Slečna Kristýna / Had

Slečna Kristýna / Had https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71809/bmid_slecna-kristyna-had-Yz5-71809.PNG 4 35 6

Dvě fantastické novely významného a originálního spisovatele obsahují prvky německého romantismu a rumunské folklórní tradice. K románu Slečna Kristýna je připojena novelka Had. Realistický román jenž předjímá existencionalismus. Had - fantaskní novelka. Slečna Kristýna je hrůzostrašným příběhem z rumunského venkova, kde se traduje pověst o původní majitelce bohatého sídla, která se po své smrti stala upírem. Skupina náhodně pozvaných osob má za dramatických okolností možnost přesvědčit se, že lidová pověst nelhala. Had je snovým příběhem o setkání několika mladých lidí s tajemným mužem, který svým vlivem donutí mladé lidi uvědomit si svou identitu a opustit alespoň na krátkou chvíli obvyklé konvence.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Domnisoara Christina a Sarpele , 1968


více info...

Přidat komentář

honajz
20.09.2023 2 z 5

Trochu mi to přišlo jako kniha sice vysoce inteligentního člověka s širokým rozhledem, takže hlavní zápletku si vypůjčil z méně známého německého hororu, který umí jistě psát a splétat postupně budované napětí, ale celkově je na úrovni pubertálního mladíka se sexuálními problémy, které si řeší právě těmito novelami. Spousta repetetivností scén, dialogů, nepropracovanosti postav a neustále stejná prostředí pak přispívají spíše ke stále většímu pocitu stále opakovaného - a prostě to nudí, nezaujme.

janina66
13.06.2023 4 z 5

Hrůzostrašný příběh s prvky upírů na starém sídle v Rumunsku. Matka a dvě dcery hostí ve svém domě malíře a profesora.
Poslouchala jsem jako rozhlasovou hru, skvělé.


666Jitka
12.06.2023 5 z 5

Tajuplný příběh Slečna Kristýna nese prvky gotického románu. Děj se odehrává na starém sídle nacházejícím se na rumunském venkově. Rumunský autor žijící v USA nezapře své kořeny a velice podmanivě vypráví o překrásné leč démonické Kristýně. M.Eliade dokázal skvěle popsat atmosféru, lidské povahy, vztahy i děsivé události, které se na bojarské usedlosti staly - jakoby dech upíra prostupoval celou knihou. Tento autor mluvící osmi jazyky mi byl dosud neznámý a jsem moc ráda, že jsem ho díky radiu objevila.

karolina8709
06.06.2023 4 z 5

Poslouchala jsem jen Slečnu Kristýnu na Radiotéce. Je to krásný tajemný mrazivý příběh.

XenaTaurus
07.07.2014 4 z 5

Hororový román Slečna Kristýna je napínavý, čtivý a čtenáře tzv. chytne. Pro mne splnil to, co bych od dobrého upírského hororu očekávala. Více bych neprozrazovala, nechť se každý bojí sám :o)
Novela Had je spíše skutečně fantaskní příběh, plný různých fantazií a náznaků, místo kterých si může lidská fantazie dosadit téměř cokoliv. Co člověk, to jiný význam těm náznakům dá a výsledný dojem z novely se pak různí podle lidského naturelu a fantazie.
Pro mne byla novela Had méně poutavá.

kolacky
08.05.2013 4 z 5

Vzhledem k tomu, že můj synek, studující filosofii, má tohoto pána jako odbornou literaturu, horror mě docela překvapil... i ta fantastika v Hadovi. Příjemné čtení.