Slečna Elsa

Slečna Elsa https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31547/bmid_slecna-elsa-660541755e274.jpg 5 13 2

Výbor z povídek a novel (Květiny, Žena moudrého muže, Mrtví nepromluví, Poručík Gustík, Slepý Geronimo a jeho bratr, Osud svobodného pána z Leisenbohgu, Mrtvý Gabriel, Slečna Elsa) představuje rakouského spisovatele a dramatika jako mistra monologické prózy, v níž se uplatňuje jako psycholog a kritik měšťácké společnosti.

Přidat komentář

puml
08.04.2022 5 z 5

Dávám plný počet za všechny povídky mimo ústřední Slečny Elsy, která mi přišla jako nejslabší. V jistém ohledu je nejrafinovanější svou výstavbou a tím vnitřním monologem, který byl v té době stále ještě něčím novým, ale ve své podstatě je to taková příliš dlouhá moralitka. To ty kratší povídky jsou o dost lepší a mají spád i zajímavou zápletku, děj a subtilní psychologickou drobnokresbu hlavních postav. Občas zamrzí trochu rozpačité zakončení, se kterým měl Schnitzler asi obecně problém. Rozjezd je vždy skvělý, vtáhne to čtenáře do děje, do nějaké zapeklité situace, ale často je to ukončené tak nějak rozpačitě. Ale i tak jsou to skvělé povídky s lehce snovým a melancholickým nádechem. Doporučuji.

Vera Silent
25.03.2016 4 z 5

Milé povídky, některé více, některé méně. Na Schnitzlerových povídkách je přitažlivý jejich vkusné pojetí erotiky či spíš romantiky, nebot to, co nám přijde jako flirt, bylo na tehdejší dobu mnohem odvážnější. Jedná se samozřejmě o náhledy do psychiky postav a tam se, jak se na začátku 20. století věřilo, vždy nacházely myšlenky na smrt a/nebo sex. Celkově mám radši ty krátké povídky. Obvykle čím delší, tím nudnější...