už jen stačí vytisknout na obálku knihy co největším písmem AGATHA CHRISTIE a ořízku pomalovat řvavými barvami a úspěch je zaručen. Vždycky se najde dost důvěřivců, kteří neodolají a knihu koupí. Teď už jen zbývá zapřáhnout do tohoto byznysu umělou inteligenci a zisk bude ještě větší, odpadnou autorské honoráře.

mfanta
17.08.2023 4 z 5

Obecně nemám rád tento typ knih, kde se autoři přiživují na slávě někoho jiného. Nicméně v tomto konkrétním případě jsem po dočtení ochoten přimhouřit oko. Povídky se pokorným způsobem docela úspěšně pokoušely udržet ducha Agathy Christie a slečny Marplové, tu a tam se dějovými můstky odkazovaly k původním autorčiným dílům. Zápletky byly většinou docela vydařené s přihlédnutím k malému prostoru, který každá autorka měla k dispozici. Takže kdo máte rádi Agathu Christie tak jako já, nebojte se po této antologii sáhnout.

alzbeta4340
09.08.2023 5 z 5

Podobné povídkové sbírky nemusí být vždy povedené, to ale rozhodně pro "Marple" neplatí. Autorky dokonale dodržely formu a styl psaní A. Ch. Všechny příběhy se povedly, v některých byla zápletka trochu omezená menším rozsahem, a i tak byly dobré. Ostatní se mi jevily jako výborné.
Knihu ráda doporučuji, je i velmi pěkně zpracovaná, vhodná jako dárek.

pip11
20.07.2023 5 z 5

Ke knize jsem přistupovala s určitou rezervou, abych nebyla zklamaná. Nalákaly mě však příběhy mé oblíbené slečny Marplové a taktéž krásná obálka s perfektní ořízkou. Musím říct, že jsem velmi mile překvapena, jak se povídky povedly. Některé trošinku méně, ale většina z nich je opravdu dobrá. Autorky si daly záležet, aby se držely původního stylu. Knihu hodnotím jako celek a rozhodně dávám plný počet.

pogmanka
03.07.2023 5 z 5

Za mě super pocta pro Agathu Christie, případy jsem si moc užila. Některé mě chytily víc a některé méně, ale celkově moc pěkná knížka, díky které si člověk zavzpomínal na Slečnu Marplovou a seznámil se s novými autorkami.

Souteska
04.06.2023 5 z 5

Parádní příběhy ve stylu Agathy, přečteno jedním dechem! Seznámila jsem se s novými autorkami, a díky medailonkům autorek na konci kniha jsem si našla jejich další díla. Doporučuji všem milovníkům napětí i slečny Marplové.

kolacky
25.05.2023 4 z 5

Hodně dobře napsané! Moc se mi líbilo, jak autorky do příběhů zakomponovaly známé postavy z originálů, sira Henryho, Bantryovy, Cherry a Jima, Leonarda a Griseldu, Raymonda s Joan, taky Rozbité zrcadlo, Vraždu na faře a Karibské tajemství. Povedená kniha.

Bustedka
10.04.2023 4 z 5

12 nových povídek z per 12 autorů kriminálních příběhů.

Já byla vždycky spíš tým Hercule Poirot. To vědomí, že se obyčejná ženská připlete za život k tolika vraždám je dost děsivé. Marplovou jsem tedy nečetla, což nejspíš umocnilo ten zážitek z téhle knihy, protože jsem s tou originální slečnou Marplovou neměla žádné srovnání.

Ale povídky jsou super, některé lepší, některé horší, některé kratší, jiné zas trochu delší. Kdo má rád styl Agathy Christie ale zklamán nebude. Jako bonus má tahle kniha navíc tu nejkrásnější titulku, kterou jsem za poslední dobu viděla.

xxbarbarelaxx
08.04.2023 5 z 5

Tato povídková kniha se mi líbila. Všechny příběhy mě nějakým způsobem zaujaly. Nejvíce to ale byla poslední povídka od Leigh Bardugo. Ta byla za mě ze všech nejlepší. Příběh dopracován do detailů.

petunkav
15.03.2023 5 z 5

Tohle jsou pěkné, milé, detektivní příběhy.
Bez krve a zbytečného násilí.
Moc příjemné čtení.

Christie2020
16.02.2023

Super kniha. Některé příběhy téměř jako z pera Agathy Christie!

popeluška
11.02.2023 5 z 5

Knihu jsem si maximálně užila. Krásné pohodové čtení. Kniha je po grafické stránce moc hezká, povedla se :-)

Jenny46
06.02.2023 4 z 5

Takové pohlazení po duši, příjemné překvapení četlo se dobře...

misaC
04.02.2023 4 z 5

Agatha Christie a slečna Jane Marplová jsou moje oblíbenkyně, a tak jsem byla hrozně ráda za tuto knihu, kterou jsem dostala jako dárek. Krátké příběhy mi vyhovovaly, ale nedosahují kvality původní autorky. Agatha je prostě Agatha!

Modrina
24.01.2023 4 z 5

Jako ve vtipu: Přijde chlap do hospody, nechá si nalít rum, napije se - a zbytek vylije. Pak řekne - tohle není Jim Beam! Takže ano, tohle není Agatha, ale to není překvapení. A jako asi u všech povídkových knih, některé jsou lepší, některé horší - nejvíc mě zaujala asi ta poslední. Nic objevného, ale špatně se to nečetlo.

Fortuna7
22.01.2023 4 z 5

Skvělý nápad, úžasné vizuální zpracování a originální příběhy. Co mě ale hodně mrzelo byla délka povídek, protože někdy byly zbytečně rychle ukončené a já bych neměla nic proti tomu, kdyby byly delší :-).
Nejvíc se mi líbila povídka Rozplétání (Natalie Haynes) a Vražedné typy (Karen M. McManus).

maryzka
08.01.2023 4 z 5

I když jsem detektivky se slečnou Marplovou nikdy nečetla, spíš viděla seriál z britské televize- tak si říkám, že slečna Marplová je poměrně známá, tak si myslím, že ani přidaní autoři nezůstali pozadu za slavnou autorkou ,,Agatou Christie"